yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Tanssipojat

Osana tanssipoikaperinteeseen kuuluu, että aikuiset miehet pukevat itse poikien päälle tyttöjen vaatteet

SILMINNÄKIJÄ:
TANSSIPOJAT

YLE TV2 ma 27.9. klo 22.05

Tyttöjen heikosta asemasta Afganistanissa on puhuttu paljon. Sen sijaan tähän asti on lähes vaiettu poikien hyväksikäyttöperinteestä.  Perinne on nimeltään bacha bazi, joka tarkoittaa suunnilleen samaa kuin ”poika leikkii”. Siinä aikuiset miehet ylläpitävät teini-ikäisiä poikia seksuaalisina viihdyttäjinään. Pojat puetaan tyttöjen vaatteisiin ja he tanssivat aikuisille miehille. Käytännössä tanssipojat ovat miesten seksiorjia. Niskuroitsijat voidaan jopa tappaa.

Silminnäkijä esittää afganistanilaissyntyisen toimittajan Najibullah Quraishin hätkähdyttävän dokumentin tästä pedofiliaperinteestä. Toimittaja pystyi luomaan luottamukselliset suhteet tanssipoikien isäntiin ja sai heidät avoimesti kertomaan mitä poikien kanssa tehdään. Ennen kaikkea hän pääsi kuvaamaan tanssijuhlia.

Erikoisinta perinteessä on, että aikuiset miehet omistavat pojat. Vastineeksi tanssista ja seksuaalisista huveista poika ja hänen perheensä saavat rahaa. Poikien hankkiminen on Afganistanin pohjoisosissa osoitus asemasta.

Läntisin silmin katsottuna kyse on pedofiliaan perustuvasta perinteestä, jonka uhreja ovat teini-ikäiset pojat.

Yksi päähenkilö on entinen mujaheed-päällikkö Dastager, jolla on ollut tanssipoikia 20 vuoden ajan.  Hän on myös naimisissa ja hänellä on kaksi pientä poikaa. Kun toimittaja kysyy, miksi hän halusi alkaa ylläpitää poikia, hän ei osaa selittää

-    Minua vain kiinnosti. Siitä se halu tuli.

Ohjelman aluksi hän hankkii ”talliinsa” 11-vuotiaan pojan Shafiqin.  Shafiq näyttää vapaaehtoiselta, mutta kuitenkin haastattelutilanteessa valvova tanssiopettaja kuiskaa oikeat vastaukset hänen korvaansa. Shafiqin kohtalo onkin yksi ohjelman punainen lanka. Lopuksi Shafiq pelastuu, mutta vain ulkopuolisen väliintulon turvin.

14-vuotias Nemat on ravintoloitsija Gholomin omaisuutta. Yllättäen hän pääsee puhumaan toimittajan kanssa myös kahden kesken. Silloin Nemat kertoo, että hän pelkää jatkuvasti väkivaltaa.

-    Jos karkaa, tapetaan. Elämäni on raunioina.

Bacha bazi perinne on vanha, ja se oli välillä hiipumassa. Viime aikoina entiset sotapäälliköt ja muut mahtimiehet ovat elvyttäneet perinnettä, ja se on levinnyt maan pohjoisosista muualle. Köyhiä poikia riittää. Lisäksi eletään kulttuurissa, jossa naiset ovat burkhan ja nyrkin välissä. Varsinkin nuoria naisia ei ole saatavilla miesten viihdykkeiksi. Pojat korvaavatkin nuoria naisia.

Virallisesti perinne on laiton, mutta viranomaiset eivät juuri puutu asiaan. Kyseessä on tabu, josta ei haluta puhua, lisäksi poliisin johtomiehet ovat itse sekaantuneet asiaan.

Toimittaja: Najibullah Quraishi
Alkuperäismateriaali: Clover Films, Iso-Britannia
Suomalainen toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi