yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Kameran laukaukset

Kuva on ase. Israelin poliisi uskoo juutalaissiirtokuntalaisten tihutöihin vasta kun palestiinalaiset ovat dokumentoineet ne.

Katso ohjelma YLE Areenassa

SILMINNÄKIJÄ:
KAMERAN LAUKAUKSET

esitetty YLE TV2 to 5.2.09

Sota Gazassa on jättänyt varjoonsa sen, että tilanne on tulenarka palestiinalaisten ja israelilaisten välillä jatkuvasti myös Länsirannalla. Toimittaja Eero Ojanperä vieraili Länsirannalla samaan aikaan kuin Israelin armeija murjoi suljettua Gazaa.

Juutalaissiirtokuntien asukkaat kylvävät vihaa ja väkivaltaa Israelin miehittämällä Länsirannalla. Siirtokuntalaiset lapsista aikuisiin huutelevat törkeyksiä palestiinalaisille, kivittävät heitä ja polttavat ja tuhoavat heidän omaisuuttaan.
Yleensä julkisuudessa on näytetty kivittäjinä palestiinalaiset, mutta Ojanperän raportti paljastaa asetelman toisen puolen. Kameran laukaukset ovat armoton todistusaineisto.

Miehitysmääräysten mukaan Israelin poliisin ja armeijan tulisi suojella palestiinalaisia. Useimmiten tihutöihin suhtaudutaan joko välinpitämättömästi tai sitten viranomaiset asettuvat puolustamaan siirtokuntalaisia. Uhrit eivät saa oikeutta ja syyksi kerrotaan ”todisteiden puute”.
Asia on kuitenkin muuttumassa ratkaisevasti. Israelilainen ihmisoikeusjärjestö B’Tselem ryhtyi jakamaan palestiinalaisille videokameroita, joilla he voivat dokumentoida väkivallantekoja.

150 kameraa on tähän mennessä taltioinut kaikkiaan 1500 tuntia materiaalia aina pelottelusta ampumatapauksiin. Aineistoa on käytetty jo oikeudenkäynneissä. Kamerasta on tullut palestiinalaisten hiljainen ase.
Silminnäkijän raportti sisältää karua ja sydäntäsärkevää materiaalia sotilaallisen miehityksen arkipäivästä – siitä arjesta, joka on tähän asti peittynyt rauhantahtoisten juhlapuheiden ja hymykampanjoiden taakse.

Nyt puhuvat uhrit ja heidän kuvaajansa, jotka hekin ovat joutuneet vaikeuksiin Israelin viranomaisten kanssa. Ohjelma seuraa erityisesti kahta tuoretta ampumistapausta Länsirannalla. Autenttisen materiaalin ovat keränneet ja kuvanneet silminnäkijät.

TOIMITTAJA: Eero Ojanperä
TUOTTAJA: Hannele Valkeeniemi
TUOTANTO: YLE Ajankohtaisjournalismi