yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Kotona heitteillä

Helny Eklöf on 85-vuotias kotihoidon asiakas.

SILMINNÄKIJÄ:
KOTONA HEITTEILLÄ
TV2 ma 20.9. klo 22.35


Suomessa on nykyään vahva tahto vähentää vanhusten laitospaikkoja ja lisätä kotihoitoa. Mutta millaista kotihoitoa? Nykyisessä kustannuspaineessa vanhusten kotihoito merkitsee jopa heitteillejättöä. Pahimmillaan vanhusta käydään katsomassa muutama minuutti, yövaatteet autetaan päälle iltapäivällä, vakavia sairauksia ei huomata ja ulos ei ole toivoakaan päästä. Onko tulevaisuus vielä pahempi?

Tiina Merikanto on jalkautunut vanhusten luokse selvittämään, millaista jälkeä kuntien säästökuurit ovat aiheuttaneet kotihoidossa. 

Yleinen mielenkiinto on viime vuosina kohdistunut vanhusten laitoshoidon tasoon. Sen sijaan kotipalvelu on saanut heiketä kaikessa rauhassa. Maan hiljaiset elävät yksin ja hajallaan, ja tyytyvät osaansa kuten ovat aina tottuneet tekemään.

-    Niillä on sellainen asenne toisilla, että ole sä muija hiljaa, me ollaan ja mitä nyt tehdään, ja hyvä kun me ollaan tässä, sanoo 85-vuotias Helny Eklöf.  Helsingin kaupungin kotihoito käy hänen luonaan aamuin illoin.

Ikäihmisten palvelujen laatusuositus asettaa tavoitteeksi, että laitoshoitoa saisi yli 75-vuotiaista vain puolet nykyisestä.  Laitoshoitoa onkin purettu, mutta kotiin annettavaa hoitoa ei ole vastaavasti lisätty. Kotihoidon käyntiajat ovat viime vuosina lyhentyneet.

    -  Ihanaa, kun vanhus saa olla omassa kodissaan, täällä pölyssä. Jos mulla putoo joku tohon lattialle, siinähän se on. Tää on vain se velvollisuuden tunne, mikä teetetään kunnan puolesta, ettei nyt paskoihinsa kuole, toteaa Helny Eklöf.

Yli 80-vuotiaiden päivittäisestä avusta valtaosa tulee muualta kuin kunnasta. Mielikuvat siitä, että vanhat olisi sysätty yhteiskunnan taakaksi, ovat siis vääriä. Suomi näyttääkin siirtyvän kohti omaishoitoyhteiskuntaa. Ne joilla on rahaa, on puolestaan varaa ostaa palvelunsa.

-    Se on raha mikä ratkaisee. Kaikki palvelut pelaa ,jos sulla on rahaa, sanoo Eklöf.

Toimittaja: Tiina Merikanto
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi