yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Härän veri

Taidetta vai eläinrääkkäystä?

SILMINNÄKIJÄ:
HÄRÄN VERI

YLE TV2 ma 13.9.2010

 Härkätaistelujen vastustus leviää Espanjassa. Katalonian itsehallintoalue päätti heinäkuussa härkätaistelujen kieltämisestä vuodesta 2012 alkaen. Äänestystulos oli täpärä ja nostatti samalla härkätaisteluja puolustavaa liikettä.  Härkätaistelujen puolustajat haluavat, että härkätaistelut julistetaan kansallisesti suojeltavaksi kulttuuriperinnöksi.
 
Silminnäkijä esittää koosteen espanjalais-itävaltalaisesta ohjelmasta, jossa katsotaan alaa sisältäpäin. Pääosassa ovat nuoret miehet, jotka käyvät härkätaistelukoulua ja tähtäävät matadoreiksi. Härän veri -ohjelma on hyödyllistä katsottavaa myös kaikille eläinsuojelujoille, koska kannattaa tietää millä perusteella härkätaisteluja puolustetaan.  Alkuperäismateriaalia on täydennetty kuvamateriaalilla tältä kesältä Kataloniasta.
 
Härkä on Espanjan symboli ja kantaa paljon historiaa ja suuria kansallisia merkityksiä. Kiistely härkätaistelujen puolesta ja vastaan on kestänyt kauan. Nyt eläinsuojelijat saivat merkittävän voiton Kataloniassa.
 
                    -      Minun tavoitteeni on tulla tähdeksi ja sen jälkeen huolehtia perheestäni, kertoo alan valinnan perusteluistaan härkätaistelukoulua käyvä Juan Johann Duque.
Härkätaistelu on rituaalinen näytelmä, joka etenee tarkan käsikirjoituksen mukaan. Varsinaisen matadorin lisäksi esityksessä on ”alemman kategorian” taistelijoita eli banderilleroja sekä picadoreja, joiden tehtävä on vahingoittaa härkää. Matadorin varsinainen työ alkaa sen jälkeen, kun banderillerot ovat työntäneet noin kuusi väkäpäistä metallipiikkiä härän niskaan. Tavoitteena on taiteellisesti näyttävä sarja väistöjä, jonka päätteeksi matadori tappaa härän.
    
       -    Härkätaistelijan työ on kutsumus. Siinä on kyse eloonjäämisestä ja selviytymisestä. Se on taidetta, jonka vuoksi on valmis kuolemaan, toteaa tunnettu espanjalainen härkätaistelija Morante de la Puebla.
 Vain hyvin pieni osa härkätaistelijoista pääsee koskaan tähdeksi. Suurin osa ei saa edes elantoaan taisteluista. Loukkaantumisia on paljon, mutta nekin toimivat sankaritarinoiden lähteenä.
 
                  -     Nyky-yhteiskunta on tekopyhä. Kuolema on piilotettu. Härkätaistelussa kuolemaan liittyy seremonia. Varsinkin nuorille se antaa merkitystä, pohtii ranskalainen filosofi Francis Wolff.
 
Ranskassa härkätaistelujen suosio on kasvussa, toisin kuin Espanjassa. Tuoreen kyselyn mukaan enemmistö espanjalaisista ei enää piittaa härkätaisteluista. Kuitenkin kaksi kolmasosaa espanjalaisista vastustaa härkätaistelujen kieltämistä.
 
Katalonian äänestys oli ainakin osin sisäpolitiikkaa ja halua erottua manner-Espanjasta. Kuitenkin aito eläinsuojelu on myös nousemassa. Härkätaistelua ei nähdä enää entiseen tapaan ylevänä taidemuotona, vaan julmana verinäytelmänä. Hiljattain Espanjan yleisradioyhtiö lopetti härkätaistelujen televisioinnin.
 
Espanjassa on noin 600 härkätaisteluareenaa ja niissä kuolee yli 10 000 härkää vuosittain. EU-maista härkätaisteluja järjestetään Espanjan lisäksi Portugalissa ja eteläisessä Ranskassa. Muualla kuin Espanjassa härkää ei saa tappaa areenalla.
 
EU määrittelee, että eläinten suojelukysymykset kulttuuriin tai urheiluun liittyvissä asioissa ovat jäsenmaiden oma asia. Niinpä taisteluhärkien kasvatus on EU-tukien piirissä. Sadat perheet saavat elantonsa taisteluhärkien kasvatuksesta. Härkätaistelujen puolustajat muistuttavat, että ennen areenalle päätymistään härkä saa elää hyvää ja vapaata elämää laajoilla ruohokentillä.

Toimittaja & ohjaaja:  Günter Schweiger
Alkuperäismateriaali: Film Produktion, Itävalta & Mosolov-P, Espanja
Suomenkielinen toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisohjelmat







 Eläinsuojelijat saivat Kataloniassa merkittävän voiton härkien puolesta härkätaisteluja vastaan, kun Katalonia päätti kieltää härkätaistelut vuodesta 2012 alkaen.