yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Hyvät pahat puoskarit

 Pitääkö puoskarit panna kuriin vain onko se vaihtoehtohoitojen vainoa?

SILMINNÄKIJÄ:
HYVÄT PAHAT PUOSKARIT

esitetty YLE TV2 19.3.09

Moni koululääketieteeseen pettynyt hakee apua vaihtoehtohoidoista. Mutta saako mitä tahansa sairautta hoitaa millä hoitomuodolla tahansa? Keskustelu käy kuumana, sillä työryhmän lakiesitys vaihtoehtohoitojen kontrollista valmistuu maaliskuun lopussa.

Vaihtoehtohoitojen markkinat ovat villit ja vapaat. Koulutusta voi järjestää kuka tahansa. Todistuksen voi kirjoittaa kuka tahansa, ja kuka tahansa voi kiinnittää oveensa kyltin terapeutti ja aloitta vastaanoton pitämisen.

Tiina Merikanto selvittää Silminnäkijässä, pitääkö puoskarit laittaa kuriin - pitäisikö esimerkiksi psyykkisesti sairaat tai dementikot rajata ulkopuolelle? Eri hoitomuodoista keskustellaan kuitenkin sekavin termein, koska vaihtoehtohoitoja on niin monenlaisia alkaen energiahoidoista päätyen akupunktioon.

Yliopisto-opiskelija Seija jäi 7 vuodeksi kiinni psykoterapeuttiin, joka ei ollutkaan Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen laillistama terapeutti.
Terapia muuttui seksisuhteeksi.
”Mä olin niin masentunut, että se mies olis voinut tehdä mulle ihan mitä vaan enkä mä olis välittänyt.”

Seija menetti rahaa. Sen lisäksi hän on joutunut hakemaan apua oikeilta terapeuteilta selvitäkseen myös psyykkisesti.
”Mä olen haaskannut vuosia elämästäni tämän asian
käsittelyyn ja sen kanssa elämiseen.”

Vaihtoehtohoidoista voi valittaa poliisille tai kuluttajaviranomaiselle. Muita valituskanavia ei ole.
”On aika outoa että vaihtoehtohoitajille tai laillistamattomille terapeuteille mitään instanssia mihin vois valittaa, koska suoraan poliisille yhteydenotto, se on aika hurja.”

Vaihtoehtohoitojen lainsäädäntöä on pohdittu Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä keväästä 2008. Työryhmän työ on ollut värikästä ja myrskyisää. Taistelu lopputuloksesta käy kuumana. Vaihtoehtohoitojen puolella työryhmän työtä moititaan. Siellä pelätään noitavainoja ja holhouslakia ja kerätään adresseja ministerille.

Toimittaja: Tiina Merikanto
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi