Skip navigation.
Home

Tässäpä Peppi Pitkätossu sula hompsulavei

Tuskinpa olen ainoa lapsi, joka on saanut kuulla ukkomustilaisen tulevan ja vievän mukanaan jos ei ole kunnolla. Pelkkä ajatus kotoa pois joutumisesta ventovieraiden matkaan sai pikku-Markun hiljaiseksi. Sittemmin suhde ventovieraisiin on muuttunut kiehtovammaksi. Ketkä tänään pitävät ukkomustilaisen paikkaa mielissämme? Kenen nimeä ei saa lausua ääneen?

Aikuisena olen ystävystynyt joidenkin aiemmin ventovieraina pitämien ihmisten kanssa. Kuten erään romanin kanssa. Kerran menimme yhdessä tilaisuuteen, jossa tapasin yllättäin muitakin tuttaviani. Siinä yllätin itseni pohtimasta, että mitäköhän he mahtavat ajatella suhteestamme? Olikohan se ihan ok? Pitäisikö minun valkolaisena tilittää ystävyyttäni ”heimotovereilleni”? En ollut varautunut moista outoa itsetutkiskelua varten. Se tuli yllätyksenä kuin faksi Annelille aikoinaan. Mistä sitten tulikaan? Ystäväni tarinoiden valossa olen voinut tutustua romanien elämään nyky-Suomessa. Elämä on tullut eri tavoin lähelle kuin sosiologista vähemmistötutkimusta lukemalla (vaikka esim. Martti Grönforsin kirjoitukset ovat mielenkiintoisia) Jossain sisimmässä kohtaamisemme on nostanut esiin outouden ja vierauden tunnetta. Mutta se on ihastuttanutkin. Omien ennakkoluulojen setviminen ei ole heti kättelyssä imartelevaa. Jokin outo ja minulle vieras on tullut tutummaksi myös itsessäni.

Kuinka paljon erilaiset ennakkoaavistukset ja ennakkokäsitykset rajoittavatkaan tekemistämme, vuorovaikutusta ja luovuutta? Jostain syystä Suomessa hakeudumme mieluummin juttusille oletettavasti samanmielisten ennalta-arvattavaan seuraan. Kaihdamme konflikteja ja toisenlaisia kohtaamisia. Siitäkin huolimatta, että meillä on kaikilla niitä kivoja kokemuksia siitä kuinka ennakkoluulomme ovat saaneet kyytiä kun olemme lähteneet rakentamaan tietä kohti meille vierasta ja tuntematonta. Luovuuden, keksimisen ja uuden löytämisen maailmassa oudot ja kummalliset, ei totunnaiset ja epäsovinnaiset kombinaatiot herättävät toisenlaista kipinää. Pieni riski ja vaaran elementti sisältää myös mahdollisuuksien maailman.

Ei ole ihme, että esim. politiikassa säkenöivää ystävyyttä syntyy useammin kansanedustajilla, jotka tulevat eri puolueista. Samassa puolueessa, omassa jengissä, ammattikunnassa on kilpailua. Kyynärpäätaktiikka ja mustamaalaminenkin tuttua. Kuinka paljon tämän ”meisyyden ” ylläpitämiseen hukkuu energiaa, joka on poissa ravistelevista kohtaamisista vieraissa leireissä, jossa jokin uusi ajatus liikkuisi esiin.

Taloudellisen toimeliaisuudenkin nimissä pitäisi tarttua asioihin, joita on aina pelännyt ja vältellyt. Miksi laulaa samaa laulua ja pyöriä samaa latua varsinkin kun se alkaa maistua puulta?

Jokaisessa meissä on toiseus. Yhden mielen ja kielen ja kansan harhaisista odotuksista huolimatta me olemme kaikki myös erillisiä, yksilöllisesti olemassa olevia erilaisia olentoja. Maahanmuuttajan aseman parantaminen voi lähteä siitä, että suomalaisena tajuaa oman siirtolaisuutensa.

Kainuun aatelisen seurassa Niina Lappalainen, kulttuurin tutkija, Sami Koivisto toimittaja ja Wali Hashi, tv-toimittaja eivät keskustele monikulttuurisuudesta, koska kulttuuriin sisältyy jo valmiiksi ajatus moniarvoisuudesta. He keskustelevat elämänsä ennakkoluuloista, jotka estävät meitä tutustumasta toisiimme ja itseemme.
Kun pelkää toista jää itselleen vieraaksi.

vieras, outo

Vuonna 1960, kun olin 10-vuotias, käveli Helsingin Lauttasaaressa, toisella puolen katua neekeri.(Silloin neekeri nimitys ei ollut epäkorrekti.) Hetken tuijotettuamme vilkutimme hänelle. Hän vilkuitti takaisin. Hyppelimme ihastuksesta.

vihamielisyys

80-luvulla kävelin kauniina kesälauantaina Espan puistossa ystävättäreni tummaihoinen vauva sylissäni. Useat miesporukat huutelivat minulle: eikö suomalaisella ole tarpeeksi iso, eikö suomalainen riitä, pitääkö hakea ulkomailta!

Eniten meuhkaavat uhista he,

Eniten meuhkaavat uhista he, jotka eivät tunne ulkomaalaisia. Kannattaa tutustua: olen saanut luotettavia ystäviä! (tekstiviesti)

Olen ikäni tuntenut itseni

Olen ikäni tuntenut itseni syrjityksi - lapsena evakko, sotaorpo piruparka, nyt vanhana mielipidepakolaisena omassa maassa?! Turvapaikkaa ja huolenpitoa vailla,sodassa vammautunut. (tekstiviesti)

toisesta maailmasta

80-luvulla,kauniina kesäpäivänä isutuin lähiöterassilla. Sinne tuli parikymmentä moottoripyöräjengiläistä, nuoria miehiä ja naisia. Heidän käyttäytymistään ja puheitaan kuunnellessani ajattelin, että olen täysin eri maailmasta.

Suomalaisia katsotaan

Suomalaisia katsotaan kieroon, kun ne ryyppää ja rällästää. Onneksi somalit Suomessa tai Keniassa ovat aina kilttejä ja ystävällisiä. Älkää aina yleistäkö. (tekstiviesti)

Minä yritän suomalaisena

Minä yritän suomalaisena ottaa kontaktia maahanmuuttajiin ehkä vain tervehtimällä ja sanomalla muutaman sanan. Minusta sekin riittää. - Rouva Kalajoelta (tekstiviesti)

HUOMENTA. Karjalaiset

HUOMENTA. Karjalaiset juttelee paljon tuntemattomien kanssa. Terveisin: toisen polven karjalainen. (tekstiviesti)

Rasismia esiintyy monessa

Rasismia esiintyy monessa muodossa, ei ainoastaan erinäköisiä ulkomaalaisia, vaan myös erilaisia suomalaisiakin kohtaan. Jos olet vammainen tai muulla tavoin erilainen, esim. ryhmästä poikkeavat mielipiteet, jne sinua ei hyväksytä joukkoon. (tekstiviesti)

Suomalaiset eivät osaa

Suomalaiset eivät osaa arvostaa täällä asuvia (varsinkaan koulutettuja) ulkomaalaisia koska emme arvosta itseämme. (tekstiviesti)

Suomalaisten heikot

Suomalaisten heikot sosiaaliset taidot ja sen myötä panettelu ja heikko johtamisosaaminen tuntuvat vierailta ja sen myötä pelottavilta. Ulkomaalaisia en koe uhkana, emme vain ymmärrä, että heikosta itsetunnosta johtuen emme kykene objektiivisuuteen. (tekstiviesti)

haukkuminen

Pieni 3-vuotias tummaihoinen (suomalainen) lapsi takoi minua (valkoinen suomalainen) pienillä nyrkeillään suututtuaan jostain ja huusi: mutis. Sen hän oli oppinut pihalla toisilta lapsilta, jotka puolestaan olivat tietysti oppineet sen vanhemmiltaan.

Olen itse kokenut olevani

Olen itse kokenut olevani koko ikäni vieras ja muukalainen, erilainen! Olen tehnyt matkan omaan erilaisuuteen ja samanlaisuuteen ja sitä kautta ymmärrän, ettei minun tarvitse pelätä toista luotua,erilaista, samanlaista! (tekstiviesti)

Olipa kaunis luonnehdinta

Olipa kaunis luonnehdinta kotopuolesta "Vesannon kaverilla" - sydämensivistystä parhaimmillaan.(tekstiviesti)

Sain sukulaisen sukulaisen

Sain sukulaisen sukulaisen Columbiasta, hankkinut Suomessa kolme ammattia, hän olisi tarvinnut harj.paikan, kirkolla oli, ei otettu taustan vuoksi, erittäin tyylikäs, lapsensa priimus koulussa. Minä olen oppinut Häneltä. Ääni Savosta. (tekstiviesti)

Junttilaisuutta ei kannata

Junttilaisuutta ei kannata hävetä. Olen itse kaupungista, nykyisin asun maalla. Mun mielestä on hienoja asioita, mitä olen oppinut = puuhellan käyttö, kakluunien käyttö, saunojen lämmitykset ja pihojen, puutalon hoito ovat mun mielestä jonkinlaista yleissivistystä. Ja lopuksi lukemalla saa paljon tietoa, ei tarvitse aina matkustella. Esim. Mika Waltari ei käynyt koskaan Egyptissä. (tekstiviesti)

Kolme keskustelijaa käytti

Kolme keskustelijaa käytti perähikiäläis-ilmaisua oman taustansa häpeästä kertoakseen. Miten se paikka (Hikiä) on muita maan paikkoja huonompi? (tekstiviesti)

Väsynyt häpeämään

Henkilökohtaisesti olen väsynyt itse häpeämään. Suomi on ollut aina herraskansan alaisena historiassa ja sitä kautta joutunut asettumaan alempaan asemaan. Kaikki uudet virtaukset ja ihmiset ovat tuoneet meille historiassa joko uuden uskonnon, uuden ideologian tai uuden tavan viedä vapauden. Konsensus henki koittaa pitää kiinni siitä talvisodanhenki rippeestä, että yhdessä selvitään. Se ei kuitenkaan viritä keskustelua. Itsetuntoa on koitettu sitten rakentaa kalevalan tai suomen sotien varaan. Se altistaa kuitenkin tietylle kansalaiskuvalle. Itse häpeän omaa sulkeutuneisuutta, mutta silti usein uudet ihmissuhteet aiheuttavat minulle tämän alisteisen tunteen, jossa joudun miellyttämään herraskansaa ja pitämään jonkun tyytyväisenä. Sisäinen kuva vapaudesta on kirmaaminen tuntureilla ja pelloilla YKSIN, mutta sitten kun sinnen pääsen niin tunne kestää ehkä hetkisen.

Nauroin hillittömästi

Seutulan bussiin nousi Gigantin kohdalla mies ison paketin kanssa. Saatuaan sen bussiin hän haki ulkoa toisen, kolmannen... Bussi seisoi ja odotti. Lopulta ulkomaalaistaustainen kuski hermostui, nousi ylös ja sanoi miehelle: Tämä ei ole mikään kuorma-auto, hae oma kameli!

Jos oma identiteetti on

Jos oma identiteetti on kunnossa, ei tarvitse pelätä toisenlaista ihmistä. Rasismi syntyy pelosta. (tekstiviesti)

Palasin syksyllä 1981

Palasin syksyllä 1981 Suomeen melkein 12 vuoden jälkeen. Vuosiin mahtui ylioppilastutkinto, suurlähetystyötä ja opastyötä Etelä-Euroopassa. Sunnuntaiaamuina klo 10 hain Hesarin Kallion lähikioskista, jossa puliukot jatkoivat juhliaan ostamalla kolinaa. Miehet poistuivat puistoon ja nuhtelin myyjää (hän teki bisnestä joka viikko!) Puistosta kolinamiehet huusivat rasistisia kommentteja italialaisvieraalleni, tohtorille. Pitkä on matka suomalaisilla VIELÄKIN sivistykseen. (tekstiviesti)

rasismia vai jotain muuta?

Eikös sitä kautta aikojen ole rökitetty naapurikylän sällejä, jotka uhkaavat tulla vikittelemään oman kylän likkoja? Tämä asia on ehkä syytä erottaa rasisismista. Rasisti uskoo, että eri ihmisrodut ovat lähtökohtaisesti erilaisia älykkyydeltään, ymmärrykseltään tai muilta mentaalisilta ominaisuuksiltaan.

tarkennus

Maahanmuuttokriittisyys ei ole (eikä siitä saa tulla) maahanmuuttajavastaisuutta. Ne ovat kaksi täysin eri asiaa.
Jälkimmäinen on syrjimistä, edellinen ei.

Maahanmuuttokriittisyys keskityy käsitääkseni siihen, miten ja millä perustein maahan muutetaan. Esim. otetaanko kiintiöpakolaisia vai salakuljetettuja (jotka ovat maksaneet matkoistaan esim. 20 000 taalaa, kuten viikonlopun HBL:ssä kerrottiin). Jos ovia pidetään levällään kaikille, rahat loppuvat ja asenteet kovenevat, ja siitä kärsivät väistämättä myös maahanmuuttajat. Kuka hyötyy? No, se salakuljettaja.

Olisi hyvä pitää nämä asiat erillään keskusteluissa. Jos keksustellaan rasismista, keskustellaan rasismista. Jos keskustellaan yleensä ennakkoluuloista, keskustellaan niistä. Jos keskustellaan maahanmuutosta, keskustellaan siitä. Jos metakeskustellaan maahanmuuttokeskustelusta, keskustellaan siitä. Mutta ei sotketa niitä, jooko? Muuten keskustelusta tulee pelkkää sössöä, jonka tarkoitus on ilemiesesti vain halveksia ennakkoluuloisia pahiksia ("niitä muita, jotka ovat, hyi, erilaisia kuin me valistuneet") ja korostaa omaa avarakatseisuutta. Näitä keskusteluja Ylekin on nyt pullollaan.

Ali "synergian silta" Qassim

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Maahanmuuttajien+tukiyhdistyksen+ex-johtajat+syytteess%C3%A4+t%C3%A4n%C3%A4%C3%A4n/1135250670714

Yleensä juttuja tehtäessä aluksi "puhdistetaan pöytä" jottei se häiritse loppukeskustelu. Nyt ei niin tehty vaan meni puhtoisen näyttelemiseksi. Voisitko Markku haastatella esim. Vanhasta 50 min mainitsematta kertaakaan lautakasaa, vaalirahaa tai Merisaloa?