2003  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


VALLANKAAPPAUS VENEZUELASSA

Keskiviikkona 12.9.2003 TV2 klo 22.05

- palkittu dokumentti: Hugo Chavéz ja sekasorron päivät Venezuelassa

"Venezuelan presidentti Hugo Chavéz on pakotettu eroamaan virastaan kolmen vuoden kiistanalaisen kauden jälkeen", raportoi uutislähetys Yhdysvalloissa huhtikuussa 2002. "Ennen kaappausta kaduilla oli väkivaltaisia mielenosoituksia. Yhdysvallat toivoo, että uusi hallitus toisi vakautta öljyteollisuuteen."

Hugo Chavéz valittiin Venezuelan presidentiksi demokraattisissa vaaleissa köyhän väestön äänivyöryllä vuonna 1998.

Venezuela oli maailman neljänneksi suurin öljynviejä, jossa hyvinvointi oli jakautunut epätasaisesti. Vain harvat hyötyivät öljytuloista. Maan öljyvarat kuuluivat valtiolle, mutta eliitti oli vuosikymmeniä hallinnut öljy-yhtiötä kuin yksityistä yritystä. Chavéz lupasi jakaa öljyn tuoma vaurautta ja ottaa kansan mukaan poliittiseen päätöksentekoon.

Ohjelman irlantilainen kuvausryhmä oli tullut Venezuelaan syyskuussa 2001 tekemään dokumenttia presidentti Hugo Chavézista, uudenlaisesta poliitikosta, joka ei tuntunut noudattavan maailman poliittisten johtajien käytöstapoja. Venezuelassa säädettiin uusi perustuslaki, joka hyväksyttiin kansanäänestyksessä. Chavéz katsoi, että hänen tehtävänsä oli tehdä kansa tietoiseksi oikeuksistaan, ja hän korosti kansanjoukkojen järjestäytymisen tärkeyttä. Chavézin kaudella kansalaisten poliittinen toiminta elpyikin ja kansa osallistui aktiivisesti niin sanottuihin bolivar-piireihin, joiden tärkeä teema oli kansan opetus ja valistus.

Chavézille kertyi mahtavia vihollisia, sillä vanhat vallanpitäjät ja ne, joilla oli paljon taloudellista valtaa, eivät hyväksyneet uusia hallintotapoja. Kun Chavéz halusi tiukentaa valtion öljy-yhtiön valvontaa ja nostaa öljyn hintaa, eliitti tunsi asemansa uhatuksi. Myös Yhdysvalloille Venezuela oli ollut luotettava ja edullinen öljyn toimittaja, ja öljyn vientiin puuttuminen sai USA:ssa aikaan syytöksiä Chavézin veljeilystä huumeterroristien kanssa. Yksityinen taloudellinen valta piti valtaa myös kaupallisissa medioissa kuten useassa tv-kanavassa ja toi niissä ponnekkaasti esiin presidentin vastaisia kantojaan.

Huhtikuussa 2002 presidentti Chavéz julkisti suunnitelman kansallisen öljy-yhtiön uudelleenjärjestelyistä ja asetti yhtiön johtoon omat miehensä. Vanhat vallanpitäjäpiirit ja taloudellinen eliitti vastustivat. Sota oli alkanut. Yksityinen kaupallinen media yllytti kansaa mielenosoituksiin. Vanhan vallan korkeita edustajia lähti Yhdysvaltoihin tapaamaan Bushin hallinnon korkeita edustajia ja keskustelemaan Chavézista. Pian Venezuelan korkea kenraali vetosi presidenttiin televisiossa ja esitti tälle eroamisvetoomuksen.

Tapahtumien kulku kärjistyi mielenosoituksiin ja vallankaappaukseen huhtikuun 11:ntenä päivänä 2002. Miten kaksi erillistä mielenosoittajajoukkoa joutuivat yhteenottoon, ja kuka avasi väkijoukoissa tulen? Maa joutui sekasorron tilaan.

Kim Bartleyn ja Donnacha O´Briainin ohjaama dokumentti kuljettaa dramaattisten tapahtumien keskelle. Elokuva voitti BANFF:n tv-festivaalin pääpalkinnon. Dokumentin on tuottanut Power Pictures.

Dokumentti on aiemmin esitetty YLE Teeman ohjelmistossa.

Kuvat: TV2 Tiedotus



[Takaisin]