yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Operaatio kaappaus

Merirosvot kaappaavat laivoja ja ihmisiä Somalian rannikolla kansainvälisistä sotalaivoista välittämättä.

SILMINNÄKIJÄ:
OPERAATIO KAAPPAUS

YLE TV2 to 12.3.09 klo 22.35

Merirosvot kaappaavat laivoja ja ihmisiä Somalian rannikolla kansainvälisistä sotalaivoista välittämättä. Tämä on toistunut monissa uutisissa.

Kuitenkin kuvamateriaalia alueelta on nähty vähän. Tärkein syy on se, että länsimaiset kuvausryhmät ovat itsekin kaappausten kohteina. Alueella ei kaapata vain laivoja, vaan ihmisiä. Yhteinen nimittäjä on lunnasrahat, joita molemmista saadaan.

Silminnäkijä näyttää ranskalaista alkuperää olevan raportin Somalian Puntmaan merirosvouksesta. Se jatkaa siitä, mihin hiljattainen MOT -ohjelma jäi. MOT kertoi mikä on se yhteiskunnallinen perusta, joka synnyttää merirosvousta. Teollisuusmaat ovat riistokalastaneet Somalian rannikkovedet tyhjiksi ja dumpanneet lisäksi sinne jätteitään. Nyt Silminnäkijä näyttää, miten kaapparit toimivat laivoilla, pienveneissä ja maalla.

Ranskalainen kuvausryhmä on itse myös vähällä joutua kaapatuksi. Ryhmän turvamiestä ammuttiin jalkaan välikohtauksessa.

Raportti seuraa erityisesti kahta kaappausta. Ranskalainen ja saksalainen pariskunta oli pitkään merirosvojen panttivankina. Kumpikin oli liikkeellä pienveneellä Adeninlahdella ja heidät kaapattiin lunnaiden toivossa.

Merirosvot liikkuvat pienillä kalastuslaivoilla. Ennen kuin kaapparit iskevät, kaikki viittaa vain kalastamiseen, aseiden määrää lukuun ottamatta. Nykyiset isotkin tankkerit kulkevat hyvin pienellä miehistöllä. Aseistettu ryhmä nousee kannelle, ottaa miehistön panttivangiksi. Siitä alkavat lunnasneuvottelut.

Nykyajan merirosvous on kaukana merirosvoromantiikasta. Se on raakaa rikollisuutta ja väkivaltaa.

Maailman kauppamerenkulusta noin 10 prosenttia kulkee Adeninlahden kautta. Viime vuoden aikana merirosvot hyökkäsivät Jemenin ja Somalian välissä 84 laivaa vastaan ja kaappasivat 34 alusta. Merirosvojen hallussa oli vuodenvaihteessa noin 10 alusta.

Somalia on sisällissodassa ja valtiona niin romahtanut, että se ei kykene puuttumaan merirosvoukseen. Merirosvouksesta on tullut kaappareille tuottoisa liiketoimi, kansainväliset laivayhtiöt ja valtiot ovat maksaneet miljoonien dollareiden lunnaita. Adeninlahdella partioi noin kymmenen eri valtion sotalaivoja YK:n ja EU:n mandaateilla. Se ei ole ilmaista. Lisäksi meriliikenteen kustannukset nousevat huomattavasti, kun osa laivoista on alkanut kiertää Hyväntoivonniemen kautta.

Mitä maksaisi merirosvouksen syihin puuttuminen verrattuna lunnaisiin ja laivaoperaatioihin? YK on yrittänyt saada monikansallisia vakautusjoukkoja alueelle, mutta halukkaita ei ole ilmoittautunut tarpeeksi. Sen sijaan valtiot lähettävät lisää sotalaivoja turvaamaan kauppamerenkulkua.

Toimittaja: Patrick Forestier
Alkuperäismateriaali: Tac Presse, Ranska
Suom.toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi