yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Aikapommi


Osa muistisairaista voi olla hengenvaarallisia läheisilleen

SILMINNÄKIJÄ:
AIKAPOMMI

YLE TV2 ma 4.10.2010 klo 22.05

Miksi vanhus tappaa puolisonsa hyvän avioliiton päätteeksi? Syynä voi olla muistisairauden väkivaltainen muoto, joka on jäänyt diagnosoimatta tai diagnosoitu väärin.

Silminnäkijä kertoo järkyttävän tarinan turkulaisesta pariskunnasta, jonka 52-vuotinen rakkausavioliitto päättyi siihen, kun kilttinä tunnettu mies tappoi vaimonsa. Mies poti ns. Lewyn kappaletautia. Se on muistisairaus, joka saattaa aiheuttaa väkivaltaisia purkauksia. Miestä hoidettiin Parkinson-potilaana, eikä ymmärretty, että hän voi olla vaarallinen itselleen ja ympäristölleen.

Asiaan perehtyneen geriatrian professorin Raimo Sulkavan mukaan väärä diagnoosi on hyvin kallis tapa hoitaa potilaita sekä riski: kenen on vastuu jos syyntakeeton potilas tekee veriteon?

Lewyn kappaletautia sairastaa arviolta 15-20 prosenttia dementiapotilaista eli noin 20 000 suomalaista. Määrä kasvaa, koska väestön ikääntyessä muistisairaudet lisääntyvät.

Säästöpaineet ja terveydenhuollon trendit johtavat ristiriitaiseen tilanteeseen: iäkkäiden muistisairauspotilaiden diagnoosit ovat vääriä tai puutteellisia samaan aikaan, kun koti- ja avohoito yleistyvät. Väärin diagnosoidut muistisairaat ovat aikapommi: kukaan ei tiedä moniko hoitaja on hengenvaarassa.  Vaarassa ovat paitsi rakkauspalkalla työtään tekevät omaiset myös kotihoitajat.

Väkivaltatilanteet vanhustenhoidossa ovat terveydenhoitokeskustelussa tabu, vaikka tilanteet työpaikoilla ovat arkipäivää.  Usein uhkaavia tilanteita kohtaavia sosiaali- ja terveydenhoitoalan työntekijöitä syyllistetään, vaikka kaikkien kannalta parempi ratkaisu olisi asianmukainen ja oikea diagnoosi sekä hoito.

Lewyn kappaletautiin oireita ovat mm. älyllisen tason heikentyminen, Parkinsonin taudin kaltaiset oireet, vireystason nopeat muutokset ja näköharhat. Aggressiivisuus ja äkkipikaisuus ovat tyypillisiä oireita. Pienikin vastoinkäyminen voi aiheuttaa kohtuuttoman suuttumuksen. Aggressioita voivat saada myös ihmiset, jotka ovat olleet ennen hyvin kilttejä.

Toimittaja: Esa Silander
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalism
i