yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Soluttautuja

Vakavia rikoksia paljastanut soluttautuja löysi itsensä vankilasta, vaikka uskoi tekevänsä töitä poliisille.

SILMINNÄKIJÄ:
SOLUTTAUTUJA

YLE TV2 ma 5.4.2010 klo 22.05

Puolitoista kuukautta sitten käräjäoikeus vapautti Helsingin huumepoliisin johtomiehet virkavelvollisuuden rikkomisesta. Juttu liittyi niin sanottuihin valeostoihin, joissa poliisia on epäilty omien tiedonantajiensa suojelusta.

Mutta juttu liittyi myös Helsingin huumepoliisin ja keskusrikospoliisin välisiin ongelmiin. Kilpailtiin siitä, kuka saa kovimmat huumerikokset hoidettavakseen. Isoista takavarikoista saa mainetta. Siinä kisassa voittaa se poliisi, jolla on parhaat tiedustelijat tai vasikat.

Silminnäkijä kertoo yhden tällaisen salaisen työntekijän tarinan. Hän paljasti vakavia rikoksia, ryöstöjä ja huumeiden salakuljetusreittejä.

Hän väittää toimineensa vuosikausia keskusrikospoliisin ohjauksessa ja kuitanneensa rahapalkkioita onnistuneiden paljastusten ja takavarikkojen jälkeen. Hänen erikoisuutenaan oli soluttautuminen venäläisiin rikollispiireihin. Hän toimi muun muassa suomalaisten ja venäläisten ammattirikollisten välimiehenä ja tulkkina.

Salaisten tiedonantajien, ilmiantajien ja soluttautujien suojeleminen on rikostorjunnassa arkipäivää ja välttämätöntä.

Muun muassa tämän krp:n salaisen avustajan nimi oli siinä kuuluisassa kassakaapissa, johon valtakunnansyyttäjän nimittämä tutkinnanjohtaja Marianna Semi halusi tutustua. Semi kertoi Silminnäkijässä vuoden 2008 syyskuussa huumepoliisien kovasta painostuksesta, ja joutui sen seurauksena syrjään.

Tällä hetkellä soluttautuja istuu itse vankilassa tuomittuna törkeästä huumausainerikoksesta 8,5 vuoden ehdotonta tuomiota. Hän odotti saavansa suojelua poliisilta, mutta kävikin päinvastoin.

Soluttautuja kuvaa Silminnäkijässä mm. yli puoli vuotta jatkunutta operaatiota, jossa oltiin paljastamassa huumevalmistukseen tarvittavien raaka-aineiden transitokuljetuksia Suomen maaperän kautta Pietariin. Näistä lähtöaineista valmistettavan amfetamiinin arvo olisi katukaupassa ollut huomattavan suuri.

Ohjelmassa haastatellut Suomen viranomaiset eivät kiistä, etteikö huumeiden raaka-aineita saattaisi lailliseen lastiin kätkettynä kulkea rajan yli.

Poliisi ei virallisesti vahvista käyttäneensä soluttautujaa peitetoiminnassaan. Hänen yhteistyönsä krp:n kanssa on varmistettu muuta kautta. Paljastamalla salaisen työsuhteensa poliisiin, häntä uhkaa vankilassa ilmiantajan armoton kohtalo.

Toimittaja: Matts Dumell
Kuvaaja: Janne Langen
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi