2003  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Sotakuvaaja

Monesti palkittu elokuva yhdestä maailman tunnetuimmasta sotakuvaajasta ja median vastuusta maailman kriiseissä

Sotakuvaaja James Nachtwey on toteuttanut kirjaimellisesti kollegansa mottoa :"Jos valokuvasi eivät ole tarpeeksi hyviä, et ole ollut tarpeeksi lähellä."

Nachtweyn kuvissa ei puhuta vain siitä, että kuvaaja menee fyysisesti lähemmäksi kuvattavaansa, vaan myös siitä, että kuvaaja menee myös henkisesti lähelle kuvattavaansa, antaa tämän hyväksyä valokuvaajan osaksi todellisuutta.

Katsoja pääsee ennennäkemättömällä tavalla tirkistelijäksi, kun Nachtweyn valokuvakameraan on kiinnitetty pikkiriikkinen videokamera. Tilanteet saavat aivan toisen perspektiivin.

Nachtwey on ollut kaikissa sodissa viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Hän on luultavasti nähnyt enemmän pelkoa, verta, surua ja epätoivoa kuin kukaan voi aavistaa. Häntä luonnehditaan erakoksi, jolle kuvat eivät ole tarkoitus, vaan keino. Jokainen hänen ottamansa kuva on rauhanvetoomus.

"Joka päivä kohtaa pelkoni. Joka päivä kohtaan ennakkoluulot omasta hyötymisestäni toisten kustannuksella. Jos koskaan annan aidon myötätunnon sijasta vallan henkilökohtaiselle kunnianhimolle, olen myynyt sieluni", toteaa Nachtwey rauhallisella, tasaisella äänellä, jossa ei ole häivääkään kyynisyyttä.

Oman lukunsa tässä kahden vuoden aikana kuvatussa dokumentissa ottavat kuvat Afrikan nälkäänäkevistä. Kuvat ovat kaukana niistä kuvista, joita näkee nälkäpäivän julisteissa. Nachtwey puhuukin paljon myös eettisestä vastuusta yksilötasolla ja maailmanlaajuisesti.

Ohjelmassa käsitellään myös tiedotusvälineiden vastuuta ja vieraillaan saksalaisen Stern-lehden kuvatoimituksessa.

Jos tämän dokumentin kuvat ja kuvaajan filosofia eivät pysäytä katsojaa edes hetkeksi, on maailma kylmennyt jälleen asteen.

Sotakuvaaja (War Photographer) -elokuvan on ohjannut Christian Frei ja sen on tuottanut Christian Frei Production, Sveitsi, 2001.

Kuva: TV2 Tiedotus

[Takaisin]