yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Sohvasota

Sohvasodan haastajat: halpa sohva ja menestyvän Suomi-Soffan omistaja Marita Keskinen-Toivainen.

SILMINNÄKIJÄ:
SOHVASOTA

YLE TV2 ma 8.3.2010 klo 22.05

Huonekalualalla riehuu sohvien sota, joka räiskyy silmille mm. runsaana mainontana. Kysymys on kovasta pudotuspelistä: myymäläneliöitä on Suomessa liikaa, jotkut jäävät pelistä pois. Mainonnassa kuluttajasuojalain rikkomisesta on tullut tapa, jota kuluttajavirasto yrittää kitkeä – tosin käytettävissä olevat keinot eivät tunnu tehoavan.

Kotimaiseen sohvateollisuuden haastaja on Suomi-Soffa Oy. Kajaanin tehdas on kasvanut nopeasti ja yritys on avannut runsaasti uusia kauppoja. Sohvafirma on ollut tasaisin välein otsikoissa, niin oikeuden päätöksissä kuin puolueiden vaalirahoittajana.

Kajaanissa valmistettuja sohvia tarjotaan mainoksissa alle 200 euron. Toiset kotimaiset valmistajat eivät pysty samaan hintaan, ”jos puhutaan kannattavasta toiminnasta”, kuten asia ilmaistaan.

Kilpailijoita närästää se, että hyvin menestyvää Suomi-Soffaa on tuettu verovaroin. Esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriön investointituki sekä Kainuun TE-keskuksen avustusten loppusumma nousee noin 2 miljoonaan euroon.

- Poliitikkojen olisi syytä miettiä miten tuet vaikuttavat kaupan kilpailutilanteeseen. Tuet tulisi suunnata vientiteollisuuteen, eikä sisämarkkinoille, sanoo Stemma- ketjun toimitusjohtaja Henri Kumpulainen.

Suomi Soffan tehtaan ja kaupat omistavan Marita Keskinen-Toivaisen mukaan edullisia sohvia voidaan tehdä tehokkaan tuotannon ja edullisten materiaalierien takia.

–Kampanjasohvien myynti muiden sohvien joukossa on yhteen laskien kannattavaa, hän toteaa.

Ministeri Mauri Pekkarisen tukiryhmältä hankittuja tauluja Keskinen-Toivainen kommentoi toteamalla, että yritys keskittyy tästä lähtien urheilijoiden tukemiseen.

Huonekalualan kilpailuotteiden kovuutta kuvaa mm. se, että moni alan toimija ei suostunut hankaluuksien pelossa haastateltavaksi samaan ohjelmaan kilpailijoiden kanssa. Erikoista on myös, että alan oma järjestö, Huonekalukaupan liitto on vaatinut kuluttajavirastoa puuttumaan epäkohtiin ja nyt liitto itse on palkannut konsultteja salapoliisintyöhön kauppiastavan tarkkailemiseksi.

Silminnäkijän toimittaja Jari Hakkarainen tutustui sohvanvalmistukseen Askon tehtaalla Lahdessa ja Suomi-Soffan Kajaanin tehtaalla. Sohvaan tarvitaan runko, jouset, toppaukset ja verhoilu. Prosessit ovat hyvin samannäköisiä, mutta materiaaleissa on eroja.

Toimittaja: Jari Hakkarainen
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi