yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Siveyden tähden

Sanna on syntynyt Suomessa ja asunut täällä koko ikänsä. Nyt hän on karannut, koska pakistanilainen isä haluaisi naittaa hänet sukulaismiehelle.

SILMINNÄKIJÄ:
SIVEYDEN TÄHDEN

YLE TV2 ma 11.1.2010 klo 2010

Silminnäkijä aloittaa vuoden 2010 uudet jaksot akuutilla keskustelulla kunniaväkivallasta. Kymmenet suomalaiset naiset pelkäävät henkensä puolesta. Osa on joutunut menemään maan alle tai jopa maanpakoon.

Sannan isä on pakistanilainen ja äitinsä suomalainen. Kun Sanna täytti 15 vuotta, isä alkoi puhua kihlakumppanista. Sannan olisi pitänyt mennä naimisiin sukulaismiehen kanssa. Isä pakotti väkivallan uhalla tyttären ja äidin pysyttelemään kotona.

Sanna karkasi kotoa. Hänen tarinansa osoittaa, että syntyperäinen suomalainen nuori nainen joutuu pelkäämään omassa kotimaassaan.

- En kestänyt enää sitä elämää, hän sanoo.

Toinen kipeä tarina kertoo kurdiperheen tyttärestä Abirista ja suomalaisesta Samista. Tytön perhe ei hyväksynyt tytön seurustelua.

- Aina kun minua hakattiin, suljin silmäni ja yritin rukoilla Jumalan pelastavan minut. Välillä toivoin, että he hakkaavat minut kuoliaaksi, kertoo Abir.

Abir oli perheen miesten silmissä tottelematon tyttö, koska tytön siveys on perheen kunnia. Kunniasta pitää maksaa verellä.

Suomessa kunniamurhista on alettu vasta varovaisesti keskustella. Suurin osa viranomaisista, esimerkiksi poliisista, ei vielä tunnista koko ilmiötä. Uhrien on vähättelyn vuoksi vaikea hakea apua. Toinen syy on se, että he pelkäävät tulevansa erotetuksi suvusta.

Turkulainen Raija Ala-Lipasti on piilottanut naisia, joiden seurustelua isä tai veljet eivät hyväksy. Hän on ollut mukana useiden kymmenien tyttöjen hakiessa turvaa. He ovat toisen polven maahanmuuttajanuoria. He ovat syntyneet täällä tai tulleet tänne hyvin nuorina, mutta heidän vanhemmillaan on lähtömaan kulttuuri.

- Laki ei anna poliisille mahdollisuutta toimia. Kun poliisi menee paikalle, on turha kysyä tytöltä mitään. He eivät voi sanoa mitään. He ovat sanoneet silmillään ’auta, auta’, mutta suusta on tullut että kaikki hyvin, sanoo Raija Ala-Lipasti.

Silminnäkijä käy myös Ruotsissa, jossa kunniamurhat ovat saaneet viime aikoina uuden nimen: parvekemurhat. Maahanmuuttajataustaiset nuoret naiset putoavat epäilyttävästi parvekkeelta. Lukuisat itsemurhat näyttävät lavastetuilta.

Ruotsalainen Tawar kertoo pelkäävänsä, että hänen ystävänsä on yksi näistä parveketytöistä. Tyttö pakeni isänsä väkivaltaa. Kun hän tuli käymään kotona, hänet löydettiin vähän ajan kuluttua kuolleena.

Ruotsissa on koulutettu poliiseja tunnistamaan ja auttamaan kunniaväkivallan uhreja. Suhtautumistapa on hyvin erilainen verrattuna Suomen poliisiin. Muutaman vuoden takainen ruotsalaisen Fadime Sahindalin murha nosti ilmiön pinnan alta julki.

Termi kunniamurha lähestyy väkivaltaa tekijän näkökulmasta. Oikeammin kyse on häpeästä, eli häpeämurhista. Länsimaisen oikeuskäsityksen mukaan murha on murha, vaikka se tehtäisiin perinteisen kunniakäsityksen takia. YK:n arvion mukaan 5000 naista kuolee vuosittain kunniamurhissa.

Toimittaja: Wali Hashi
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi