yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Ikea vastaa: kadumme että luotimme liikaa

Ikea antoi lehdistötiedotteen Kalla Fakta-ohjelman ensiesityksen jälkeen 8.2.09. Tässä lyhenneltä tiedotteesta suomeksi (käännös Ikean):

Emme hyväksy eläimiin kohdistuvaa julmuutta, ja sopimuksessamme tavarantoimittajien kanssa edellytetään, että höyhenet ja untuvat eivät saa olla peräisin elävistä linnuista.

Suhtaudumme asiaan vakavasti. Omissa tutkimuksissamme on selvinnyt, että tuotantoketjussamme Kiinassa untuvia ja höyheniä nypitään elävistä linnuista. Kadumme sitä, että olemme luottaneet liikaa siihen, että sopimustamme noudatettaisiin tarkasti maaseudun lintutiloilla.

Olemme päättäneet parantaa tavarantoimittajienmme ja heidän alihankkijoidensa valvontaa. Tavarantoimittajiemme tulee kunnioittaa kansamme tekemiämme sopimuksia ja täyttää vaatimuksemme vastuullisesta tuotannosta. Samalla otamme käyttöön untuvien ja höyhien jäljitettävyysjärjestelmän, jotta voimme valvoa ja varmistaa monimutkaisen tavarantoimitusketjun jokaisen vaiheen.

Helmikuussa teimme yhden viikon aikana laajamittaisia tarkastuksia kiinalaisten untuva- ja höyhentuottajien luona yhdessä kolmannen osapuolen tarkastajien kanssa. Olemme vierailleet tavarantoimittajiemme ja heidän alihankkijoidensa luona, tarkastaneet lintutiloja ja tehneet lukuisia haastatteluja.

Jatkamme lintutilojen tutkimista. Katkaisemme välittömästi tavarantoimitussuhteet niiden tilojen kanssa, jotka eivät täytä vaatimuksiamme ja hankimme untuvan ja höyhenet tiloilta, joiden kohdalla voimme olla täysin varmoja siitä, että untuvat ja höyhenet ovat peräisin kuolleista linnuista.

Vuosien saatossa olemme oppineet, että vastuullinen yhteistyö tavarantoimittajiemme ja muiden sidosryhmiemme kanssa on paras tapa saada aikaan pysyviä muutoksia.

Lisätietoja Ikea-yhtiöstä ja yhteiskuntavastuusta