yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Japanilaiset naimakaupat

 

Puolisonmetsästyksestä on tullut hallituksen tukema bisnes Japanissa

SILMINNÄKIJÄ:
JAPANILAISET NAIMAKAUPAT

YLE TV2 ma 25.1.10 klo 22.05

Perinteisesti miesten hallitsema Japani käy läpi avioliittokriisiä. Vanhat sukupuoliroolit ovat murtumassa, ja puolison metsästys on muuttunut usein tuskalliseksi. Yhteiskunnan muutos peilautuu selvästi parisuhdemarkkinoilla.

Avuksi naimakauppavaikeuksiin ovat tulleet erilaiset deittipalvelut. Myös Japanin hallitus on valjastettu avioliittomarkkinoille. Se tukee puolisonmetsästystä, koska hallitus on huolissaan syntyvyyden laskusta ja väestön ikääntymisestä.

Vuonna 2008 kirjailija Tohko Shirakawa lanseerasi uuden käsitteen ”konkatsun”. Se tarkoittaa puolisonmetsästystä. Siitä on tullut kukoistava bisnes.

Japanissa järjestetään konkatsu-kutsuja, eräänlaisia minuuttideittejä, joissa miehet ja naiset voivat tutustua toisiinsa. Osanottajat keskustelevat pareittain muutaman minuutin, ja jos kiinnostusta riittää, he voivat jatkaa yksityisesti.

Vielä 1980-luvulla noin 90 prosenttia japanilaisista nuorista avioitui. Nyt kolmikymppisistä naisista sinkkuja on jo kolmannes, ja miehistä peräti puolet.

Naisten koulutustaso on noussut, ja samalla myös parisuhteen vaatimukset. Kotirouvan rooli ei enää kiinnosta siten kuin ennen. Talouskriisi on poistanut miehiltä varmuuden elinikäiseen työsuhteeseen, joten naisten on aiempaa vaikeampaa löytää luotettavaa ja hyvin toimeentulevaa siippaa.

Unelmatehtaat kuten deittipalvelut tahkoavatkin nyt rahaa. Deittiyhtiö O-netin johtaja Toshiaki Karo kertoo, että viime tilivuotena liikevaihto kasvoi 25 prosenttia. Asiakkaita tokiolaisfirmalla on 50 000.

Toimittaja: Eero Ojanperä
Tuottaja:    Hannele Valkeeniemi
Tuotanto:   YLE Ajankohtaisjournalismi


Vain naisille tarkoitettujen yökerhojen rattopojat ansaitsevat Tokiossa yli 10.000 euroa kuukaudessa