yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Lapsesta lihava

 

Monien lasten elämä on vuorattu herkuilla.

SILMINNÄKIJÄ:
LAPSESTA LIHAVA

esitetty YLE TV2 16.4.09

Milla on ollut lihava koko lapsuutensa ajan. Hänen äitinsä on taistellut tyttären ylipainoa vastaan - eikä se ole ollut helppoa. Riitta puolestaan oli hoikka kouluikään asti, mutta sitten painoa kertyi nopeassa tahdissa lihavuudeksi asti. He eivät ole enää harvinaisia, sillä lasten lihavuus on yleistynyt maailmanlaajuisesti. Alan tutkijat puhuvat jopa epidemiasta - joka ei tosin tartu.

Nina Kujansivu tarttuu Silminnäkijässä lasten lihavuuteen. Lihava lapsi on usein myös lihava aikuinen. Kasvuiässä laihduttaminen ei ole kuitenkaan ongelmatonta.

Kouluikäisistä lapsista on lihavia joka neljäs tai joka viides. Lihavat ovat myös entistä lihavampia.

Lihavilla lapsilla on sekä rasva- että sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä, kohonnutta verenpainetta - puhumattakaan kohonneesta riskistä sairastua tyypin 2 diabetekseen tai sydän- ja verisuonitauteihin.

Lasten maailmassa pitkäaikaissairaudet eivät ole mielessä päällimmäisenä, vaan itsetunto-ongelmat. Lihava jää yleensä viimeiseksi, kun valitaan leikkikavereita tai joukkueeseen pelaajia.

- Lihavalla lapsella saattaa olla vesisangollisen verran enemmän painoa kannettavanaan kuin normaalipainoisella lapsella, lastenlääkäri Nina Vuorela Hämeen aluesairaalasta kertoo.

Istuva elintapa tarjoaa erinomaiset olosuhteet liikapainon kertymiselle. Kun siihen lisätään energia- ja muut sokerijuomat, karkit ja suurentuneet annoskoot, on uudenlainen lautasmalli valmis. Lasten pastillit ovat kasvattaneet myyntiään 111 prosenttia ja energiajuomatkin 45 prosenttia.

Milla on 10-vuotias ja Riitta 13-vuotias. He ovat molemmat lihavia. Milla on ollut lihava vauvasta asti ja Riitta lihosi nopeaan tahtiin kouluiässä. Kummallakin on todettu lihavuuden liitännäissairauksia.

Millan ongelma oli liiallinen syöminen ja liikkumattomuus. Porkkana ei maistu vieläkään hyvältä. Riitan ongelma taas oli liikkumattomuus ja epäterveelliset ruokatottumukset. He eivät taistele kiloja vastaan ja tuijota pelkästään vaakaa vaan enemmänkin elämäntapojaan. Niihin pitää saada pysyviä muutoksia, että liikakiloista ja niiden aiheuttamista oireista pääsee eroon.

Lasten lihavuuden hoidossa vanhemmilla on tärkeä rooli, sillä heidän vastuullaan on se, mitä syötävää kodin kaapeista löytyy. Tyttöjen äidit kertovat, miten he ovat kokeneet tyttärensä lihavuuden ja syömiseen puuttumisen.

Vielä muutama vuosi sitten sekä Milla että Riitta olivat sitä mieltä, että lihavuus ei ole heille ongelma - se oli lääkärin ongelma. Nyt kumpikin haluaa tehdä töitä itsensä ja hyvinvointinsa vuoksi.

Toimittaja: Nina Kujansivu
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi