yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Seksirikoksen jälkeen

Silminnäkijä haastattelema lapsiinsekaantuja haki alaikäisiä, koska ”heillä on vielä into tallella”.

SILMINNÄKIJÄ:
SEKSIRIKOKSEN JÄLKEEN

YLE TV2 ma 24.5.2010 klo 22.05

Tänä keväänä on puhuttu paljon seksuaalirikoksista. Keskustelu on ollut vilkasta raiskaustuomioista sekä kirkon piirissä ilmenneistä lasten hyväksikäyttötapauksista. Silminnäkijä jatkaa aiheesta ja kääntää katseen kohti tekijää: mitä seksuaalirikollinen ajattelee teoistaan.

Nina Malmbergin toimittajan ohjelman päähenkilö on 41-vuotias mies, joka istuu nyt tuomiota lapsiin sekaantumisesta. Hänellä oli kymmeniä uhreja, jotka olivat iältään keskimäärin 13-15 -vuotiaita. Uhrit löytyivät mm. netistä.

Ohjelmassa kysytään, katuuko lapsiinsekaantuja vankilassa? Mitä hän ajattelee nuorista uhreistaan, joiden seksuaalisuus oli vasta heräämässä? Mikä pysäyttäisi seksuaalirikollisen? Auttaako tätä varten kehitetty STOP -ohjelma, jolla pyritään ehkäisemään seksuaalirikosten uusimisriskiä?

Silminnäkijän haastattelema 41-vuotias mies kertoo, miten hän tutustui netissä nuoriin, rakensi heihin suhteita ja hankki uhreja. Hän harrasti seksuaalista kiihottamista alaikäisten kanssa webbikameran avulla, lisäksi hänellä oli sukupuolisuhteita netistä hankittujen uhrien kanssa. Mies avaa ohjelmassa sitä, miksi hän on kiinnostunut juuri alaikäisistä:

- Kyllähän nuorella on sellainen into vielä tallella, mitä ei enää yleensä aikuisella ole. Sellainen uutuuden viehätys ja kokeilun halu. Vähän niin kuin lehmä keväällä pääsee ensi laitumelle, sellainen olo, mikä sitten jo aikuisemmalta ja kokeneemmalta on hiipunut.

Seksuaalirikollinen on rakentanut oman todellisuutensa siitä, mikä on oikein ja mikä on väärin.

- En mä näe 14-vuotiasta yhtään sen kummempana ihmisenä seksuaalisesti kuin 17- tai 18-vuotiastakaan.

Suuri yleisö ja nettikeskustelijat vaativat seksuaalirikollisille entistä kovempia rangaistuksia. Samaan päätyi myös oikeusministeriön työryhmä toukokuun alussa jätetyssä raportissa.

Mutta auttaako rangaistusten lisääminen ja koventaminen?

- Usein rikoksen tekijän maailmankuva ja moraali on vääristynyt, murskattu jopa joskus. Heitä on usein käytetty seksuaalisesti hyväksi tai laiminlyöty emotionaalisesti, kertoo vankilapsykologi Heikki Takkunen.

Vankila ei itsessään paranna seksuaalirikollista. Seksuaalirikollisten keskimääräinen uusimisriski on 20 prosenttia. STOP -ohjelmasta on saatu hyviä kokemuksia; mukana olleista vain vain 3 prosenttia on saanut myöhemmin uuden ehdottoman tuomion seksuaalirikoksesta.

STOP -ohjelmassa yritetään muun muassa muuttaa ns. ajatusvääristymiä. Yksi ajatusvääristymä on, että alaikäisten kanssa voi olla seksisuhteessa, koska he itse haluavat sitä.

Toimittaja: Nina Malmberg
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi