yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Paluu pimeyteen

Talibanit pitävät Luoteis-Pakistania kauhun vallassa. Käytössä ovat raipparangaistukset ja julkiset teloitukset.

SILMINNÄKIJÄ:
PALUU PIMEYTEEN

YLE TV2 to 9.4.2009 klo 22.35

Talibanien terrori on sysännyt Pakistanin etulinjaan taistelussa islamilaisia ääriliikkeitä vastaan. Talibanien iskut ovat muuttuneet yhä näyttävämmiksi ja ne ovat entistä häikäilemättömämpiä.

Laki ja järjestys ovat murentuneet lähes olemattomiin erityisesti Afganistanin rajalla sijaitsevilla heimoalueilla. Tilalle on astunut islamilainen laki, ja oikeudenjakajina toimivat talibanit itse. Käytössä ovat raipparangaistukset ja julkiset teloitukset.

Tilanne on pahin Swatin alueella, josta on käytännössä muodostunut Taliban-valtio hallituksen taivuttua liikkeen vaatimuksiin. Lähes 200 koulua on tuhottu, ja tytöiltä koulunkäynti on kielletty kokonaan. Osa väestöstä on paennut Swatista muualle Pakistaniin, ja jäljelle jääneistä useimmat elävät pelon vallassa. Talibanien arvostelu merkitsisi kuolemantuomiota.

Armeija myöntää että talibanit ovat vahvasti aseistettuja ja taisteluun tottuneita, eikä heidän nujertamisensa ole sotilaallisesti lyhyellä aikavälillä mahdollista. Talibanit itse sanovat sotivansa vaikka ”tuomiopäivään saakka” kaataakseen hallituksen.

Silminnäkijän raportti on ainutlaatuinen, silla Taliban -hallinnon ja rajaseutujen kuvaaminen onnistuu vain henkensä kaupalla. Näin nytkin, mutta Australian ABC –yhtiö pystyy esittämään tilanteen vakavuuden ja julmuuden asukkaiden, viranomaisten ja talibanien silmin.

Alkuperäismateriaali: ABC Australia
Toimittaja Matthew Carney

Suom. toim. Eero Ojanperä
Tuottaja Hannele Valkeeniemi
Tuotanto YLE Ajankohtaisjournalismi