yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Loikkarin vaikea vapaus

Tämä loikkari jäi kiinni Kiinan puolella ja hänet palautettiin rajaviranomaisille. Uhkana on vankileiri tai kuolema.

 

SILMINNÄKIJÄ:
LOIKKARIN VAIKEA VAPAUS

YLE TV2 12.4.2010 klo 22.05

Sadat loikkarit pakenevat joka viikkoa Pohjois-Korean nälkää ja diktatuuria. Samaan aikaan ulkomailla spekulaatiot maan johtajan Kim Jong-ilin terveysongelmista ja seuraajasta kiihtyvät.

Suuri osa pakenijoista jää kiinni jo rajalla. Heidät joko teloitetaan tai lähetetään vankileirille. Sama kohtalo uhkaa myös pakenijoiden perheenjäseniä. Etelä-Korean ihmisoikeusjärjestöjen mukaan vankileirejä on kuusi, ja niillä viruu noin 200 000 poliittista vankia.

Suurin osa pakenijoista yrittää päästä Etelä-Koreaan Kiinan kautta. Vaikka suljetusta maasta onnistuisikin pääsemään pois, uudet vaikeudet odottavat heti Kiinan puolella. Vain osa pääsee koskaan Etelä-Koreaan asti.

- Äitimme on sairas. Meillä ei ollut syötävää, kertovat 13- ja 15-vuotiaat tytöt, miksi he pakenivat. Tarkoituksena on lähettää rahaa kotiin sairaalle äidille.

Silminnäkijä näyttää ranskalaista alkuperää olevan ohjelman, joka seuraa loikkareiden vaivalloista matkaa kohti Etelä-Koreaa. Osa yrittää päästä sinne Mongolian kautta, osa Thaimaan kautta. Kaikki vaihtoehdot merkitsevät laittomia rajanylityksiä, poliisin pakoilua ja jatkuvaa piilottelua.

Kaksi kolmasosaa pakenijoista on naisia. Heidän ensimmäinen uhkansa on päätyä Kiinassa ihmiskauppiaiden käsiin. Näin kävi muun muassa nuorelle naiselle, joka esiintyy ohjelmassa nimellä Nam. Hänet myytiin väkivaltaiselle miehelle, joka piti Namia käytännössä vankinaan. Kuuden vuoden jälkeen Nam onnistuu pakenemaan. Hän pääsee lopulta Thaimaan sellien kautta Etelä-Koreaan.

Nam kaipaa poikaansa, jonka hän joutui jättämään Kiinaan. Nam on niin ikävissään, että hän tulee surusta sairaaksi joka kerta, kun hän näkee muita lapsia. Namin on vaikea sopeutua uuteen elämään, kun yhteiskunta on totaalisen erilainen kuin entinen. Länsimainen vauraus on shokki nälässä eläneelle.

Moni onnellisesti Etelä-Koreaan asti päässyt onkin eksyksissä uuden vapautensa kanssa. Moni päätyy jopa itsemurhaan. He ovat saaneet vapauden, mutta ovat menettäneet juurensa.

- Meitä kohdellaan täällä aina Pohjois-Koreasta paenneina, ei eteläkorealaisina, kuvaa pakolaisia uuteen elämään auttava herra Park. Hän on itse paennut monien vaiheiden ja vankileirikokemusten jälkeen Etelä-Koreaan.

Ohjelmassa nähdään myös toisen pakolaisten auttajan, eteläkorealaisen pastorin Chun Ki Wonin järjestämä yksi pakomatka. Ryhmässä on toistakymmentä Kiinan puolelle päässyttä pakolaista, mukana myös yksi sylilapsi. Pastori on kuvannut matkaa piilotetulla videokameralla.

Ryhmä jakaantuu kahtia, ja toinen ryhmä pidätetään saman tien. Pastorin ryhmä pääsee tuhannen kilometrin päähän Mongoliaan, mutta jää siellä rajalla kiinni. Koko 12 hengen ryhmä lähetetään takaisin Etelä-Koreaan ja 10 heistä teloitetaan. Pastori karkotetaan Kiinasta.

Tarinat pakomatkoista ovat karuja, samoin sopeutumisesta. Tieto pakenijoiden vaikeuksista on levinnyt epäilemättä myös Pohjois-Koreaan. Siitä huolimatta lähtijöitä riittää. Se kertoo jotain pohjoiskorealaisten epätoivosta.

Alkuperäismateriaali: Java Films & Premiere Nouvelle, Ranska
Toimittaja: Alexande Dereins
Suom. toteutus: Hannele Valkeeniemi
YLE Ajankohtaisjournalismi

Nam pääsi lopulta monien vaiheiden jälkeen Etelä-Koreaan, mutta hän ei näe enää lastaan.