2003  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Asesafari

Tarina aseiden salakuljetuksesta turistikuormurilla Etelä-Afrikan apartheidin aikana

Tom Zubryckin dokumentti Asesafari (Secret Safari) vie meidät salakuljetusreitille Afrikkaan. Reittiä pitkin matkasi turistikuormurin penkkeihin pakattuina tonneittain aseita Nairobista Johannesburgiin vuodesta 1986 vuoteen 1993 eteläafrikkalaiselle ANC (The African National Congress) -järjestölle, joka taisteli Etelä-Afrikan hallituksen apartheid-politiikkaa vastaan.

Salakuljetusta varten perustettiin yritys, Africa Hinterland, joka tarjosi kahden viikon reissuja keskelle villiä Afrikkaa. Matkalle lähtijät olivat enimmäkseen parikymppisiä nuoria, jotka olivat jo tottuneet matkustamaan reppu selässä maasta ja mantereelta toiselle. Kukaan heistä ei tiennyt asekuljetuksesta. Kun se heille dokumentin loppupuolella kerrotaan, suurin osa heistä pitää tekoaan tähänastisista ehkä parhaimpanaan.

Elokuvaa varten kunnostettiin tuo sama valkoinen Bedford, peto autoksi, ja sen rattiin istutettiin hollantilainen Menno, joka oli ensimmäisiä värvättyjä. Elokuva kulkee saman reitin ja haastateltavina on sekä viattomia matkustajia että salakuljetusorganisaation perustajia ja mukana olleita.

Haastattelujen ja kuvamateriaalin ansiosta elokuva antaa aikaa katsojalle miettiä paitsi apartheidia myös muita tänä päivänäkin vallitsevia epäkohtia. Aseiden salakuljettajat ovat varmoja, että juuri heidän toiminnallaan pystyttiin välttämään suurempi väkivalta ja sisällissota, vaikka levottomuudet Etelä-Afrikassa jatkuvatkin.

Elokuvan on tuottanut Maxi-D TV Productions, Etlä-Afrikka, 2000.

[Takaisin]