yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Euroopan untuvateollisuus vastaa: 2 prosenttia elävistä linnuista

Euroopan untuvateollisuuden järjestö EDFA ilmoitti lehdistötiedotteessaan 11.2.09 että ala tulee ottamaan huomioon kuluttajien vaatimukset untuvien alkuperästä. Tiedote tiivistettynä tässä (toim.suom):

Olemme saaneet yhä useammin viime aikoina tiedusteluja untuvien ja höyhenten alkuperästä. Otamme tämän hyvin vakavasti, koska se on järkeenkäypää ja meidänkin etumme.

Olemme havainneet, että kuluttajat haluavat tietää alkuperän yhä tarkemmin. He haluavat varmistua, että se tuotettu asianmukaisesti, eikä sisällä elävältä kynittyjen lintujen untuvia, siksi että se vahingoittaa eläimiä.

Voimme rauhoittaa kuluttajia, koska lähes kaikki jäsenyritystemme käyttämä untuvamateriaali on peräisin teurastetuista eläimistä. Täytemateriaali on hankittu kuolleista eläimistä.

Teollisuusyrityksemme käyttävät noin 98-prosenttisesti untuvia, jotka on hankittu elintarviketuotannon oheistuotteena. Omien selvitystemme mukaan vain noin 2 prosenttia maailmanmarkkinoiden untuvista on kynitty eläviltä linnuilta, ja ainoastaan hanhista.

Saamamme tiedon mukaan ankan untuvat ovat aina peräisin teurastamoista, eikä elävistä eläimistä.

EDFA:n jäsenyritykset käyttävät siis siipikarjantuotannon ohessa tullutta untuvamateriaalia. Höyhenet ja untuvat ovat jalostamattomia luonnontuotteita. Ne eivät sisällä myrkkyjä, ja sopivat myös allergisiin koteihin. Untuva tarjoaa optimaalisen eristyksen ja keveyden nukkujalle. Materiaalin voi kierrättää sataprosenttisesti – täten se sopii hyvin nykyiseen kestävän kehityksen vaatimukseen.

Jäsenyrityksemme eivät halua käyttää vuodevaatetekstiilien tuotannossaan materiaalia, joka on aiheuttanut vahinkoa eläimille. Se ei ole etumme, koska näin tuotettu materiaali ei tuota meille hyötyä. Meidän alamme näkökulmastamme eläinten hyväksikäyttö on haitallista.

Lisätietoja EDFA:sta