yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Huumesodan haaksirikko


Valtaosa Chinon vankilan asukeista Etelä-Kaliforniassa istuu huumetuomiota.


SILMINNÄKIJÄ:
HUUMESODAN HAAKSIRIKKO

YLE TV2 ma 11.10. klo 22.05

Yhdysvalloissa on neljän vuosikymmenen mittainen huumesota tullut tiensä päähän. Kolme neljästä amerikkalaisesta myöntää, että kyseessä on epäonnistuminen, ja että sota on hävitty.

Tulokset ovat katastrofaalisia. Yhdysvallat on upottanut jättimäisiä rahasummia huumeiden vastaiseen kamppailuun. Huumeiden valmistus, salakuljetus ja käyttö eivät ole vähentyneet, mutta vankilat ovat ääriään myöten täynnä. Huumausainerikoksista langetetaan puoli miljoonaa vankeustuomiota vuodessa, usein vähäisestäkin hallussapidosta.

Huumekartellien valta ei sekään ole vähentynyt. Kartellit käärivät muhkeita voittoja huumeiden valmistuksesta ja salakuljetuksesta. Ulkomaiset kartellit operoivat myös Yhdysvaltain maaperällä, ja Meksikossa riehuva väkivalta ulottuu sekin Yhdysvaltoihin. Rajaseudusta on muodostunut nykyajan villi länsi.

Muutokset tuulet ovat puhaltamassa Kalifornian suunnalta. Marraskuun alussa järjestetään kansanäänestys ehdotuksesta, joka laillistaisi marijuanan käytön.

Ehdotuksen läpimeno ei ole suinkaan varmaa, mutta se olisi ensi askel siihen suuntaan, että huumeiden käyttö ei ole pelkästään rikos. Marijuanan tupruttelun salliminen olisi viesti myös kovien aineiden käyttäjille siitä, että tarjolla on muutakin hoitoa kuin vankiselli.

Raporttia on kuvattu Kalifornian lisäksi Arizonan rajaseudulla.

Toimittaja: Eero Ojanperä
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaisjournalismi