yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Homot kaappiin


Seksuaalivähemmistöjä vastaan suunnattu propagandalaki on esimerkki Venäjän lisääntyvästä totalitarismista, arvostelee pietarilaisen Vihod - eli ulostulo -järjestön johtaja Polina Savchenko.

SILMINNÄKIJÄ:
HOMOT KAAPPIIN


Yle TV2 ke 12.12.12 klo 22.10

Seksuaalivähemmistöt vaiennetaan Pietarissa. Palaako Venäjä neuvostoaikaisiin homoasenteisiin, kysytään Jyrki Saarikosken toimittamassa Silminnäkijässä.

-        Näyttää siltä että Venäjän hallitus on viemässä meitä totalitarismiin, sanoo Polina Savchenko.

Venäjänjuutalainen Savchenko on asui lapsuutensa Leningradissa, muutti perheensä kanssa Yhdysvaltoihin, ja on nyt palannut Pietariin. Siellä hän johtaa kaupungin tärkeintä seksuaalivähemmistöjen järjestöä, jonka Vihod-nimi merkitsee ulostuloa.
Silminnäkijä seuraa pietarilaisten nuorten elämää ja kysyy kuinka homopropagandan vastaiset lait heidän elämäänsä vaikuttavat. Uhkana on metropolin pienen mutta vireän homo-lesboyhteisön ahdistaminen takaisin maan alle.

Pietarin voimaan tullut laki julistaa suojelevansa alle 18-vuotiaita homoprapagandalta, mikä merkitsee seksuaalivähemmistöjen ahdistamista pois julkisuudesta. Ja tämä voi olla vasta alkua.

Polina Savchenko pitää erityisen vaikeana sellaisten lesboparien asemaa, joiden perheessä on lapsi. Periaatteessa nämä ihmiset rikkovat lakia joka kerta, kun tapaavat oman lapsensa. Painostus ei ole vielä suoraa, mutta vaikuttaa jokapäiväiseen elämään ja asenteisiin.

Silminnäkijä seuraa matkaoppaana työskentelevän, homoseksuaaliksi avoimesti tunnustautuvan nuoren miehen Aleksander Petrovin elämää. Neuvostoaikainen homojen avoin vaino on jo menneisyyttä, ja läntisellä tuella Pietarissakin voidaan vielä järjestää homoelokuvien festivaaleja - tosin vaivihkaa. Festivaaleilla esitetty hollantilainen "Nyt olen nainen" -dokumentti on Aleksanderille ensimmäinen transseksuaaleista kertova elokuva:
-        Kylläpä nuo naiset näyttävät nuorekkailta jopa vanhemmalla iällään, kun vertaan venäläisiin babushkoihin, naurahtaa Aleksander.

Venäjän demokratialiikehdintää seuranneen vanhoillisen vastavaikutuksen kärjessä on kirkko. Kansallisen yhtenäisyyden päivänä järjestetty ristisaatto täyttää Pietarissa kapeat kadut. Iisakin kirkolle vyörynyt monituhantinen massatapahtuma yhdisti kirkonmiehiä, tsaarin perinteen vaalijoita ja neuvostoaikaisia laskuvarjodesantteja.

Ikonia kantaneen ystävättärensä rinnalla kulkenut Ludmila Bobrikova sanoo olevansa iloinen siitä että ristisaatto on edellisvuotista suurempi. Hän ei hyväksy homosuhteita -         Bobrikovan mukaan samaa sukupuolta olevien seurustelu ei ole uskonnon näkökulmasta oikein.

Näin konservatiiviset asenteet voimistuvat Pietarissa, joka kerran perustettiin ikkunaksi länteen. Näissä oloissa Venäjän seksuaalivähemmistöjen elintila käy yhä kapeammaksi. Monen edessä voi olla piiloutuminen takaisin kaappiin.

Toimittaja: Jyrki Saarikoski
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta

Pietarin "homopropagandan" kieltävä laki ei sensuroi vielä kaikkea - seinämaalaus taidetehdas Etazhin suljetulla sisäpihalla ikuistaa venäläisupseerien hellän hetken.