yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Väärin käytetty

SILMINNÄKIJÄ:
VÄÄRIN KÄYTETTY

Katso lisämateriaali: Pentti Karvosen haastattelu
Lue myös: suomi-huume-sanakirja

esitetty YLE TV2 26.2.09

Suomalainen huumehoito, erityisesti opiaattiriippuvaisten hoito tarjoaa hyviä ja huonoja uutisia. Vuosikausia on julkisuudessa ihmetelty, miksi korvaushoitoon ei pääse ja miksi hoitopaikkoja ei ole. Tilanne alkaa pikku hiljaa kohentua, ja odotusajat hoitoon lähenevät hoitotakuun määrittelemää puolta vuotta.

Mutta koska hoitoa ei ole saanut vuosiin, suuri joukko narkomaaneja on ollut katulääkityksellä. Käytännössä opiaattiriippuvuus on kroonistunut ja sitä on vaikea enää hoitaa.

Hyvä uutinen on siis se, että hoitotakuu alkaa purra. Huono uutinen on se, että apu tulee monille liian myöhään, järjestelmä on hidas, jäykkä ja helposti rankaiseva. Esimerkiksi 35-vuotiaan Katin lapset otettiin huostaan, kun korvaushoitoprosessi alkoi. Sitä ennen hän pystyi salaaman subutexin käytön ja elämään normaalisti. Huostaanotto oli tyly palkkio hoidosta.

Silminnäkijä päivittää päihdeongelmaisten kovan ytimen, opiaattiriippuvaisten hoidon saatavuuden. Hoitoa haluavat narkomaanit ovat kaikkein halveksituin potilasryhmä. Kasassa pysyminen on merkinnyt sitä, että on ollut pakko tehdä rikoksia.

- Vieroitusoireissa on valmis aika epätoivoisiin tekoihin, sanoo 27-vuotias Sauli.

- Yhdysvalloissa on laskettu, että yksi dollari päihdehoitoon tuo viisi dollaria yhteiskunnalle takaisin, esimerkiksi muiden sairauksien ja rikosten vähenemisenä, muistuttaa huumetyön johtaja Pekka Tuomola Diakonissalaitokselta.

Ohjelmassa vieraillaan Virossa ja näytetään, miten ennen laillinen huumaavien lääkkeiden reseptiturismi jatkuu edelleen laittomana. Laittomaksi se muuttui vuosi sitten, kun Viro liittyi Schengen-sopimukseen.

Viron viranomaiset eivät ole saaneet rosvolääkäreitä kuriin. Silminnäkijä ja Eesti TV:n Pealtnägijä paljastavat yhdessä, miten reseptitehtailu jatkuu toimilupien menettämisen jälkeen.

Virosta tulleet bentsodiatsepiinit aiheuttavat päänsärkyä suomalaiselle korvaushoidolle. Virosta niitä myönnetään ylisuuria annoksia ja ne päätyvät katukauppaan. Lähes kaikki opiaattiriippuvaiset ovat myös lääkeriippuvaisia.

Ohjelmassa vierailee myös kiistelty lääketieteen lisensiaatti Pentti Karvonen. Hän otti elämäntehtäväkseen opiaattiriippuvaisten hoitamisen. Tämä toiminta johti vankeustuomioon huumausainerikoksesta ja lääkärinoikeuksien menettämiseen. Karvonen antaa ohjelmassa yllättävää tunnustusta ja yllättävää kritiikkiä suomalaiselle huumekorvaushoidolle.

Hän itse ei ole lopettanut narkomaanien parissa toimimista. – Auttamista ei ole vielä laissa kielletty, hän toteaa.

Vuosi sitten suomalaiset lakkasivat saamasta laillisesti korvaushoitoa Virosta. Osa Wismarin sairaalassa käyneistä paristasadasta narkomaanista jäi kadulle, osa on jonossa suomalaiseen korvaushoitoon ja osa siirtyi hoidettavaksi englantilaiselle klinikalle. Muutama muutti kokonaan Viroon ja jatkaa hoitoa siellä.

Korvaushoidon hyvä uutinen on se, että mm. Helsingin kaupunki teki viime syksynä ison lisäyksen korvaushoitoon. Hoitoajat lyhentyivät. Useiden narkomaanien kokemus on kuitenkin se, hoitotakuuta kierretään venyttämällä erilaisia arviointeja.

Huumehoidossa on monta asiantuntijaa, koska huumeet herättävät voimakkaita tunteita. Siksi onnistunutkin hoito on aina jonkun mielestä vähintään väärin sammutettu.

Toimittaja: Hannele Valkeeniemi
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi