2003  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


CHILE, SINUA MINÄ ITKEN

Keskiviikkona 10.9.2003 TV2 klo 23.35

- elokuva muistamisen tärkeydestä ja nuoren polven tarpeesta tietää totuus

Lähes päivälleen kolmekymmentä vuotta sitten, 11.9.1973, kenraali Pinochet kaappasi vallan Chilessä ja presidentti Allende surmattiin. Maailmalla mainetta niittänyt ohjaaja Patricio Guzman palasi 23 vuotta myöhemmin kotimaahansa näyttääkseen siellä ensi kertaa elokuvansa Taistelu Chilestä (La Batalla de Chile). Syntyi uusi, festivaaleilla palkittu elokuva (Chili la memoire obstinee, 1977).

Dokumentti sisältää Taistelu Chilestä -elokuvan katkelmia sekä tapahtumia uudelleen läpikäyvien haastateltavien muistikuvia. Mukana on muun muassa Allenden lesken Isabel Allenden ja Allenden henkivartijoiden ajatuksia. Yhtä kantavana elementtinä dokumentissa ovat nuorten opiskelijoiden huomiot tapahtumista ja siitä miten he niihin ja Chilen menneisyyteen suhtautuvat. Tärkeitä ovat myös heidän käsityksensä maan tulevaisuudesta.

Guzmánin ei ollut helppo saada elokuvaansa näytetyksi Chilessä. Hän pyysi kaikkiaan 40 koululta lupaa sen näyttämiseen, ja vain kuusi antoi luvan. Historiallinen muisti on kuitenkin välttämätön tulevaisuuden rakentamiseksi.

Dokumentissa korostuu muistamisen tärkeys, nuoren polven tarve tietää totuus. (
Es. 3.2.1999)

Kuvat: TV2 Tiedotus



[Takaisin]