2003  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Koodi - Linuxin tarina

Elokuva Microsoftin haastajasta, Linuxista ja sen luojasta, Linus Torvaldsista

Syyskuun 17. päivänä 1991 Linus Torvalds lähetti äitinsä asunnosta Helsingin Pietarinkadulta internettiin pätkän tietokoneen lähdekoodia. Se oli versio 0.01 projektista, jota hieman myöhemmin alettiin kutsua nimellä Linux, ja josta syntyi internetin historian suurin yhteistyöprojekti ja maailman käytetyin ja kuuluisin ns. vapaa tietokoneen käyttöjärjestelmä.

Linuxin ensimmäisestä vuosikymmenestä tekee tilinpäätöstä Hannu Puttosen dokumenttielokuva Koodi. Koodi pureutuu paitsi Linuxin historiaan myös itse ns. avoimen koodin kehitystyön arkeen. Tämä on yleensä jäänyt varjoon Linux-julkisuuden keskittyessä Torvaldsin persoonaan ja Daavid vs. Goljat -asetelmaan, jonka media on muodostanut Linuxin ja "suljetun" tai "ei-vapaan" koodin tuunnetuimman edustajan Microsoftin välille.

Kehitystyön lisäksi Koodissa korostetaan myös Linuxin tarinan ideologista puolta. Linuxin kaltaisilla vapailla käyttöjärjestelmillä on oma aatehistoriallinen taustansa, joka juontaa juurensa 1960- ja 1970-lukujen amerikkalaisesta free speech -liikkeestä ja ylipäätänsä tuon ajan yliopistopolitiikasta, joka jätti jälkensä ainakin amerikkalaisiin tietokonepioneereihin. Tämän ideologisen puolen törmätessä vuosituhannen vaihteen tietokone- ja ohjelmistobusinekseen elokuvasta hahmottuu symbolinen tarina jälkiteollisesta kapitalismista.

Linus Torvaldsin ohella elokuvassa esiintyvät keskeiset avoimen lähdekoodin (open source) ja vapaiden ohjelmistojen (free software) puhemiehet, kuten Eric Raymond ja Richard Stallman. Erityishuomion saavat Linux-koodin kehittäjistä Torvaldsin lähimmät luottomiehet Alan Cox, Theodore Ts´o ja Dave Miller. Koodi-elokuvan ääniraidalta löytyy glam-henkinen kappale Ballad of Linus Torvalds, jonka ovat elokuvaa varten kirjoittaneen Brandi Ifgray (Shadowplay), Tuomo Puranen (Op:l Bastards) ja skotlantilainen Momus.

Euroopassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Kiinassa kuvattu elokuva on suomalaisranskalaista yhteistuotantoa. Mukana tuotannossa olivat Yle TV2:n lisäksi mm. AVEK, Arte France ja La Cinquiéme. (es. 20.4.02)

Ohjaus ja käsikirjoitus: Hannu Puttonen
Kuvaaja: Arto Kaivanto
Leikkaaja: Kimmo Kohtamäki
Musiikki: Pertti Grönholm, Brandi Ifgray, Tuomo Puranen
Tuotanto: Making Movies Oy/Kalle Aho
Kuva: kuvanauhalta

[Takaisin]