yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Itsetuhon aikapommit

Mikä ajaa nuoria miehiä itsetuhoon tai tuhoamaan toisia.

SILMINNÄKIJÄ:
ITSETUHON AIKAPOMMIT

esitetty YLE TV2 19.2.09

Nuorten miesten ahdistus on noussut yksityisasiasta yleiseksi. Mikä ajaa haluun surmata itsensä, ja pahimmassa tapauksessa muitakin.

Viimeksi nuorten miesten mielenterveys nousi esiin varuskunnassa sattuneen itsemurhan jälkeen. Samaan aikaan yhä suurempi joukko nuoria, itsenäisen elämänsä alussa olevia nuoria putoaa masennuksen takia työkyvyttömiksi.

Kimin tarina alkaa näin: Alle kouluikäinen poika hymyilee kuvissa, on onnellisen lapsen perikuva. Muutamia vuosia myöhemmin syntymäpäiväkakun äärellä otetussa valokuvassa ei ole enää kavereita, eikä poikakaan naura. Jo elämän tuossa vaiheessa poikaa on kiusattu niin pihalla kuin koulussa, Ruotsista muuttanutta lasta on helppo haukkua vaikkapa ”homopetteriksi”. Kiusaaminen jatkui läpi vuosien, koulusta toiseen, aikuisuuteen asti.
  -Lopulta seisoin junaraiteiden ylikulkusillalla ja olin valmis hyppäämään, sanoo nyt 28-vuotias Kim Kreus. Hän sanoo olleensa onnekas, koska sai apua. Tänään hän on onnellinen mies, valmistuu kohta teatterin ammattilaiseksi ja isyyskin on lähellä. Maaliskuussa saa ensi-iltana oma ensimmäinen näytelmä.

Suomalaiset nuoret miehet ovat maailman viidenneksi itsetuhoisimpia. Vuosittain noin sata nuorta kuolee oman käden kautta, tekee itsemurhan. Suomalainen erikoisuus on se, että nuorien itsemurha-alttius on samaa luokkaa kuin aikuisten. Toisinaan nuorten itsetuhoon liittyy myös jopa ihmisvihaa.             
  -Myyrmannista, Jokelasta ja Kauhajoesta kuullessani olen tietenkin ollut surullinen uhrien vuoksi. Mutta olen myös itse ollut joskus tilanteessa, jossa en miettinyt pelkästään, miten tappaa itseni vaan myös mahdollisimman monta muuta, sanoo Kreus.

Ehjät perheet ja onnellinen lapsuus eivät nekään välttämättä suojaa itsemurha-ajatuksilta.
  -Nyky-yhteiskunta asettaa niin suuria paineita, että niihin vastaaminen saattaa tuntua mahdottomalta, sanoo Tapio Kankaanpää. Myös hän on siirtänyt jo 23-vuotiaana näyttämölle nuorten miesten pahoinvointia.
 
-Nykykulttuuri on pudotuspeliä ja yliviritettyä kilpailua. Tämä johtaa helposti riittämättömyyden tunteeseen ja itsetunnon menetykseen. Silloin pitää tehdä jotain, jotta sinut kerrankin huomattaisiin, sanoo nuorisokasvattaja ja väkivallattoman nuoruuden puolesta töitä tekevän Non Fighting Generation -järjestön toiminnanjohtaja Timo Purjo.

Aikoinaan koulukiusatusta ylipainoisesta pullukasta tuli lopulta yritysjohtaja ja leikkauksia tekevä saneeraaja, joka sitten lähti toisenlaiselle tielle. Yli 10 vuotta sitten alkanut nuorisotyö jatkuu.
  -Vuosien mittaan väkivalta on muuttunut yhä raaemmaksi. Minua ei lakkaa järkyttämästä se, miten toista ihmistä voidaan silmää räpäyttämättä kohdella yhä julmemmin ja julmemmin, sanoo Purjo.

Nämä nuoret kävelevät aikapommit voidaan myös purkaa. Illan Silminnäkijässä on vain onnellisia loppuja.

Toimittaja: Leena Reikko
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi