yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Kuin viimeistä päivää

Aikamiespoika Sergei elää Sortavalan laitamilla äitinsä kanssa.

SILMINNÄKIJÄ:
KUIN VIIMEISTÄ PÄIVÄÄ

YLE TV2 ma 01.02.10 klo 22.05

Vuoden 2009 viimeinen päivä Sortavalassa toisti historiaa; moskovalaiset olivat vallanneet kaupungin ja sortavalalaisissa hotelleissa suomalaisille jäi vain jämäpaikat.
- Sortavala on satumaa. Laatokan rannat kuuluvat kuuluvat meille", bisneshenkinen moskovalaisseurue vastasi Karjalan palauttamista koskevaan kysymykseen.

Uudeksi vuodeksi lapsuudenkaupunkiinsa Sortavalaan piipahti myös suomalaistunut asianajaja Irina Ilvonen. Satoja suomalaismiehiä Venäjän pykäläviidakosta pelastanut Ilvonen veti alueen paikallisen miliisipäällikön kanssa yhteen menneen vuoden tapahtumat.

Ensin hyvät uutiset: suomalaisten rikollisuus Sortavalassa on vähentynyt. Huonot uutiset: suomalaiset syyllistyivät pahoinpitelyihin, henkiseen väkivaltaan ja henkirikokseen/naissurmaan.

Toimittaja Juha Granathin ja kuvausryhmän uuden vuoden reportaasimatka Sortavalaan alkoi vanhan kaavan mukaan. Turvallisuuspalvelu FSB takavarikoi seurueen passit heti Venäjän rajan jälkeen. Syyksi FSB upseeri ilmoitti pysähtyminen ja kuvaaminen raja-alueella. Outoa oli se, että päivittäin alueella pysähtyy kymmenittäin suomalaisia bensanhakijoita, mutta heitä ei sääntö koske. Heillä on taas toisenlaiset murheet:
- Viranomaiset sakottavat suotta, vaativat rahaa ja peruuttavat viisumeita mielensä mukaan.

Matkan ensimmäinen pysähdyspaikka oli entinen suomalaiskylä Värtsilä. Siellä HIV riehuu ja abortteja tehdään kaksi kertaa enemmän kuin synnytetään. Alueen miliisipäällikön mielestä tilanne ei vielä hälyttävä, mutta suomalaista hätä-apua paikalle vienyt Elviira Hirvonen näkee asian toisin.
- Huumekäyttäjien lisäksi HIV on tarttunut keski-ikäisiin naisiin, jotka saavat taudin kovin usein kylässä pistäytyviltä suomalaismiehiltä.

Toki Sortavalan uusi vuosi tarjosi muutakin: realismia lähiöissä, romantiikkaa kabareessa, siroja vanhoja puutalokortteleita ja suomalaisyrittäjän taistelua teknologiakylässä.

Yhden päivän poikkileikkauskuva osoittaa, että arkena pääkaupungista ei heru rahaa syrjäkulmille, mutta juhlaa sinne tullaan viettämään.

Sortavalassa elää myös optimismi. Kuin vanhoina hyvinä neuvostoaikoina kaikki on enimmäkseen hyvin, vaikkei siltä näyttäisikään. Kadunmies näkee vuoden 2010 parempana kuin vanha vuosi.
- Ei se huonompi ainakaan voi olla.

Toimittaja: Juha Granath
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi

Irina on pelastanut satoja suomalaismiehiä lapsuudenkaupungissaan Sortavalassa.