Skip navigation.
Home

Pitääkö kasvavasta nuorisotyöttömyydestä huolestua?

Onko se fiktiota vai faktaa, jos työn halutaan olevan valtiovallan erityisessä suojeluksessa? Miksei suojelus toteudu? Ja tarvitseeko sen toteutua?

Tiistaina 12.5 järjestetään Nuorten Korpilampi -seminaari, jonka tarkoituksena on koota nuorten päättäjille suuntaama tulevaisuusviesti. Tsaarin kuriiirit ratsastaa.

Samaan aikaan Markku Heikkisen seurassa pohditaan nuorten työttömyyttä, joka näyttää räjähtävän käsiin. Nuorisotyöttömyys on kasvanut vuodessa Hämeessä 62%, Pirkanmaalla 77%, Uudellamaalla 83%.

Kovia lukuja, mutta kuinka huolestuneeseen sävyyn meidän tulee puhua nuoruuden ohikiitävästä ajasta?

17-24 -vuotiaille työttömille tarkoitettuihin nuorten työpajoihin tulee nyt aktiivisia ja hyväosaisiakin nuoria ovista ja ikkunoista. Erityistukea tarvitseva porukka, joilla ei ole loppututkintoa eikä työelämän kokemusta plakkarissa voi jäädä syrjään.

Ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa on 20-24v. nuorista joka viides. Sillanrakennus eri sukupolvien välille ja huoltosuhteesta vastuun kantaminen on vaativaa ilman koulutusta.

Työministeri Tarja Cronberg on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä pohtia, mitä erityistoimia 15-24 -vuotiaat nuoret miehet tarvitsevat kiinnittyäkseen paremmin työelämään. Jotain tulisi nyt tehdä mm. työ- ja elinkeinotoimistoissa, jotta vailla tutkintoa olevat nuoret miehet pääsisivät laillisen leivän syrjään kiinni. Nuorten miesten työttömyys kaksinkertainen naisiin verrattuna, koska lomautukset ja irtisanomiset koettelevat toistaiseksi teollisuutta enemmän kuin palvelualoja.

Uusiakin ideoita on, paikallisia, joissa kiistetään työttömyyden perinteinen tulkinta. Kainuussa Paltamon malli perustuu ajatukseen jokaisen paltamolaisen työttömän työllistämisestä palkkatyöhön. Kaikki kynnelle kykenevät työttömät tulevat työvoimataloon, jossa heille järjestetään työtä ja toimintaa.

Työn roolista elämässä Markku Heikkisen seurassa keskustelemassa ovat määräaikainen toimistotyöntekijä Mari Kortetjärvi Paltamosta, filosofi Jukka Hankamäki sekä työministeri Tarja Cronberg.

(YLE Radio 1, tiistaina 12.5.2009 klo 9.05 - 9.58)

Kuuntele puhujaa

Voisitko antaa ohjelmiesi vieraiden sanoa sanottavansa ilman,että keskeytät puheen tai puhut päälle?
Ohjelmasi ovat muuten kiinnostavaa kuunneltavaa.