2003  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Woody Allen Euroopassa

Klarinetisti Allen Euroopassa jazz-bändin ja nuorikkonsa kanssa

Kirjailija, käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä. Siinä kai ne ansiot, joista perinewyorkilainen Woody Allen parhaiten tunnetaan. Barbara Kopplen ohjaama dokumentti antaa luulotaudeistaan ja yksityiselämänsä värikkyydestä tunnetulle nerolle sen ulottuvuuden, jonka Woody Allenkin olisi ehkä sittenkin halunnut : musiikin ja erityisesti New Orleans -jazzin tulkitsemisen.

Allen on virtuoosimainen klarinetisti, joka soittelee tänäkin päivänä Eddie Davis New Orleans jazz-bändin kanssa manhattanilaisessa kahvilassa maanantaisin. Dokumentti kuvaa Allenin ja bändin seitsemän maan Euroopan-kiertuetta vuonna 1996. Kiertueella kerättiin muun muassa rahaa venetsialaisen oopperatalon restaurointiin. Allenille musiikki on henkireikä omaan itseensä, eikä hän tee sitä rahan vuoksi. Elokuvat ovat tuoneet sitä rahaa sen verran, että keikoilla Allen ja hänen silloinen morsiamensa, nykyinen vaimonsa Soon Yi Previn asuvat loistohotelleissa ja liikkuvat mersulla ja yksityisellä lentokoneella.

Woody Allenilla oli mikrofoni vaatteissaan 16-18 tuntia päivässä, eikä hän puuttunut dokumentin leikkaamiseen. Yhtä sarkastinen kuin elokuvissaan, mutta ehkä vähemmän neuroottinen ja luulotautinen Allen liikkuu morsiamensa ja sisarensa kanssa huomaamattomasti Pariisissa, kun sen sijaan Venetsiassa ja Roomassa ovat vastassa paparazzi-laumat, turistit ja ihailijat.

Hiljaiseen ja säännöliseen kirjailijanelämään tottunut Allen on selvästi hämmentynyt suosiosta, jota hän herättää, eikä kiellä tosiasiaa, että hänen elokuvansa ovat menestyneet paremmin Euroopassa kuin Amerikassa. Ehtaa kunnon New Orleans -jazziakin kuullaan dokumentissa mukavasti.

Julkisuudelle yleensä arka Allen ei tällä kertaa välitä mikrofonista tai kameroista, vaan vapautuu ja antaa tarinan ja musiikin soljua. Joku päivä on parempi ja joku toinen vähän huonompi. Madridilaisessa hotellissa ei olisi kannattanut tilata espanjalaista munakasta, eikä milanolaisessa huippuhotellissa saanut lämmintä vettä yhdestäkään suihkusta. Sen sijaan konsertit olivat yleisömenestys kummassakin kaupungissa.

Paluu New Yorkiin on helpotus ja lopussa tapaamme vielä Allenin lähes satavuotiaat, mutta erittäin elinvoimaiset vanhemmat. Äidilleen Allen on tunnustanut, että musiikki olisi sittenkin ollut hänen oma valintansa, vaikka Oscar-patsaitakin on vuosien mittaan tullut ja elokuvia tehty parhaimmillaan kaksi vuodessa.

Elokuvan Woody Allen Euroopassa (Wild Man Blues) on tuottanut Jean Dumanian Productions, USA, 1997.

Kuva: TV2 Tiedotus



[Takaisin]