2003  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


SCOTTSBORO

Keskiviikkona 26.11.2003 TV2 klo 22.05

- kun kohtaloksi koituu olla väärässä paikassa väärään aikaan

Maaliskuussa 1931 aseistetut poliisit pysäyttivät Scottsboron pikkukaupungin kohdalla Alabamassa Yhdysvalloissa rahtijunan, jossa matkasi joukko kodittomia ja työttömiä maankiertäjiä. Yhdeksää junassa matkustanutta mustaa poikaa syytettiin tappelusta, jossa toisena osapuolena olivat valkoiset. Ennen kuin tapausta saatiin mitenkään selvitetyksi, kaksi nuorta naista esitti järisyttävän syytöksen: mustat olivat joukkoraiskanneet heidät liikkuvassa junassa.

Siitä alkoi yksi 1900-luvun Yhdysvaltojen merkittävimmistä ja dramaattisimmista lakiriidoista, johon liittyi niin rotukysymyksiä kuin erilaisia poliittisia ja henkilökohtaisia tavoitteita. Monet ihmiset ja instituutiot käyttivät tapausta omien tarkoitusperiensä ajamiseen unohtaen, että kyseessä oli yhdeksän nuoren miehen koko elämä.

Oikeudenkäynti kesti kuusi vuotta. Lisäksi syytettyjen vapauttamiseksi käytiin lakitaisteluja neljä vuotta. Valkoisista koostuva alabamalainen valamiehistö julisti syytetyt syyllisiksi raiskauksiin, ja näitä uhkasi teloitus sähkötuolissa. Kolme kertaa tuomiot kumottiin - kahdesti sen teki Yhdysvaltojen korkein oikeus.

Scottsboron tapaus kohdisti ensi kerran kansainvälisen huomion siihen, miten Yhdysvaltojen etelävaltiot kohtelivat mustia ihmisiä. Syntyi kansalaisoikeusliike oikeusmurhaa vastaan. Loppujen lopuksi tuomiolla eivät olleet enää vain Scottsboron pojat vaan myös etelävaltioiden tyypilliset asenteet, perinteet ja instituutiot.

Elokuvan (Scottsboro: An American Tragedy) ovat ohjanneet Barak Goodman ja Daniel Anker.

Kuva: TV2 Tiedotus



[Takaisin]