Skip navigation.
Home

Tule sauna kultainen

Talven suuri juhla lähestyy. Kaikkialla joulua viettävässä maailmassa ihmiset valmistautuvat kunnioittamaan talven suurta juhlaa, valon juhlaa ja kristikunnan suurta juhlapäivää. Mutta kuten tiedämme, tämä ei päde Suomeen. Meillä kansa valmistautuu kiihkeästi joulusaunaan. Kyllä, suomalaiselle joulu on saunomisen suuri juhla, lahjat ja ruoat ovat vain ylimääräistä muodollista lisuketta itse pääasian ympärillä.

Jos tämä väite tuntuu liioitellulta, koettakaa ajatella suomalaista joulua ilman saunaa. Harva enää kaipaa joulukirkkoa, monessa perheessä joulukinkusta on luovuttu aikoja sitten eikä joulukuuseton kotikaan ole harvinainen. Joulupukkiakaan ei tarvita joulumielen rakentamiseen läheskään joka savussa. Mutta kuka voisi luopua joulusaunasta? Ajatus on aivan mahdoton.

Suomalainen saunoo arkena ja juhannuksenakin, joka on toinen tärkeä saunomisen kunniaksi vietettävä juhlapäivä. Joulusauna eroaa kuitenkin juhannussaunasta monella tavalla: se on perhekeskeisempi ja siellä pyritään hiljentymään. Juhannussauna taas on saunan sosiaalisempi ilmentymä, jossa pikemminkin pyritään yhteyteen luonnon kanssa kuin tutkiskellaan omia ajatuksia.

Tänään valmistaudumme tähän keskitalven saunomisen suureen juhlaan keskustelemalla saunatutkija JP Puron kanssa siitä, mitä saunassa puhutaan ja mistä siellä voi puhua. Puro tutki saunojen kommunikaatiota joitain vuosia sitten saunomalla erilaisissa yleisissä saunoissa ja haastattelemalla suomalaisia saunojia. Tulokset kertovat siitä, miten saunomisessa säilyvät ikivanhat perinteet modernissakin maailmassa.

Ja sitten saunaan JP Puron kanssa!
– – –
aristoteles(at)yle.fi