2003  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Minun terroristini ja 13 päivää Jeninissä

"TV2:n Dokumenttiprojekti on pyrkinyt toteuttamaan Lähi-idästä sellaisia dokumenttielokuvia, jotka kertoisivat tulenarasta tilanteesta monipuolisemmin, henkilökohtaisemmin ja aikaa kestävämmin kuin niin lukuisat poliittiseen tilanteeseen keskittyvät tv-dokumentit", kertoo YLE TV2 Dokumenttiprojektin tuottaja Iikka Vehkalahti.

Dokumenttiprojekti esittää tänään kaksi erilaista, henkilökohtaista, poliittista mutta samalla stereotypioista irtipääsyä yrittävää dokumenttielokuvaa, joiden molempien tuotantoon Dokumenttiprojekti on osallistunut mm. lähettämällä Ulkoministeriön tuella elokuvaleikkaajan työskentelemään 13 päivää Jeninissä -elokuvan kanssa.

Yulie Gerstelin Minun terroristini (My Terrorist) on palkittu elokuva ohjaajasta, joka haavoittui terroristihyökkäyksessä Lontoossa. Vuosia myöhemmin Yulie ryhtyy toimiin saadakseen terroristin vapautettua vankilasta. Hän haluaa katkaista koston kierteen, mutta yleinen mielipide Israelissa ei sitä ymmärrä, kun monessa perheessä viime vuosien aikana on joku läheinen kuollut terroristi-iskuissa. Kahden tyttären äitinä Yulie ymmärtää heitäkin. Elokuvan on tuottanut Gohen Gestrel Productions, Israel, 2002.

Nizar Hassanin elokuva 13 päivää Jeninissä kertoo puolestaan melko tasan vuosi sitten tapahtuneesta Jeninin pakolaisleirin murhenäytelmästä. Jeninin leirin taistelut olivat maailman lehtien otsikoissa ja Martti Ahtisaaren johtama tutkijaryhmä odotti turhaan Israelin lupaa päästä selvittämään mitä leirillä todella tapahtui.

Nizar Hassanin elokuvan päähenkilöinä ovat ohjaaja itse ja ensimmäisenä leiriin tunkeutuneen puskutraktorin kuljettaja, israelilainen sotilas. Elokuvassa he katsovat teatterissa Hassanin kuvaamaa materiaalia leiriltä ja käyvät lävitse traagisia tapahtumia ja omaa suhtautumistaan niihin. Elokuvan on tuottanut Beesan Productions, Palestiina, 2003. Ohjaaja Nizar Hassan vieraili Helsingissä elokuvansa lehdistötilaisuudessa helmikuun lopulla.

Kuvat: TV2 Tiedotus

[Takaisin]