yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Kunnia Venäjälle!

Uusnatsit ovat vain radikaalein osa Venäjän kansan syvästä muukalaisvihasta.

SILMINNÄKIJÄ:
KUNNIA VENÄJÄLLE!

YLE TV2 to 5.3.09 klo 22.35

Venäjällä kansallismielisyys kasvaa, lisävauhtia sille antaa talouden syöksykierre. Rotuvihan kohteena ovat siirtolaiset eli mm. tadzikit, uzbekit ja kirgiisit. Mustapaitaisten nationalistien tavoite on Venäjä venäläisille – keinoja kaihtamatta.

Toimittaja Juha Portaankorva ja kuvaaja Ivar Heinmaa saivat harvinaisen tilaisuuden seurata läheltä Venäjän Göbbelsiksi kutsuttua miestä, Laittoman Maahanmuuton vastaliikkeen (DPNI) johtajaa Aleksandr Belovia. Sitä kautta avautuu järkyttävä kuva, miten kansallisuuksien välit kiristyvät ja rasistinen väkivalta lisääntyy.

- Miljoonien siirtotyöläisten elämä on vaikeutunut Venäjällä. He ajautuvat rikoksen tielle. Hallitus ei pysty kontrolloimaan siirtolaisia , eikä ajamaan heitä maasta ulos. Emme hyväksy tätä! Haluamme , että Venäjä jää henkiin ja maamme säilyy venäläisten käsissä, julistaa Belov.

Silminnäkijä kertoo kolme Moskovaa kuohuttanutta rasistista tapahtumaa. Viime lokakuussa uzbekistanilainen siirtotyöläinen raiskasi ja murhasi venäläisen koulutytön. Myöhemmin syksyllä murhapaikalta löytyi roskakorista tadzikistanilaisen pää. Joulukuussa Moskovassa käytiin suuri oikeudenkäynti, jossa tuomittiin skinheadryhmä pitkiin vankeusrangaistuksiin 20 murhasta ja useista pahoinpitelyistä.

- Keskiaasialaiset leikkasivat tyttöystävältäni sormen poikki saadakseen hänen sormuksensa. Meidän ainoa henkiinjäämismahdollisuutemme on tehdä vastaisku, sanoo Belov.

Viime vuonna Venäjällä tehtiin noin 500 rasistista hyökkäystä, joissa kuoli lähes 100 ihmistä. Uhreina olivat lähinnä entisistä neuvostotasavalloista tulleet siirtotyöläiset. Vaarallisin kaupunki on Moskova.

- Uusnatsit ovat vain radikaalein osa Venäjän kansan syvästä muukalaisvihasta. Puolet kansastamme tukee ajatusta Venäjä venäläisille. Meillä muukalaisviha on ylittänyt kriittisen pisteen, kertoo ihmisoikeusaktivisti Galina Kozhevnikova.

- Luokseni tuli äiti, jonka pojan murhasi kaksi miestä vain sen takia, että poika oli armenialainen. Toinen miehistä silpoi pojan veitsellään ja toinen kuvasi kameralla vierestä.

- Tällaisia murhenäytelmiä tulee jatkuvasti lisää. Myös minun henkeäni on uhattu. En voi kuitenkaan kääntää selkääni näille tapahtumille, toteaa Svetlana Ganushkina Civil Help -järjestöstä.

Koska ohjelmassa on mukana Venäjän kansallismielisten omaa kuvanmateriaalia, ohjelma ei tule poikkeuksellisesti nettikatseluun Yle Areenassa. Ohjelmasta tulee kuitenkin normaalisti uusintaesitys seuraavan tiistain myöhäisillassa.

Toimittaja: Juha Portaankorva
Kuvaaja: Ivar Heinmaa
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaisjournalismi