Skip navigation.
Home

Miten äitiys erilaistuu Suomessa?

HYVÄÄ ÄITENPÄIVÄN JÄLKEISTÄ ARKEA KAIKILLE ÄIDEILLE ja MYÖS YKSINHUOLTAJA-ISILLE!

Suomi on ollut tasa-arvoa tavoittelevana yhteiskuntana kummajainen maailmankaikkeudessa. Nyt ollaan tienristauksessa. Nuoren itsenäisen yhteiskunnan kärsimät kriisit ovat edellyttäneet myös naisilta vahvaa panosta työelämässä. Jo ennen itsenäistymisen virstanpylväitä naiset olivat tottuneet maatalousyhteiskunnassa kovaan työhön. Perheet olivat isompia ja leipä tiukassa. Teollistuminen toi pumpulitehtaan ullat vesistöjen varsiin kohoavien teollisuuskaupunkien parakkikyliin. Sotien jälkeen varsinkin punamultayhteistyöllä vauhditetut hyvinvointiyhteiskunnan päiväkoti- ja koulupalvelut mahdollistivat naisten ansiotumisen työelämän taitajina vaikkakin miehiä pienemmällä paikalla.

Itse elin lapsuuteni sosiaalisesti ehyessä, samanlaisessa ja tasa-arvoisessa yhteiskunnassa, jota 80-luvulla syntyneet nuoret aikuiset älyköt leimaavat tasapäiseksi holhousyhteiskunnaksi. Ei ollut kauheasti eroa rikkaan, johtajan ja työläisen lapsen elämän arjessa. Samat pihat ja leikit, vaatteet ja aatteet. Neuvolat ja koulut. Yhteinen vihollinen oli ydinsota ja NL:n pelko. Ehkä se on nostalgiaa mutta äitien arjen todellisuus oli enemmän yhteistä kuin nykyään. Tämä päivän yhteiskunnallinen eriytyminen ja eriarvoistuminen ei voi olla jättämättä jälkeensä äitiyteen, vanhempien ja lasten hyvinvointiin.

Se lienee poliittinen ja ideologinen kysymys näkeekö tämän ongelmana, poliittisena valintana vain luonnollisena markkinatalouden kumulaationa.

Missä on äidin paikka yhteiskunnassa nyt kun asuinalueet, koulut ja perheet eriytyvät? Miten muuttuva neuvola vastaa eriytyvän yhteiskunnan erilaisiin perheisiin, äiteihin ja isiin? Olisiko miehestä tasavertaiseksi huoltajaksi myös sosiaalitoimiston ja oikeuslaitoksen viranhoitajien asiantuntevissa silmissä?

Kainuun aatelisen seurassa neuvolan terveydenhoitaja ja äiti Leena Kallio,
kirjailija ja äiti Nina Honkanen, nuorisotyön suunnittelija ja äiti Kirsi Pihlaja. Puhelimessa on Yhden vanhemman perheiden liiton puheenjohtaja Bodil Rosengren.

Tuottamattomuus on rikos

Hei
olen huomannut nyt ensimmäistä kertaa ärsyyntyväni äitienpäivälehtikirjoittelusta, Nyt ei hehkuteta kymmenen lapsen sankariäitiä vaan äitiä, joka on saanut paljon aikaan. Äitiys sinänsä ei riitä mihinkään, koska kotona tehty työ ei ole työtä ollenkaan eikä varsinkaan tuottavaa työtä. Äidillä on ensisijaisesti oltava ammatti, mieluummin tietysti vaativa ja hänen on oltava hyvä palkkainen sekä korkeassa yhteiskunnallisessa asemassa. Äidille on myös tarpeen olla monissa luottamustoimissa yms. yms.

Nk. Työtön äiti (!?) on huono esimerkki lapsilleen, koska hän ei tuota yhteiskunnalle mitään(?) olemalla ansiotyössä, eikä elä normaalia elämää vaan löhöää sohvalla,passivoituu ja syrjäytyy kotona. Koti on maailman vaarallisin paikka. Vain palkkatyössä ihminen on turvassa ja vain työelämä on elämää. Tuottamattomuus on rikos, eikä puolustukseksi riitä halu hoitaa omat lapsensa kotona. Ammattina lasten hoitaminen on hyvä juttu, koska se mahdollistaa toisten äitien tuottavuuden ja muutut päivähoitajaäitinä heti kunnialliseksi kansalaiseksi, koska sinä teet työtä! Huomio, huomio, jota siis omien lasten hoitaminen ei ole...Anna-Liisa Paukkonen

Esikoinen hoidossa

Taas kritisoidaan subjektiivista päivähoito-oikeutta. 2-vuotias esikoinen oli ollut perhepäivähoidossa neljänä päivänä jo puolen vuoden ajan siitä alkaen kun äiti palasi töihin. Kuopuksen synnyttyä yritimme selittää esikoiselle, miksei hän enää pääse ikäistensä kavereiden luoksen aamuisin vaan jää vanhempien kanssa kotiin. Sitä parkua ei kuunneltu montaa aikaa, erityisesti kun hoitoon pääsemisen kieltämisessä ei tuntunut olevan mitään järkeäkään.

neuvolasta

Kuuntelin tuota alkua ohjelmasta ja tuli mieleeni, kun aloitin tässä työt ja mieheni jäi pitämään vanhempainvapaasta 2,5kk. "Varoitin" neuvolan terveydenhoitajaa, että mies tuo sitten lapset seuraavaan tarkistukseen. Kun hän meni lasten kanssa neuvolaan, terveydenhoitaja meni ihan lukkoon. Osasi punnita ja mitata lapset, mutta mitään ei osannut kysellä, eikä oikein sanoa. Kun mies oli jo lähdössä viemään lasta lääkärin tarkastettavaksi, oli terveydenhoitaja huomannut kysyä, onko miehelläni kysyttävää. Lääkärin kanssa ei samaa ongelmaa ollutkaan.

Mutta vasta näin oman kokemuksen kautta todella tajusin, että syvällä yhteiskunnassa elää se myytti, että äiti on aina "parempi ja oikeampi" vanhempi kuin isä.

Tosin miesvaltaisella alalla työskennellessäni olen saanut kuulla monet kerrat ihmettelyä siitä, miten sain mieheni "suostumaan" jäämään kotiin. Totesin vaan, etten ymmärrä, miksi yhteisten lasten hoito olisi vain äidin henkilökohtainen velvollisuus ja miksi sen pitäisi olla vain minun päätökseni, kun mies jäi kotiin.

Todella usein olen myös kuullut, että äidillä on tarve "päteä" lasten kautta. Ei haluta jakaa lastenhoitovastuuta, ettei äiti vaan menetä "ykkösvanhemman" paikkaa. Mielestäni kerrassaan kummallinen ajattelumalli. Kielletään lapsilta mahdollisuus syventää suhdettaan isään ja tietenkin isältä lapsiin. Mitä nykyäitiys oikein on? Sitä, ettei mihinkään voi olla tyytyväinen? Isä ei saa ottaa osaansa vastuusta, isä ei kuitenkaan osallistu tarpeeksi, äiti ei saa riittävästi omaa aikaa, isä ei osaa hoitaa lasta oikein...

Onhan se totta, että äiti on monessakin suhteessa monitoimikone, mutta joskus voisi katsoa peiliin. Suurimassa osassa perheistä on kaksi vastuullista aikuista, joiden olisi tarkoituksen mukaista jakaa vastuuta, ettei kumpikaan uuvu liikaa.

Rauni Heikura, kolmen pienen lapsen äiti

äitiyden hinta

Yrittäjät maksavat naisvaltaisilla aloilla äitiydestä aika kalliin hinnan. Kela antaa sairauskorvauksia vasta 9 päivän jälkeen, odotusaikanakin voi olla paljon muutaman päivän lomia. Varsinaisen äitiysloman aikana on hankittava sijainen, jos on varaa maksaa sijaisesta. Ikä/palveluslisät kerääntyvät koko ajan vaikka työtä ei teekkään ja ammattitaito ei lisäänny, samoin lomaedut kasvavat lomanaikana. Muutaman kotivuoden jälkeen tullaan muutamaksi kuukaudeksi työhön, jotta saadaan taas hyvät korvaukset. Pitäisi saada nämä kulut paremmin tasattua kaikkien työnantajien kesken. nimimerkki: yrittäjäpuoliso

Äitiyden ja isyyden tulisi olla yhdenvertaisia

Heräsin kuuntelmaan ohjelmaa. Olin kyllä hereillä, mutten halunnut nousta. No ompahan taas hyvää asiaa. Voisi vaikka hypellä. Aikoinaan lasten synnyttyä halusin olla kotona. Päädyttiinkin tähän vanhaan malliin sysyteemiin, mutta oma itse jäi hoitamatta. Oma aikaa olen aina kaivannut. Nyt sitä on ylen määrinkin. On hyvä, jos toisen lapsen synnyttyä voi viedä vanhemman "väähäksi aikaa" saman ikäisten luo, ellei ole omasta takaa tälläisiä kontakteja. Isän yleensä ollessa töissä>homma hoituu kotona. Tietty, että on mistä tehdä ruokaa, koneet toimii. Mieluusti sitä pyörii talossa. Kun sairaus kohtaa, saa oikein luvalla "olla tekemättä". Pitäsi huomata muutoinkin olla tekemättä. PÄÄASIA mikä on tärkeintä. Yhdessä olo, ruokailu, lepääminen, leikkiminen, ulkoilu, virikkeet. Ei ulkomaanmatkoja. "Jos en pääse ilman lapsia minnekkään systeemi ei toimi. Itsestäni on kyllä ollut kiinni. Pyörän selkään, uimaan tai kylään; "MIKSI, MIKSI EN MENNY?"
Aikataulu, kuka tekee mitäkin. Harrastaakkin pitäsi OMAA TÄRKEÄÄ ASIAANSA! Vanhemmat YHDESSÄ "ravintolaan". Aikuiskontakteja. Hoitoapua pitää saada, jos mummot ja vaarit, tädit ja sedät/enot tai kummit on kaukana. Ei välttämättä päiväsaikaan vaan illemmalla (kodinhoitaja) YKSINHUOLTAJILLE:)Oma lapsi on rakas. Itsekkin pitää saada latausta, että jaksaa. HUOMAKAA TÄMÄ:)

Äitiys eri puolella Suomea

Äitiydestä on varmaan erilaisia käsityksiä ympäri Suomea. Nuorille koti-isä on jo nykyään itsestäänselvyys, mutta nelikymppisiltä kuulen jatkuvasti ivallisia kommentteja sketsien "pehmoisyydestä" ja työssäkäyvän vaimoni huonosta äitiydestä. Olen tulkinnut asian niin, että olen akateemisesti koulutettuna astunut väärälle reviirille. Näin Mikkelissä

Eihän töitä edes meinaa saada

Vaikuttaako kotiäitiyden lisääntymiseen se, etteivät nuoret naiset tahdo saada töitä? Pienten lasten äiti ei ole mikään toivetyöntekijä. Kun työelämä ei vedä, on sama jäädä kotiin. Toisaalta työelämä voi olla tosi raaka pätkätyöläisille, eikä sitä meinaa pienten lasten äitinä jaksaa. Oma kokemukseni työelämästä pienten lasten äitinä oli raastava, siellä tosiaan ulosmitattiin jokainen hikipisara. On pakko valita kotiäitiys, jos työelämä on liian raaka.

Onko valinnan vapautta?

(tekstiviestejä)
Usean lapsen äitinä yhdyn täysin siihen, että subjektiivista päivähoitoa ei tarvita. On täysin normaalia perhe-elämää että päivät eletään monen eri-ikäisen kanssa. Sehän on kasvattavaa kaikille. Sitkeyttä vaan vanhemmille,sitä nykyään puuttuu.

Hoidin 70-80-luvulla kotona työttömyyden takia pienimmällä päivärahalla ilman kotihoidonkorvauksia.Teidän puheenne valinnoista tuntuu utopialta meikäläisestä,ei ole ollut mahdollista valita.

Tyytyväinen kotiäitiys on hyvätuloisten ja hyväitsetuntoisten lapsiperheiden etuoikeus. Täytyy olla johtajatyyppiä että jaksaa kotona. Nim. Kotiäitinä 11 vuotta.

Olkaa onnellisia, että on vaihtoehtoja. Lapsi on pleni vain kerran. SITÄ älkää unohtako! Ent yh äiti

Teidän keskustelut vakuutusturvasta oli vain yksi subjektiivinen näköala! On myös toisenlaisiakin kokemukseen pohjautuvia näkymyksiä! "annetaanko valinnanvapaus"

Hoidin 70-80-luvulla kotona työttömyyden takia pienimmällä päivärahalla ilman kotihoidonkorvauksia.Teidän puheenne valinnoista tuntuu utopialta meikäläisestä,ei ole ollut mahdollista valita.

Miten voidaan katkaista äidin tarvitsevuus lapseen nähden sen sijaan että lapsi saa olla terveesti tarvitseva lapsuudessaan? Näiden asioiden kanssa kamppaillaan terapiassa. Auttamistyössä mukana oleva isoisä.

Isän tasa-arvo

(tekstiviestejä lähetykseen)

hyvät keskustelijat, luuletteko te todella että isät elättävät kotona olevan äidin ja lapset? EI! Nykymies vaatii, että äiti maksaa kotihoidontuesta ja lapsilisästä 50% perheen menoista.

ai mikä uhkaa äidin tasa-arvoa? Onko teillä mitään käsitystä isän tasa-arvon tilasta esim huoltajuuskiistoissa? Sitä ei ole. Terv. Syrjäytetty isä

meidän 3 lapsen ja 2n työssä käyvän vanhemman perheessä kävi niin että isä oli enemmän äiti ja minä äiti enemmän kodinhoitaja, emäntä. Asia on myös persoonakysymys. Tv Mape

KUN PERHEEN SUHDE ON TASAPAINOSSA ÄITIYDESSÄ EI OLE ERI ARVOISUUTTA. TÄÄ ON YHTEINEN JUTTU JOHON YHDESSÄ SITOUDUTAAN.

Olen 70-luvun kotiäiti,nyt eronnut akateeminen eläkemummo.Eläke 15 työvuoteen perustuva. Mies elää niillä isoilla eläkkeillä, joiden piti olla yhteisiä...

Kotiäitiydestä

(tekstiviestejä)

kyllä lapsilla paraspaikka kotona mutta kotiäidin työtä pitäs paremmin palkita ja arvostaa. yli 30v kotona ja hyvin olen viihtynyt. suurperheen äiti

enin osa naisista laittaa ns. Uran lapsien edelle.tämä on erittäin paha asia. nyt pitää olla tasoa elämässä!

Tyytyväinen kotiäitiys on hyvätuloisten ja hyväitsetuntoisten lapsiperheiden etuoikeus. Täytyy olla johtajatyyppiä että jaksaa kotona. Nim. Kotiäitinä 11 vuotta

Eikö ole luonnonmukaista äidin olla lasten kanssa kotona? Olen valinnut mieluummin ihanan "kuraputken" kotona, jossa olen viihtynyt 18 vuotta välillä työelämässä piipahtaen. Ei mikään voi antaa enemmän makua elämään.:-) Ihana nähdä lasten kasvu ja kehitys! vielä ehtii hyvin töihin. =42v. suurperheen mamma=

ÄIDINPALKKA äideille! Kotityö on TYÖTÄ! Lapsella oltava SUBJEKTIIVINEN oikeus omaan kotiin, oman äidin hoitoon ja omiin sisaruksiin! Ja isovanhempiin. Saadaan laskettua VEROJA! LAPSI haluaa oman äidin hoivaa, ei vieraan. Lapsen terveys ei kestä laitoshoitoa. Eikä äidin omatunto. Korvatulehdukset loppuu kotihoidolla ja imetyksellä. Hei haloo! Perheväkivalta ja erot vähenee. Suurperheen äiti ja kokenut

Köyhyys?

(tekstiviestejä)

Kysyn vaan millä mitataan lapsiperheen köyhyyttä? Olemme useamman lapsen perhe jossa toinen puoliso käy työssä. saamme tavallisen lapsilisän ja äitiyspäivärahan. sillä pärjää kyllä aivan tavallista elämää eläen. tyytyväistä mieltä kannattaa viljellä koko perheeseen!

60-luvulla käytettiin joka penni esim lasten vaatteisiin, meneekö teillä niin vai pankkitilille. Kahta työtä tehnyt.

entä jos työtön ? Jos äiti kotona ei hän tee työtä. Äitiys ei riitä on oltava myös ura. Näytettävä oikeaa mallia elämisestä eli oltava palkka työstä. anna-liisa paukkonen

Kodinhoitajat takaisin!

(tekstiviestejä)

kodinhoitajat tulivat vielä 80-luvulla ihan tavalliseen perheeseen ja hänen avullaan uuden lapsen kotiutunimen oli helpompaa. Myös äidin sairastuessa apua tuli kotiin. Miksi se on nyt niin vaikea toteuttaa?

mikä ihmeen hyvinvointivaltio tämä on jossa lapset on vieroitettu normaalista, välillä raskaastakin arkipäivän rytmistä? Kotiin pitää saada apua:kodinhoitajat takaisin.Näin lapset saavat olla kotona sisarustensa kanssa. T Ison perheen äiti

Nainen on potentiaalinen riski synnyttäjänä työnantajalle, myös miehen isyyden tulisi näkyä ja tuntua työhönottotilanteessa. Kodinhoitajat takaisin! 3:n lapsen äiti

Seurakunnan päiväkerhot!

(tekstiviestejä)

miksi yleensäkkään viedä päiväkotiin lapsia joiden vanhempi tai vanhemmat on kotona. Onhan olemassa seurakunnan päiväkerhot jotka kokoontuvat 2 kertaa viikossa 3tuntia kerrallaan. Erittäin hyvä vaihtoehto päiväkodille. Ja on useimmilla paikkakunnilla maksuton. Ja koulutetut työntekijät T. Lastenohjaaja

Yhteiskunta syyllistää

(tekstiviestejä)

Yhteiskunta syyllistää suuren perheen äidin, joka ei ole antautunut työuralle ajoissa ja täysillä. Et saa mitään tukia kelasta, koska et ole 'tehnyt mitään'. Työvoimatoimiston lausunto on: on kieltäytynyt työllisyyttä edistävistä toimista ilman perusteltua syytä

3 lapsen äiti ja 9 lapsen mummi

(kuuntelijan meiliviesti)

Arvoisa Markku Heikkinen

Kuuntelin kiinnostuneena tämänpäiväistä ohjelmaanne äitiydestä.

Olin Opiskelijoiden Lastenhoitosäätiön pääsihteerinä taistelemassa läpi päivähoitolakia 70-luvun alussa. Vastarinta oli kovaa, melkein kirjaimellisesti tuli turpiin korkeassa asemassa olevilta herroilta.
Jos silloin olisi edes maininnut, että voidaan maksaa omien lasten kotona hoitamisesta (kotihoidontuki), olisi pidetty täysin hulluna.

Omat lapset syntyivät 1969 - 1977. Esikoinen vietiin yläkerran naapuriin päivähoitoon 3 kuukauden iässä, kun minun piti palata töihin ja opintoihin.
Ei ollut vanhempainvapaata eikä virallista päivähoitoa tarjolla.
Kaupan ilmoitustaululla oli lappuja "Voisiko kiltti täti ottaa vauvan (2 viikkoa)hoitoon, kun äidin pitää mennä töihin?" ja puhelinnumero perässä.

Kuopuksen syntyessä jäin palkattomalle vapaalle vuodeksi. Sitten mies arvioi, että halvemmaksi tulee töihin paluuni kuin psykiatri.

Maksoin itse sijaiselleni (opettaja) palkkaa kesältäkin, kun katsoin sen oikeaksi. Rahaa ei juuri ollut !
Kunnallista päivähoitoa kun kysyin, ei puhettakaan alueella, jossa lapsia
syntyi tiuhaan (Helsingin Puistola). Itse maksettiin kotiin hoitaja.

Niinpä kun EU:n koirakoulua ryhdytään suunnittelemaan, ei tarvitse palata kuin 40 vuotta taaksepäin - ja malleja löytyy!

Keväisin (?) terveisin,

Marjatta Vasara
3 lapsen äiti ja (toistaiseksi) 9 lapsen mummi

kotiäitinä

Jämähdin kotiin yhden lapseni synttyä vammaisena. Olen samalla siis omaishoitajana.

Ajattelen niin, että säästetty euro on ihan yhtä arvokas kuin ansaittukin. Hankin palkkani siis säästämällä.

Eihän tämä leveää tämä elämä ole, mutta kiireettömyys tuo perheelle luksusta...