2003  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


KIINALAINEN SOTILAS

Keskiviikkona 17.9.2003 TV2 klo 23.10

- nuorenmiehen elämää nyky-Kiinassa

Zhao Zhenning on 18-vuotias, työtön ja rahaton nuorimies kiinalaisessa pikkukaupungissa. Lukiota tuli käytyä, mutta jatko-opinnot eivät kiinnostaneet. Kunnon palkkatyötä ei ole löytynyt. Pieniä taskurahatienestejä Zhao saa autellessaan äitiään katukeittiön töissä.

Zhao on lopen kyllästynyt toimettomuuteen, rahattomuuteen ja nalkuttaviin vanhempiinsa, joiden kanssa jakaa ahtaan kaksion. Isä on lomautettuna tehtaasta, äidin työ on osa-aikaista. Perhe elää niukasti. Joutilas poika saa vanhemmat toistuvasti ärtymään.

Armeijaan liittyminen tuntuu vanhemmista hyvältä ajatukselta saada Zhaon elämä raiteilleen. Kouluttamattomalla työttömällä nuorella ei ole paljon valinnanvaraa, sillä töitä ei ole saatavissa. Dokumentti näyttää Zhaon viettämässä viimeisiä päiviä siviilissä. Kamera seuraa Zhaoa myös, kun hän osallistuu armeijan kolmen kuukauden alkeiskoulutukseen.

Kiinan vakituinen armeija käsittää yli miljoona miestä, ja värväyskampanjoilla pyritään saamaan lisää koulutettuja miehiä mukaan. Värväystilanteessa selvitetään Zhaon asennetta armeijaa kohtaan. Zhao toteaa, ettei ajattele siitä mitään erityistä, toivoo vain saavansa ammatin. Äiti puolestaan korostaa armeijan karaisevaa vaikutusta. Ennen hyväksymistä Zhaon ja perheen taustat ja yhteiskunnallinen osallistuminen tutkitaan tarkasti. Poliittinen tausta todetaan moitteettomaksi: Zhao hyväksytään sotilaaksi.

Lähdön hetkellä on haikeaa. Äiti suree, ettei pojalla ole muita vaihtoehtoja. Isä neuvoo poikaansa tekemään aina parhaansa.

Miten murjottava teini selviää armeijan vaatimuksista? Zhaon tähänastinen elämä ei tunnu olleen kovin tavoitteellista. Riittävätkö hänen tahtonsa ja päättäväisyytensä alokaskurssin läpäisemiseen? Tuleeko alokkaasta sotilas? Millaista sotilaspalvelu Kiinassa on?

Dokumentin on tuottanut Decameron Films ja ohjannut Wu Gong. Ohjelma kuuluu mm. BBC:n, ARTE:n ja YLE:n yhteistuottamaan sarjaan "Mielenkiintoisia aikoja", jossa nuoret kiinalaiset ohjaajat ovat päässeet toteuttamaan ideoitaan tämän päivän Kiinasta.

[Takaisin]