Pe 04.04.2014 @ 14:32Pietari Vappula

Unelmana tapahtumarikas luokkakuva

Oulun kutoset halusivat toteuttaa Unelmien koulukuvansa kollaasina eli erillisistä kuvista. Jokainen sai vuorollaan kuvata. Luokka osallistui Ronjan ja Larsin suunnittelemaan peliin ja pelin aikana otetuista kuvista koottiin Unelmien koulukuva. Kuviin oli tärkeää saada tallennettua hauskoja hetkiä pitkin päivää. Miten monen kuvan palapeli kuvattiin ja koottiin?

Tapahtumakuvausta

Oulun kuutosluokan unelmien koulukuva oli poikkeuksellinen siksi, ettei kuvan asemointia juurikaan suunniteltu ennen kuvausta. Kuvauksia ennen päätettiin, mitä tapahtumapäivän yhteydessä tehtäisiin. Kuvaajat kuvasivat siis tapahtumaa koulukuvan sijaan.

Tapahtumakuvaamisen tarkoituksena on saada hetken tunnelma vangittua kuviin. Tapahtumissa kuvaaja on sivustaseuraaja, jonka pitäisi tehdä itsestään mahdollisimman huomaamaton saadakseen kuvattavien aidot ilmeet talteen kameran linssiin.

Jos siis haluat ottaa kuvia tapahtumasta, älä ohjaile kuvattaviasi, vaan seuraa tilanteita ja pyri vangitsemaan jokin erityinen hetki tapahtumasta. Se voi olla pieni ele, ilme tai riemunkiljahdus. Käytännössä kuvaajan pitäisi päästä niin lähelle kuvattavaa kuin suinkin mahdollista ilman että muuttaa tilanteen tunnelmaa.

Valoa ja kuvakulmia

Tapahtumissa kuvaajan on tärkeä hahmottaa kokonaistilanne. Kuvaajan ympärillä tapahtuu koko ajan ja kuvien ottamisen lisäksi on pidettävä tarkasti mielessä, että jokaisesta varmasti saadaan aito ja hyvä kuva. 

Jokaisen luokkalaisen kohdalla oli kokeiltava erilaisia kuvakulmia, jotta lopulliseen kollaasiin tulisi mahdollisimman vaihtelevia kuvia. Saippuakuplat ja värikkäät esineet toivat kuviin väriä, jota kaivattiin jumppasalin ruskeiden seinien vastapainoksi.

Haasteena kuvien ottamisessa oli tarvittavan valon saaminen, kun käytössä olivat vain jumppasalin loisteputkilamput. Sisällä kuvatessa onkin suositeltavaa käyttää kameran salamaa, jotta tapahtumasta saa tarkkoja kuvia.

Monen kuvan palapeli

Kuvakollaasia kootessa on otettava huomioon monia asioita. Tärkein on tietenkin se, miltä kokonaisuus näyttää. Kollaasiin on hyvä valita toisistaan erottuvia kuvia, joissa jokainen kuvattu henkilö pääsee oikeuksiinsa.

Aluksi kuvat aseteltiin niin, etteivät ne asettuneet lainkaan päällekkäin. Sijoittamalla kuvia kuitenkin hieman päällekkäin, saatiin kollaasiin enemmän eloisuutta ja vaihtelevuutta. 

Värikkäillä yksityiskohdilla elävöitetään kuvaa. Kollaasi on järjestetty siten, että keskellä on hieman vaaleampia kuvia reunojen tummia kuvia tasapainottamassa. Tällöin kuvaa katsovan katse kiinnittyy kollaasissa näkyviin yksityiskohtiin – saippuakupliin, hymyihin ja ilmapalloihin. Asioihin, joista muodostuu unelmien koulukuvan.

 

Näin teet kuvakollaasin:

- Järjestä tapahtuma tai kuvaa juhlia tai kilpailuja.

- Koeta ottaa mahdollisimman erilaisia kuvia eri kuvakulmia hyödyntäen (häiritsemättä kuitenkaan kuvattavia).

- Käytä apuna taustavärejä ja valoja.

- Sijoita kuvat haluamallasi tavalla joko paperille tai tietokoneella.

- Muodosta kuvista yhtenäinen kokonaisuus. Hyvä kollaasi näyttää hyvältä sekä läheltä että kaukaa.

Asiasanat: 

0 kommenttia