yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Susi hukassa

Sudennäköisten ja susista jalostettujen koirien kanssa viihtyvä Suski Turkkilan mielestä epämääräiseen koirasusikasvatukseen pitäisi puuttua.

 

SUSI HUKASSA 

Yle TV2 ke 5.12.2012 Klo 22.10

 

- Aivan tästä kesäpihapöydän vieressä se tapahtui, se oli järkytys, sanoo maanviljelijä Matti Karppinen. 

Sudet tappoivat kolme hiehoa mynämäkeläisen maatalon pihalta syyskuussa, aivan kirkon ja koulun vierestä. Nyt koulussa ja päiväkodissa sudet rajoittavat normaalia arkea: metsään ei mennä.

Lähellä asutusta tapahtuvia vahinkoja on sattunut eri puolilla Suomea, mutta erityisesti Länsi-Suomessa havainnot ovat lisääntyneet vuoden kuluessa. Samoin on käynyt susipelolle ja susivihalle. Pihalle tunkevasta sudesta on tullut iso paha asenteiden kärjistäjä.

Tämän vuoden tammikuussa Nousiaissa ammuttiin Auli-susi, joka oli Luonto-Liiton salametsästyskampanjan tunnuseläin. Moni metsästäjä on epäillyt, että Auli - kuten kaikki muutkaan pihapiirin sudet - eivät ole itse asiassa susia, vaan sekoituksia, koirasusia.

Koirasusien määrä on kasvussa. Saksanpaimenkoiraa ja sutta risteyttämällä on jalostettu kaksikin Suomen kennelliiton hyväksymää koirarotua. WolfDogs -yhdistyksen puheenjohtaja Suski Turkkila arvioi, ettei rotukorista ole sekaantumisen vaaraa suikannalle.

- Enemmänkin olen huolissani villistä koirasusikasvatuksesta, johon pitäisi puuttua.

Metsästäjien mielestä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL laskee alakanttiin susien määrän jättämällä luvuista pois suuren osan laumojen ulkopuolella olevista yksilöistä.

- Metsästäjät eivät ota huomioon kirjaantumatonta ihmisen aiheuttamaa poistumaa, arvioi salametsästys-sanaa välttelevä erikoistutkija Ilpo Kojola RKTL:sta.

Vaikka metsästäjien mielestä Suomessa on liikaa susia, geenitutkimuksen mukaan niitä on liian vähän. Suden perimä on heikentynyt, ja geenitutkijoiden mukaan olisi harkittava susien tuontia.

Susikannan hoitosuunnitelman mukaan susien levittäytyminen Länsi-Suomeen oli tavoite. Myös konfliktit ovat lisääntyneet.

Luontoliiton susiryhmän aktiivi Marija Walldenin mielestä pelkoa ei saisi lietsoa väärin perustein.
- Ihmisten pelottelu on henkistä väkivaltaa. Sudesta on tehty syntisäkki vähän kaikkeen, vaikka maaseudun paha olo ei ole suden vika.

Tohmajärveläinen erämies Pekka Kunnas uskoo, että parasta susiensuojelua on ihmistä pelkäämättömien yksilöiden poistaminen välittömästi.

Susi hukassa -ohjelmaa varten on kerätty myös tuoreita kansalaisten havaintoja ja kokemuksia kohtaamisesta suden kanssa. Pääosin kohtaamiset ovat herättäneet pelkoa, mutta myös kunnioitusta.

 

Toimittaja: Jari Hakkarainen
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta

Uusinta to 6.1. klo 00.05


Sudet järkyttivät Matti Karppisen ja perheen rauhaa syömällä hiehot pihasta.