yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Koulusta eläkkeelle

SILMINNÄKIJÄ:
KOULUSTA ELÄKKEELLE

YLE TV2 ma 26.04.2010 klo 22.05

- Kun masennukseni oli vaikeimmillaan, päätin tappaa itseni. Olin suunnitellut kaiken valmiiksi. Heti, kun lapset on haettu kotoa, menen kylpyhuoneeseen ja hirtän itseni.

Näin kertoo kolmikymppinen Eeva Silminnäkijän ohjelmassa "Koulusta eläkkeelle". Onneksi Eeva tuli toisiin ajatuksiin ja sai avun ajoissa. Tällä hetkellä Eeva käy terapiassa ja kuntoutuu vauhdilla. Valitettavasti kaikki masentuneet nuoret eivät ole yhtä onnekkaita kuin Eeva.

Toimittaja Juha Portaankorvan ohjaama Silminnäkijä on kahden nuoren karu tarina masennuksesta. Ohjelman toinen päähenkilö on 27-vuotias Samael, joka on kärsinyt masennuksesta yli 15 vuotta. Samaelin mielenterveys järkkyi jo ala-asteella, kun hänestä tuli koulukiusattu.

- Tällä hetkellä olen oman onneni seppä. Syön lääkkeitä: yhdet pillerit estävät minua vaipumasta haavemaailmaan, toiset lieventävät aggressioitani ja kolmannet pillerit yrittävät piristää minua", kertoo Samael.

Eeva ja Samael eivät ole yksin, sillä joka päivä viisi nuorta joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyistä. Suuri osa näistä alle 30-vuotiaista nuorista kärsii masennuksesta. Heillä on vaarana joutua pimeään putkeen, joka johtaa aluksi sairaslomalle, sitten kuntoutustuelle ja lopuksi eläkkeelle.

Keskustelu eläköitymisestä on Suomessa vilkasta. Poliittinen ja taloudellinen eliitti on huolissaan siitä, että ihmiset eläköityvät liian varhain, ja että koulun jälkeen nuoret eivät mene riittävän nopeasti työelämään. Tässä keskustelussa ei yleensä sivuta niitä syitä, miksi jotkut putoavat kelkasta jo nuorena.

Toimittaja: Juha Portaankorva
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi