yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Arka aihe

Serkusten kesken solmitussa avioliitossa lapsen riski saada perinnöllisiä sairauksia kasvaa kaksinkertaiseksi.


SILMINNÄKIJÄ:
ARKA AIHE

YLE TV2 ma 18.01.2010 klo 22.05


Serkkujen kesken solmitut avioliitot ovat herättäneet hämmennystä mm. Norjassa ja Ruotsissa. Suomessa asiasta ei ole toistaiseksi edes keskusteltu.

Silminnäkijä esittää Ruotsin SVT:n Uppdrag Granskning -sarjassa esitetyn ohjelman serkkuavioliitoista. Siinä kysytään, miksi ruotsalaiset viranomaiset vaikenevat sukulaisavioliittojen riskeistä.

Sukulaisavioliitot koskevat maahanmuuttajaperheitä. Viranomaiset pelkäävät syyllistyvänsä rasismiin, jos he kertovat riskeistä. Aihe on liian arka.

Serkusten kesken solmituissa avioliitoissa on kaksinkertainen riski, että syntyvällä lapsella on perinnöllisiä sairauksia. Pitäisikö asiasta varoittaa tai kertoa esimerkiksi neuvolassa, kysytään ohjelmassa. Pohjoismainen neuvolajärjestelmä on edistyksellinen, mutta sukulaisuuden riskit ovat sille uutta.

Ohjelman yksi päähenkilö on 5-vuotiaan Mikaelin äiti. Hän on maahanmuuttajataustainen ja on mennyt Ruotsissa naimisiin serkkunsa kanssa. Mikael sairastaa harvinaista perinnöllistä sairautta, jonka geenin hän on saanut molemmilta vanhemmiltaan.

- En ole koskaan aiemmin kuullut, että sukulaisuus aiheuttaisi perinnöllisiä sairauksia, kertoo äiti.

Norjassa suhtautumistapa on toisenlainen. Siellä asia on nostettu esiin ja sairaaloihin on jaettu tiedotusmateriaalia riskeistä. Asiaa tutkinut lääkäri on saanut kritiikkiä osakseen, mutta pitää tiedottamista silti välttämättömänä.

- Jos jollain muulla alueella havaittaisi vastaava riskin lisäys, siitä tiedotettaisiin, toteaa lääkäri Camilla Stoltenberg.

Myös Isossa-Britanniassa on törmätty samaan havaintoon sukulaisliitoista. Bradfordissa on suuri pakistanilainen vähemmistö. Jopa kolmasosa lapsista syntyy perheisiin, joissa vanhemmat ovat sukulaisia.

- Sukulaisavioliitot ovat täällä merkittävä terveysongelma, toteaa Bradfordin sairaalan lastenlääkäri Sam Oddie.

Tiedottaminen ei ole ollut helppoa, koska se nostaa rasismin helposti pintaan. Silti tietoa on jaettu, koska kyse on Sam Oddien mukaan myös oikeudesta saada tietoa.

Samaa sanoo ohjelmassa haastateltu dubailainen perinnöllisyysasiantuntija Ghadzi Tagmouri. Hänen mukaansa joissain arabimaissa tarjotaan seurustelevalle nuorelleparille jopa mahdollisuutta geenitestiin ennen avioliiton solmimista.

- Sukulaisliitot ovat tavallisia, koska näin side miehen ja naisen sukujen välillä on tiiviimpi, toteaa Tagmouri.

Sukulaisavioliitot olivat Ruotsissa ja Suomessa kiellettyjä 1800-luvun puoliväliin asti. Poikkeuslupaa piti anoa kuninkaalta. Nykyään ne ovat sallittuja, mutta meillä hyvin harvinaisia.

Toimittajat: Lina Makboul, Henrik Bergsten
Alkuperäismateriaali: Uppdrag Granskning, SVT, Ruotsi
Suom.toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaisjournalismi