2003  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Saddam ja kurdit

Suomessa asuvan ohjaajan dokumentti Kurdistanista

Suomessa asuvan Gideon Gitain psykologivaimo, professori Raija-Leena Punamäki, sai traumahoito- ja tutkimustehtäväkutsun Etelä-Kurdistanista, Pohjois-Irakista. Tämä mahdollisti myös hänen miehensä pääsyn eristettyyn Etelä-Kurdistaniin. Hän kiersi Kurdistania kahden kuukauden ajan hauraan rauhan vallitessa.

Irakin presidentti, Saddam Hussein on tappanut jopa neljännesmiljoona Irakin kurdia. Heitä asuu Irakissa noin 5 miljoonaa pääosin kurdimaakunnassa.

Pohjois-Irakin vuorilla, Etelä-Kurdistanissa, Gitai tallentaa sodan uhrit, tähän päivään elossa selvinneet, jotka kaipaavat joukkomurhissa ja pakolaisleireillä kuolleita omaisiaan - miehiään ja lapsiaan. Haastatelluista osa on selvinnyt elävältä hautaamisesta ja kidutuksista.

Dokumentti tarkastelee lehdistön raportointia Halabjan kaupungin tapahtumista. Kaupungissa käytettiin 1980-luvulla kemiallisia aseita Irakin sotiessa Irania vastaan. Senaikaisissa pommituksissa osansa oli myös George Bush vanhemmalla. Nyt Irak on nuoremman Bushin liipaisimella : hän haluaa tuhota Saddam Husseinin. Bush puhuu sodanjälkeisestä demokraattisesta Irakista, muttei mainitse maan öljyvaroista mitään. Kurdit eivät luota Bushiin.

Saddam on tuhonnut monien kylien kirkot ja tilanne on epävakaa. Monet unelmoivat paremmasta elämästä pakolaisena Euroopassa, toiset haluaisivat opiskella ulkomailla ja palata rakentamaan maataan. Juuri epävakaan tilanteen takia monet ovat lähteneet, eivätkä samasta syystä voi vielä palata.

Gideon Gitain Saddam ja kurdit -elokuva piirtää muotokuvan sodan rikkomasta maasta ja sen asukkaista, jotka eivät halua luovuttaa. Elokuvan on tuottanut GIG Films Oy, 2003.

Kuva: Gideon Gitai

[Takaisin]