yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Älä lyö

Vanhemman  käsi on lapselle suurin turva - tai kammottavin uhka.

Hae apua, lisätietoja tästä

Katso ohjelma YLE Areenassa

SILMINNÄKIJÄ:
ÄLÄ LYÖ

esitetty YLE TV2 to 18.12.08

Kauhajoen koulumurhien jälkeen suomalaiset havahtuivat siihen, kuinka väkivallan kyllästämässä maailmassa lapset ja nuoret elävät. Yhdet hankkiutuvat sinne itse, mutta toiset joutuvat sinne väkisin. Osa väkivallasta päätyy otsikoihin, mutta osa ei läpäise julkisuutta juuri koskaan. Silminnäkijän jakso Älä lyö tarttuu tähän hiljaiseen väkivaltaan.

Keskimäärin yksi lapsi joutuu joka päivä pitkäaikaiseen sairaalahoitoon, koska omat vanhemmat ovat pahoinpidelleet häntä. Äiti lyö useammin kuin isä. Kymmenet tuhannet lapset tulevat hakatuksi vuosittain, ja tässä ei tarkoiteta mitään luunappeja, vaan vakavia pahoinpitelyjä.

- Vauvani oli vasta kolmen päivän ikäinen, kun mieheni ärsyyntyi pienokaisen huutoon. Hän sieppasi vauvan pinnasängystä tukematta niskaa ja kiroili päin vauvan kasvoja. Lopuksi mieheni länttäsi vauvan vasten tyynyä, kertoo Sanna.

- Viimeisen viiden vuoden aikana Helsingin lastenklinikalla tehdyissä pahoinpitelyselvityksissä kaikki vakavat kallonsisäiset vammat olivat alle kuuden kuukauden ikäisillä lapsilla, kertoo lastenlääkäri Sarimari Tupola.

Toimittaja Juha Portaankorvan vaikuttavassa reportaasissa sekä tekijät että uhrit kertovat synkkiä tarinoitaan. Mervi on käynyt yksinäistä kamppailua omia hysteerisiä raivokohtauksiaan ja lastensa kovakouraista kohtelua vastaan. Päiville puolestaan oli shokki, kun öiset imetykset päättyivät aviomiehen raivoon ja hakkaamiseen.

Ohjelmassa mennään hetkeksi lyöjän pään sisään. Mikä synnyttää niin paljon vihaa ja raivoa, että se on pakko purkaa ulos viattomiin, pahimmillaan omiin puolustuskyvyttömiin lapsiin. Lapsensa hakkaaja on usein ollut itse lapsena hakattu. Miten tällainen sukupolvesta toiseen jatkuva vihan ketju saataisiin poikki?

- Olin lapsena yleensä omassa huoneessani ovi kiinni ja toivoin olevani jossakin muualla. Kuuntelin, kun vanhemmat rähjäsivät kännissä. En koskaan uskaltanut mennä nukkumaan ennen kuin äiti ja isäpuoli olivat sammuneet, kertoo Laura.

Väkivaltainen kasvuympäristö on vakava uhka tulevien nuorten ja nuorten aikuisten hyvinvoinnille. Kyse on kärjistetyimmillään eloonjäämisestä. Siksi turvaverkkojen, huomaamisen, avun saamisen ja hakemisen pitäisi olla myös tekojen tasolla poliittisen valinnan keskiössä.

Toimittaja: Juha Portaankorva
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi