yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

A2 Teemailta: Muista tehdä ruotsin läksysi!

Lähettänyt: atuubi 25.11.2010 - 16:50

Hurudana pojkar är Uffe och Pelle? Muista tehdä ruotsin läksysi!

YLE TV2 tiistaina 30.11. klo 21.00 - 23.15
Tarvitaanko pakkoruotsia? Ovatko suomenruotsalaiset uhanalainen vähemmistö?

Suoran keskustelun juontavat Salla Paajanen ja Jyrki Richt.
 

Katso muita aiheeseen liittyviä videoita ja kuvia:
Kotimaa, Kulttuuri ja media, A2 Teema, Pakkoruotsi-ilta
Arvostelujen keskiarvo: 6.1 (9 ääntä)
Katsottu 14709 kertaa
Katso kommentit (6)

peruskoulutuksen kielet

Kirjoittanut: Jouni 28.11.2010 - 22:43

Pakkoruotsi-illassa olisi hyvä pitäytyä kielikeskustelussa, suomenruotsalaisten asema muuten on liian iso kokonaisuus käsiteltäväksi.

hyvä että keskustellaan!

Kirjoittanut: mömmö 30.11.2010 - 16:31

Niin, missä on maailman historiassa nähty, että kokonainen kansakunta on alistettu opettelemaan vähemmistön kieltä ja kulttuuria. Suomalaisten on lienee nyt korkea aika alkaa ymmrtää kauniin kilensä ja kulttuurinsa kauneus, rikkaus ja arvo. Pieni vähemmistö on itsekkäästi omaa hyvinvointiansa silmälläpitäen kyykyttänyt kokonaisen kansan. Ajatelkaa mikä hukkaanheitetty koulutuntien määrä tähänmennessä pakkoruotsin takia on menetetty,, sen sijaan, ettei olisi heitetty kielellistä voimavaraa pienen marginaalisen vähemmistön epätasa-arvoiseksi kasvaneen hyvinvoinnin turvaamiseksi, energian olisi voinut käyttää todellisten hyötykielten opiskeluun! Sitä taitoa me nyt tarvitsemme, olemme OIKEASTI eu:ssa. Siellä ei puhuta ruotsia.

Aika on ajanut ruotsinkielen ohi

Kirjoittanut: Ruotsi on tuhlausta 30.11.2010 - 22:26

Pakkoruotsin tilalle pakkoeesti. Miksi? Koska kielistä on hyötyä, koska se on naapurimaan kieli. Siitä on hyötyä itämerenmaiden yhteistyössä. Sillä tulee toimeen balttien, skandinaavien, puolalaisten ja saksalaisten kanssa ( vrt. skandinaaviska). Se auttaa muiden kielten opiskelussa. Siitä on hyötyä Euroopassa. Meillä on paljon virolaisia. Se on sukulaiskieli. Sitä on helppo oppia. Siis miksi ihmeessä ruotsi?

Pakkoruotsi

Kirjoittanut: Vieras 30.11.2010 - 23:48

Ruotsinkieli on ok ja rohkaisen lapsiani opiskelemaan sitä, mutta mielestäni on käsittämätöntä, että suomenruotsalaiset eivät osaa suomenkieltä.Odotetaanhan maahanmuuttajienkin opettelevan suomea. Miksi eivät Suomen omat kansalaiset osaa suomea! Esimerkiksi, kun pelaamme täällä pohjanmaalla jalkapalloa, eivät kaikki pelaajat ymmärrä suomenkieltä puhuvan tuomarin ohjeita.

Historia velvoittaa?

Kirjoittanut: Juntti Suomalainen. 01.12.2010 - 01:33

Ehkä että me pelkästään Suomea puhuvat olemme suomenruotsalaisten näkökulmasta vaan juntteja (joita voi huijata loputtomiin )?

Historiallinen tosiasia lienee kuitenkin se että esi-isämme elivät satojavuosia ruotsin alamaisina sotivat ruotsin sodissa ja maksoivat veronsa kunkulle.

Ruotsalaisuutta on pyritty ylläpitämään maassamme kai monin eri keinoin.

RKP:läisiä toimii monilla avainpaikoilla joilta pääsee vaikuttamaan esim. eikö perustuslain uudistustakin valmistellut jokin Taxellin komitea heitä on myös yritysten johtokunnissa (eikö tuo Taxell ole Finnairin johtokunnan puheenjohtajakin) ?
Pankkimaailmassa ruotsalaisuus on hyvin edustettuna kuten myös sähkön myyjissä ja viestiliikenteen toimijoissa .

Eräs huolestuttava ja vähän huvittavakin( kun ottaa huomioon pitkäaikaisen olomme ruotsin maakuntana ) juttu oli se kun 1990-luvulla yleensä lähes kaikki puolustusministerit valittiin juuri RKP:stä.
Aika erikoiselta tuntuu pienpuolue RKPn saama laaja vaikutusvalta maassamme mutta ehkä pitää paikkansa se kun sanotaan että rahalla saa valtaa ?

Ei kai Afganistanissa Suomalaiset toimi enää ruotsalaisten alaisuudessa ?

Suomenruotsalaisten logiikan mukaan ei kai ole väärin antaa etuoikeuksia pienryhmille ?
Kai sekin että venäjän kieli olisi tarpeellisempaa kuin ruotsi itäsuomessa ei voi pitää paikkaansa päinvastoin ratkaisuhan on siinä että lisätään ruotsinkielen opetusta vedoten siihen että venäläisten turistien on helpointa oppia puhumaan juuri ruotsia?

Mikä ihmeen suomenRUOTSALAINEN?

Kirjoittanut: "Finlandssvensk" 07.12.2010 - 23:55

Tiesitkö, että suomi luokitellaan yhdeksi maailman vaikeimmaksi kieleksi? Miten sinusta tuntuisi, jos olisit täysin suomalainen, asunut täällä koko ikäsi, mutta sinulla ehkä on vaikeuksia suomen kielen kanssa? Oletko siksi vähemmän suomalainen? Niin kauan kun suomalaiset ajavat sellaista ideaa, että "suomenruotsalaiset" olisivat jotenkin Suomelle uhka, tai että heidän kulttuurinsa on haitallinen suomalaiselle yhteiskunnalle, niin tälle ei kyllä saada minkäänlaista ratkaisua. Olen itse suomenruotsalainen, ja olen monesti ja saan vieläkin kokea sellaista kohtelua, että enkö minä edes osaa olla suomalainen, enkö mina edes osaa aina puhua sujuvaa suomen kieltä. Ymmärrän osin suomalaisten nuorten turhautumista, mutta sitäkö ei ole ruotsinkielisissä kouluissa. Sanoisin lähinnä että vika on siinä, että nuorille asetetaan liian suuria odotuksia liian varhain, enkä nyt puhu kielistä, muutenhan me suomenruotsalaisetkin olisimme sammassa jamassa kuin suomenkieliset nuoret, eikö vaan? Kouluissa tulisi olla enemmän musiikkia, taidetta etc. Minun mielestäni se on väärin, että monet politiikot mm. ylpeilevät PISA- tuloksilla, ylpeilevät maailmalla meidän maastamme ja kielitaidoistamme, mutta käytännössä vähemmistöjä kohtellaan huonosti täällä. Lopuksi haluaisin sanoa, että suomenruotsalaisuus on osa suomen kulttuuria, ja pidän itseäni suomalaisena siinä missä muutkin, joskin hieman toisella tavalla.

katso video

video

Mitä meistä tulee isona?

katso video

video

Nuoret esittelevät suomalaisten kännikulttuuria

katso video

video

Kofeiinijuomat vertailussa

katso video

video

Beatbox

katso video

video

Mediabussi jälleen tien päällä

katso video

video

Korvaako E-kirja painavan koulurepun?

katso video

video

Fred Keniasta

katso video

video

Mikä siinä pyöräilykypärässä risoo?

katso video

video

Lasten mielestä uutinen on onnettomuus!