yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Enemmän kuin peli

Martin Afrikan elämän jalkapallo melkein pelasti.

SILMINNÄKIJÄ:
ENEMMÄN KUIN PELI

YLE TV2 ma 19.4.2010 klo 22.05

Jalkapallo on MM-kisoihin valmistautuvassa Etelä-Afrikassa enemmän kuin peli. Se tarjoaa unelmia tai pakopaikan, kun väkivalta tai köyhyys musertaa.

- Jalkapallo muutti elämäni. Se on parasta huumetta, mitä olen koskaan käyttänyt.

Näin kuvaa Kapkaupungissa asuva Martin Afrika, katujengien veteraani jo nuorella iällä. Vuosi sitten hän meni mukaan peliporukkaan, jota ylläpitää katunuorien avustusjärjestö MyLife. Järjestö auttaa narkomaaneja, kodittomia, katulapsia ja väkivaltarikollisia Etelä-Afrikassa. Martinin tavoin monille jalkapallo on likimain ainoa laillinen asia, joka kiinnostaa.

Jalkapallo oli henkireikä myös aikoinaan rotuerottelun ajan kuuluisimmalla vankisaarella Robben Islandilla.

- Lauantaisin unohdimme, että olemme vankeja. Silloin oli pelipäivä, kertoo entinen poliittinen vanki Dede Glen Ntsoelengoe.

Etelä-Afrikka valmistautuu jalkapallon MM-kisoihin valtavin toivein, mutta järjestelyjä kohtaan on myös pelkoja. Maa komeilee maailman väkivaltatilastojen kärjessä. Uusien jalkapalloareenojen rakentaminen on maksanut tähtitieteellisiä summia keskellä valtavaa sosiaalista kahtiajakoa. Jalkapallo voi kuitenkin myös yhdistää slummien köyhät ja siirtomaaisäntien jälkeläiset ennennäkemättömällä tavalla.

Ohjelman kapkaupunkilainen joukkue toimii kuitenkin samalla surullisena esimerkkinä siitä, että huumeiden ja rikollisjengien maailmasta ei nousta helposti. Kesken kuvausten Martin Afrika sortuu kiusauksille ja myöntää, että menneisyys tulee olemaan hänen elinkautisensa.

Martinin poika on nyt viiden, ja on hyvää vauhtia luisumassa kadulle samassa iässä kuin isänsä aikoinaan. Äiti on narkomaani, eikä enää huolehdi lapsesta. Lapsi on jo puoleksi kadulla.

Rotuerottelun ajan poliittiset vangit seuraavat järkyttyneinä, kuinka uusi sukupolvi ajaa itsensä huumeilla ja väkivallalla takaisin kaltereiden taakse. Väkivallan perinne elää ja voi hyvin. Entinen poliittinen vanki Dede Glen Ntsoelengoe toteaa alistuneesti, että edellinen sukupolvi ei taistellut tällaista vapautta Etelä-Afrikalle.

Ohjelmassa esiintyvät jenginuoret ovat itse kuvanneet arkeaan. Kuvien huumeinen maailma on ahdistava. Ohjelma jättää surullisesta sävystään huolimatta toivon kipinän. Vaikka kaikki eivät onnistu, jalkapallo voi tuoda helpotusta ja laillista onnistumisen tunnetta - parhaimmillaan jopa askelmerkkejä ulos väkivaltaisesta maailmasta.

Alkuperäismateriaali: BBC Panorama, Iso-Britannia
Toimittaja: Dan McDougall
Suom.toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi