Skip navigation.
Home

Miten kuluttamalla voi pelastaa maailman?

Joulukadut avattiin tässä juuri parhaimmilleen, kun ostosparatiisien
aukioloaikoja vapautettiin vuosien taistelun jälkeen. Joulukaupalta
odotetaan kasvua. Jouluna on kaupan myös aineettomiksi ja eettisiksi
mainostettuja ”Toisenlaisia lahjoja”, joiden avulla lahjoitetaan
puuntaimipaketteja, koulupukuja, kanoja ja vuohia kehittyviin maihin.

Ilma on sakeana puhetta eettisestä ja vastuullisesta yrittämisestä ja
kuluttamisesta. Bangladeshin matonkutojapoikien jalat on sidottu
tuotantolaitoksessa, jotta kutominen sujuisi sutjakkaammin. Minun
paratiisi on ostaa heidän kutomansa matto halvalla marketista.
Vastuullisen yrityksen tulee tehdä voittoa, jotta se voisi jakaa osinkoja
ja työllistää jatkossakin edes joitakin ihmisiä. Siksi se siirtää
tuotantonsa pois Suomesta. Pitäisi puhua vaan yritysten
yhteiskuntavastuusta eikä kyynistyä. Miksi näyttää siltä, että menemme
tässä 1. luokassa helvettiin?

Vähäosaiselle, jolle pätäkkä puhuu ymmärrettävää kieltä, on kuluttamisen
etiikan arvioiminen luksusta. Sanojen ja tekojen välillä on
välimatkaa Suomessakin, jossa kaiken ekologisen viherpesun rinnalla
elintasoerot kasvavat ja muutaman vuosikymmenen kestäneet kaiken kansan
peruspalvelut pian rapistuvat. Me tsuhnat, sukujemme ensimmäiset
ylioppilaat tai akateemisesti koulutetut, ostamme sinisilmäisesti,
kuten tsuhnan kuuluukin, hyväuskoisen typerinä. Siinä samalla rikkaat vain
rikastuvat ja varallisuus kasaantuu ja toisessa paikassa kurjuus kasaantuu
ja terveysasema ja lähikoulu suljetaan. Reilun kaupan kahvi on mahtavan
makuista. Samaan aikaan kun verotus siirtyy kohti tasaverotusta,
valtiovarainministeri saarnaa talvisodan hengessä rakkaudestaan
hyvinvointiyhteiskuntaan ja rakkaudestaan lähimmäisenrakkauteen. Kuka
tässä kusettaa ketäkin?

Finanssikriisi muistutti karusti markkinoiden täydellisestä
itseriittoisuudesta ja piittaamattomuudesta yhteiskunnan toisten
toimijoiden suhteen. Mutta, mehän uskomme lähimmäisen rakkauteen ja
markkinoiden vapaaseen toimintaan, koska uskomme yksilön vapauteenkin,
josta kumman kaupalla pitäisi muotoutua vapaaehtoinen uusi yhteisöllisyys,
josta hyvän markkinat puhkeaisivat kukkaan.

YLE Radio 1 tiistaina 24.11. klo 9.05 alkaen vallankumousta ja messiasta odotellessa Hyvän markkinat -kirjan kirjouittaja Johanna Pentikäinen, ylioppilaskunta-aktiivi ja juuri julkaistun Immateriaalinen talos -kirjan kirjoittaja Otto Bruun ja TT-säätiön asiamies Johannes Koroma etsivät eettisen ja vastuullisen
kuluttamiselle sijaa majatalosta keskeltä liljain ja ruusujen.

tietokoneen valinta kannattaa

Macintosh on pitkäikäinen ostos joka säästää luontoa. Vaihdoin 10 v vanhaan iMaciinkovalevyn ja on kuin uusi 2010 malli-voiko PC koskaan yltää samaan

Tekstiviestejä:

"Suomalaisten lasten arvo on kuluttajana, siksi syntyvyys pitäisi saada nousuun."

"Kotimainen käsityö on hitaasti, harkiten ja sydämmellä aikuisen valmistamaa, jonka tuotto menee suoraan yhteiseen hyvään takaisin!"

"Olisin kiinnostunut ostamaan kännykän, jonka elinkaareksi ei ole markkinoitu ja suunniteltu puolta vuotta, vaan esim 3-5 vuotta..."

Tekstiviestejä

"Minä ostan lähiperunat torilta ja luomukaritsaa tutulta farmarilta. Eettistä on, mutta montakohan maapalloa tarvittaisiin, jos kaikkin tekisivät näin, ja teollinen ruuantuotanto loppuisi?"

"Ei kierrätys ole uusi asia. Esivanhempamme olivat kierrätyksen mestareita."

"Sähköä ei meillä säästetä, kun pitää ydinteollisiin tarpeisiin rakentaa lisää atomimyllyjä. Ihmisen arvo on vain kuluttajana."

"Ennen mentiin perheittäin sunnuntaisin kirkkoon,nyt market-temppelin ihmemaahan."

isojen valta

Kiitos Markku Heikkinen, aiheet ovat todella mielenkiintoisia. Onko aikaisemmin käsitelty liikahyllymetrejä, jotka joka ainoa kerta "vieraillessani" isossa marketissa, saavat minut tuonnekuohon eli raivon valtaan. Kymmeniä metreja maitotuotteita, jugurtteja jne. Sama toistuu makkarahyllyillä, siis kaikissa niissä tuotteissa, joita muoviin (?) pakataan. Voin pahoin katsellessani leipävuoria ja nirsoilevia ostajia. Tietty itsekin etsin mieleiseni leivän, sen paperiin pakatun ja tumman joko ruista tai sekalaista.
Eikö Vaasan ja Valion vastuita voitaisi jotenkin lisätä?
Isojen markettien valta-asemaan en näe mitään ratkaisua, koska kunnat kaavoittavat niille ja ne kaksi isoa, K ja S vähät välittävät resurssien tuhlauksesta.
Isot marketit huutavat tyhjyyttään ainakin täällä Turun puolessa.

vapaus ja syyllistäminen

Johannes Koroma esitti mielenkiintoisesti, ettei hän syyllistäisi ihmisiä mistään. Siis ei mistään? Ei edes murhista, raiskauksista tai ekoterrorismista?
Samalla hän otti ehdottomaksi yhteiskunnalliseksi lähtökohdakseen ihmisen (kuluttajan) ns. vapauden. Siis hänen mielestään ihmiset ovat vapaita kaikkeen, mutta heitä ei saisi syyllistää mistään. Etiikasta puhumisen hän halusikin ymmärrettävästi kyseenalaistaa. Etiikassa kun näet vapaus ja vastuu käyvät käsi kädessä; ne edellyttävät toisensa. Syyllisyys on vapauden ilmenemismuoto. Mutta Koroma taas haluaa rajattoman vapauden ja olemattoman vastuun.
Jos oletamme vapaan kuluttajan, oletamme myös syyllisen kuluttajan. Jos taas oletamme viattoman kuluttajan, emme voi olettaa vapaata kuluttajaa.
Mutta ymmärrän, että Koroman ajatus menee jotenkin niin, että vapaus on kaikkein kivoin asia maailmassa ja syyllistäminen taas kaikkein äklöin. Ja siksi etiikasta on turha enempiä puhua.

Mielenkiintoista,

Mutta miksi Ottoa "sorrettiin"? Koroma keskeytti ja pilkkasi. No keskustelussa saa kai kärjistää. Otolla nimenomaan olisi ollut uudenlaista sanottavaa, mutta nyt ei tullut loppuun asti selväksi, kun ei annettu puhua.

Muutenkin tykkäsin Otosta ja Johannasta. Kyllä nuorissa on ainesta. Oikein tuli oma nuoruus mieleen. Vaikka olen Koroman ikäluokkaa, niin ärsytti puheet, vaikka vankkaa asiaa hänkin sanoi osittain vetäen kyllä mutkat suoriksi.

mummu

Mummu vielä

Kulutus, kulutus.
Jos kerran halutaan tehdä sellaisia tuotteita kuin ihmiset haluavat, niin miksi siten ei tehdä? Nim. sellaisia, jotka kestävät kauemman aikaa ja joita voi korjata. Älkääkä keksikö uutta niin nopeasti. Jätteitä on muutenkin liikaa. Järkyttävä uutinen tänään Turun Sanomissa: Maailmassa on n. 6 miljardia tonnia (siis tonni jokaista ihmistä kohti) teknologiaromua. Suurin osa viety kehitysmaihin esim. Afrikkaan, jossa ne levittävät saastetta, lapset kaivelevat ja erottelevat niistä metalleja myyntiin. Yksikin 15-vuotias sanoi keräävänsä koulumaksuihinsa. Siellä pitäisi olla lajittelukeskuksia, vaan ei ole.

Rikkaat maat saisivat itse siivota jälkensä. Siinä mielessä Suomen ydinjätehauta peruskalliossa on oikeudenmukainen, vaikken minä ydinvoimaa kannatakaan, mutta kun se nyt on jo tehty.

Muutama huomio

Kuten Johannes Koroma totesi, on käytävä useammassa kaupassa löytääkseen haluamansa. Leivän suhteen on kysymys siitä, että leivontarobotti tuottaa säilyvää palaleipää niin edullisesti, että vaikka se on kuluttajalle halpaa siitä jää vielä kauppiaallekin katetta. Valinnan tekee kuluttaja: ostaako palaruisleipämuovisäkin vai kunnon reikäleivän. Jälkimmäisen valmistus ja myyminen tulee väkisinkin kalliimmaksi eikä sitä kaupastaan löydä, ellei naapurikin sitä osta. Naapuri kuitenkin ostaa palaleipää, sokerihuurrettuja muroja, valmispizzan, valmissalaatin ja mäyräkoiran. Tähän on tyytyminen, tämä on demokraattinen valinta ellei meitä puukolla uhaten käsketä kaivamaan perunoitamme lähiruokana.

Nuori älymystömme valitettavasti pakoilee yhteisvastuuta soittamalla vanhaa levyä syyttämällä pahaa kapitalistia ja kansainvälistä imperialismia. Kyllä syyllinen on keskituloinen naapurin rouva, joka ei viitsi itse tehdä edes makaronilaatikkoa, jos osaakaan.

Summa joka mainittiin nälän torjumiseksi saattaa olla oikea, jos kustannus lasketaan perusruoan kilohinnasta. Ongelmat ovat logistiikassa, hallinnossa ja tulonjaossa. Johan Snellmankin katui loppuikänsä, että uutta markkaansa varjellessaan hidasteli elintarviketoimituksissa, jotka jäivät rospuuttoajan hevoskuljetuksien taakse nälkävuosina rannikon satamiin.

Pahaa kapitalistia on syytä syyttää useasta asiasta. Mutta se kannattaa tehdä spesifisti, asia kerrallaan, eikä siirtää omaa vastuuta ideologisesti muille, varsinkaan kaltaisessamme tasa-arvoisessa demokratiassa.

Ostaa vain sen mitä tarvii

Ostaa vain sen mitä tarvii eikä mitään turhaa. Jos sen takia jää palkasta rahaa käyttämättä niin sitä voi lahjoitella vaikka ympäristöjärjestöille tai johkin muuhun asoita kehittävään toimintaan. Itellä pienestäkin palkasta jää aika paljon käyttämättä. Ideoita mihin sitä vois lykätä muuhun kun kuluttamiseen?