2003  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Uljaan maailman pioneerit

Elokuva kolmesta 1800-luvulla vaikuttaneesta visionääristä, jotka loivat pohjaa myös tämän ajan ajattelulle

Utilitarismi : kunkin yksilön itsenäisten etujen tavoittelu johtaa yhteiseen hyvään.

Uljaan maailman pioneerit (Optimum - Pioneers of Our Brave World) -elokuva hahmottaa kolmen 1800-luvulla vaikuttaneen englantilaisen utilitaristin visioihin, joista monet toteutuivat ja vaikuttavat vielä tänä päivänäkin.

Jeremy Benthon (1748-1832) oli näkemys maailmasta, jossa kaikki inhimillinen voitiin laskea ja tehdä hyödylliseksi. Hän haaveili jokaisen elämänalan täydellistä valvontaa. Hänet tunnetaan hyödyllisyysopin isäksi.

Charles Babbage (1791-1871) keksi koneen, jolla laskenta voitiin suorittaa. Näille koneille hän halusi luottaa Benthonin toivoman valvonnan. Hän keksi laskukoneen, jossa oli jo muisti ja laskinyksikkö.

Francis Galton (1822-1911) puolestaan ennakoi alaa, jolla tuota laitetta voidaan käyttää toden teolla : genetiikka. Hän hahmotti utilitaristisen ristiretken viimeisen vaiheen : asiakkaan toivomusten mukaisen, biologisesti ohjelmoidun ihmisen luomisen. Hän kehitti rotuhygienian.

Benthon keksi käsitteet maksimoida, minimoida, optimoida. Hän suunnitteli kaikkien ihmisten tatuoimista, täydellistä vankilaa ja rahatalouden täydellistä liberalisointia sekä luokituksia tuskalle ja mielihyvälle.

Babbage keksi muun muassa nopeusmittarin, majakoiden vilkkuvalon, yhtenäisen raideleveyden ja tietokoneen perusperiaatteen.

Galton puolestaan oli sekoitus uskaliaisuutta ja tutkimusmatkailijaa, mutta ennen kaikkea hän oli suuri luokittelija ja tilastointikiihkoilija. Hän tutki virtausjärjestelmiä ja hänen ansiostaan meillä on sääkarttojen sää- ja tuulimerkinnät.

Kolmen neron leimahduksia esitetään mustavalkoisessa dokumentissa muun muassa animaation keinoin.

Dokumentin on ohjannut Henry Colomer ja tuottanut Idéale Audience, Ranska, 2000.

Kuva: TV2 Tiedotus

[Takaisin]