Näyttelijöiden ja roolihahmojen mieluisimmat reseptit
Pyry, Salla, Heikki, Anita, Aimo, Helena, Jutta, Elina, Matti, Asko, Armas, Tom
Lady Godivan kiusaus | Täyte |
---|---|
|
|
Otetaan vähintään 22 cm:n irtopohjavuoka, joka vuorataan leivinpaperilla. Rasva ja fariinisokeri laitetaan kipossa mikroon ja sulatetaan. Kuuma liemi kaadetaan kaurahiutaleille ja sekoitetaan. Lisätään vehnäjauhot. Tahdas taputellaan vuokaan, noin 2/3 pohjalle ja 1/3 reunoille. Laitetaan vuoka jääkaappiin.
Sekoita rahka, ranskankerma ja sula rasva. Anna jäähtyä haaleaksi, sekoita sitten joukkoon munat, sokeri, raejuusto ja mausteet.Täytä kakku seoksella. Laita 175 C -asteiseen uuniin noin tunniksi, vähennä sitten lämpö 150 C:een ja paista toinen tunti. Tarjoa vielä hieman lämpäisenä vadelma- tai lakkahillon kera.
Auringonlaskun kalaa |
---|
tomaatteja, valutettuna ja silputtuna |
Laita kalat astiaan. Yhdistä tomaatit, sipulit, valkosipuli, sitruunamehu, viinietikka, sokeri
ja pippurit kulhossa. Jaa massa
kahteen osaan. Lisää toiseen osaan valkoviini ja kaada seos kalapihvien päälle.
Anna marinoitua kylmässä useampia tunteja tai yön yli. Valuta kala, ota marinadi talteen
ja yhdistä se aikaisemmin säästämääsi osaan. Grillaa tai pariloi kala kunnes se on juuri ja
juuri kypsää. Sivele paistamisen aikana marinadilla. Lisää tomaattiseokseen silputtu basilika
ja tarjoa huoneenlämpäisenä kastikkeena tonnikalan kanssa.
Kirsi Liimatainen (alias Salla Kunkainen)
Tämä kasvissosekeitto on edullinen mutta hyvä ruoka, josta saa helposti meijerituotetta
vaihtamalla myös suoranaista luksusta.
Kasvissosekeittoa tehdään iso kattilallinen silloin kun paljon porukkaa on koolla ja
sen kanssa nautitaan rapeakuorista patonkia.
Kasvissosekeitto
Otetaan kasviksia pelkkä peruna ja porkkanakin riittää, mutta myös kukkakaali ja muut
juurekset antavat hyvän lisän.
Mukaan laitetaan reilusti valkosipulia. Pilkotut kasvikset keitetään pehmeiksi vedessä.
Osa keitinliemestä jätetään keittoon, osan
voi käyttää vaikka laihdutusjuomana. Herkutteluasteesta riippuen keittoon lisätään maitoa,
kermaa, sulatejuustoa tai aurajuustoa.
Suolaa laitetaan maistellen, erityisen varovasti silloin kun keittoon on lisätty juustoa.
Keitto soseutetaan ja maustetaan musta- ja
valkopippurilla, myös yrttimausteita voi kokeilla.
Salla Kunkainen, ekonomi, second-hand-shopin pitäjä
Tämä ruoka on kevyttä, hyvää ja nopeaa valmistaa. Se sopii illanistujaisiin tyttöjen kesken,
ja se on aika hyvää myös
seuraavana päivänä Pandoran Lipastossa ruokatunnilla, mikrossa lämmitettynä.
Hapanimelät katkaravut | Kastike |
---|---|
|
|
Suikaloi purjo ja paprika ohuiksi suikaleiksi. Sulata ja valuta ravut. Pilko valkosipuli ja inkivääri aivan pienenpieneksi silpuksi. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset etukäteen kippoon, myäs maissijauho. Kuumenna öljy wokissa tai isossa paistinpannussa. Lisää öljyyn inkivääri ja valkosipuli, sekoittele joitakin sekunteja. Lisää sitten kasvikset ja sekoittele, kunnes ne alkavat tuntua pehmenneiltä. Lisää pataan katkaravut ja sekoittele 2-3 minuuttia, kunnes ne ovat läpikotaisin kuumia. Kaada joukkoon hyvin sekoitettu kastike ja anna sen paksuuntua. Sekoita hyvin ja tuo tarjolle itämaisten riisinuudelien kera
Reidar Palmgren (alias Heikki Helenius)
Tämä käyhiltä teatterikoululaisajoilta peräisin oleva resepti on saatu hyvältä ystävältäni
ja poikani kummilta Perttu Pesältä.
Varsinainen lempiruokani on poronkäristys, joka taas juontaa juurensa Lappi-kiinnostukseeni.
Pesän tuorejuustolevite |
---|
|
Kaikki aineet sekoitetaan huolellisesti ja annetaan vetäytyä jääkaapissa. Nautitaan paahdetun tumman leivän päällä. Kesällä sekaan silputaan myös tuoretta ruohosipulia.
Lämmin vuohenjuustoleipä |
---|
tammenlehväsalaattia, lollo rossoa, rucolaa tai vain vihreää lehtisalaattia ruukusta |
Revi salaatit kauniisti lautasille ja levitä päälle sipuli, tomaatti ja kurkku. Kuumenna uuni 250 C:een. Päällystä leivänpalat juustolla aivan reunoja myöten. Sekoita vinaigrette: laita purkkiin etikka, öljy, sinappi, sokeri ja murskattu valkosipulin kynsi. Sulje purkki kannella ja ravista tasaiseksi. Ripota osa vinaigrettesta salaattien päälle. Laita päällystetyt leivät pellillä uuniin, kunnes juusto sulaa ja kuplii ruskeana. Nosta leivät tulikuumina salatin päälle ja ripauta vielä päälle vinaigrettea.
Jaana Järvinen (alias Anita Kunkainen)
Tämä ruoka on helppo, ja pidän sen mausta. Uunipuuro oli perinteinen lapsuuden
saunailtojen kevyt ateria. Saunan jälkeen voikin sitten syödä hyvällä omallatunnolla
vaikka saunamakkaraa
Uunipuuro |
---|
|
Maito, rasva ja riisit pannaan uunivuokaan. Haudutetaan matalassa uuninlämmässä pitkään, kunnes puuro on kypsää ja pinnaltaan kauniin väristä. Syödään margariinisilmän kanssa ja juodaan ohessa kylmää maitoa lasista.
Aitomäen leipä |
---|
|
Uuni pannaan lämpenemään 225 asteeseen. Leipä leikataan viipaleiksi niin, että siivut jäävät pohjasta kiinni toisiinsa. Pehmeään voihin (voidaan pehmittää mikrossa!) murskataan valkosipulin kynnet. Kiireiset voivat myös käyttää valmista kaupan maustevoita tai maustettua tuorejuustoa. Valkosipulivoilla sivellään jokainen viipale kummaltakin puolelta. Joka toiseen viipaleväliin ujutetaan sitten viipale tai pari aurajuustoa, joka toiseen 1-2 ohutta tomaatinsiivua.
Leipä painetaan takaisin muotoonsa ja kääritään folioon. Käärää pidetään uunissa noin 15-20 minuuttia, eli kunnes juusto ja voi ovat sulaneet ja leipä läpikuumaa. Leipä tuodaan pöytään sellaisenaan, käärö avataan ja siivuja irrotellaan ruokailijoille. Lisukkeeksi ei tarvita kuin vihreää salaattia - jos sitäkään.
Ruoka, jota ei syödä kuin oltais jäniksen selässä |
---|
|
Suikaloi savusilavasta noin puolet ja marinoi suikaleet konjakissa jääkaapissa. Puhdista jäniksenselkä ja poista paksut kalvot. Hiero suolalla. Silavoi jäniksenselkä jääkaapissa kovettuneilla silavasuikaleilla silavointineulan avulla. Sulata loput savusilavasta kuutioituna pannulla. Ruskista jäniksenselkä kauttaaltaan siinä. Lisää pannuun lihaliemi ja murskatut katajanmarjat.
Peitä pannu kannella ja hauduta selkää vajaa tunti. Siiviläi liemi pannulta kattilaan, sekoita keskenään vehnäjauhot ja kerma. Lisää suurus kuumaan liemeen tehokkaasti vatkaten. Hauduta kastiketta 8 minuuttia ja mausta se sitten punaviinillä. Kaada kastike erilliseen tarjoiluastiaan ja nosta jäniksenselkä omalle lämpimälle vadilleen. Valele sen päälle lämmitetty konjakki ja liekitä. Tarjoa paistettujen metsäsienten, etikkasäilykkeiden ja hyvän perunasoseen kanssa.
Gazpacho Andaluz |
---|
|
Leivän sisus pehmennetään tomaattimehussa. Kasvikset pilkotaan. Kaikki ainekset soseutetaan esimerkiksi sauvasekoittimella tasaiseksi keitoksi.
Keitto tarjotaan aina kylmänä, joskus jopa jääpalojen kanssa. Lautaselta syätäessä tarjolle asetetaan hyvin hienoksi kuutioitua tomaattia, sipulia, kurkkua ja paprikaa, joita jokainen saa lisätä keittonsa pinnalle.
Guacamole |
---|
|
Halkaise avocadot, poista kivet ja koverra hedelmäliha astiaan. Lisää kuoritut valkosipulin kynnet, sitruunamehu ja halutessasi chili ja/tai korianteri. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi, kuohkeaksi tahnaksi.
Africana |
---|
ja 1/2-1 tl cayennepippuria |
Poista broilerinpaloista nahka. Paista ne ruskeiksi pannulla ja pane pataan. Huuhtele pannu sitruunamehulla. Paista silputut sipulit ja laita myäs pataan. Kaada sekaan kookosmaito, johon on sekoitettu Harissa, mausta suolalla ja kardemummalla. Anna hautua noin 20 minuuttia. Jos nestettä tuntuu kertyvä paljon, hauduta jonkin aikaa ilman kantta. Juuri kypsymisen loppuvaiheessa lisätään viipaloidut banaanit. Kuuman ruoan päälle ripotetaan reilusti suolapähkinöitä. Ruoka syödään vaalean leivän kanssa - esimerkiksi Suomesta saatavien pitaleipien kera.
Kaalisässätys |
---|
|
Otetaan puhdas pata. Suikaloidaan runsaasti varhaiskaalia. Pataan laitetaan voita. Kaalisuikaleita käristetään, ne saavat ruskistua hieman. Jauhelihasta muotoillaan pieniä tiiviitä lihapullia, joihin ei lisätä minkäänlaisia mausteita eikä muutakaan jatketta. Lihapullat heitetään sekaan, sekoitellaan varovasti ja lisätään runsaasti kaalia päälle. Haudutetaan pitkään. Vettä ei juuri pataan tarvita, koska varhaiskaalissa itsessään on sitä runsaasti. Mausteeksi pari maustepippuria. Kun sässätys on hautunut pehmoiseksi, se maustetaan suolalla ja reilulla lorauksella tummaa siirappia. Syödään nautiskellen uuden perunan kanssa.
Pähkinäkohokkaat |
---|
|
Vaahdota sokeri ja keltuaiset paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja likööri. Kuumenna maito kiehuvaksi ja lisää se keltuaisseokseen. Kuumenna varoen kattilassa, kunnes se sakenee. Anna jäähtyä ja voitele sillä aikaa voilla 12 pientä kohokasvuokaa tai yksi iso ja ripottele niihin sokeria. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita vaahto varovasti nostellen pohjataikinaan. Jaa taikina vuokiin ja kypsennä annosvuokia 175-asteisesa uunissa noin 40 minuuttia, isoa vuokaa noin tunnin ajan. Ja muistathan, että uunin luukkua ei saa avata liian aikaisin eikä ovia paukutella! Tarjoa kypsät kohokkaat esimerkiksi Amaretolla maustetun kermavaahdon kera.
Ritvan lihapullat |
---|
|
Maito, vesi ja korppujauhot sekoitetaan ja annetaan turvota. Sipuli ja valkosipuli käristetään kevyesti. Kaikki aineet sekoitetaan keskenään lihapullataikinaksi. Kieritetään taikinasta pullia ja paistetaan.
Magalovin pihvi |
---|
|
Sipulit silputaan ja paistetaan kullankeltaisiksi voissa. Niiden päälle ripotellaan vehnäjauhot, sekoitetaan hetki ja kaadetaan kuuma lihaliemi päälle. Annetaan saota ja maustetaan sinapilla, suolalla ja sitruunamehulla. Annetaan poreilla hetki ja lisätään smetana, tomaattipure ja hienonnettu maustekurkku. Herkkusienet paistetaan, lisätään kastikkeeseen ja pannu huuhdellaan punaviinin tilkalla kastikkeen sekaan. Ulkofile viipaloidaan reilun puolen sentin viipaleiksi ja paistetaan kauniiksi voissa. Lihan pintaan voi jauhaa paistaessa mustaapippuria. Lihan tulee jäädä vaaleanpunaiseksi sisältä. Lihat ja pannun huuhdeliemi lisätään kuuman kastikkeen sekaan. Ruoka ei tässä vaiheessa saa enää kiehua! Magalovin pihvin kanssa tarjotaan uuni- tai hasselbackan perunoita.
Tapsan tulinen pata |
---|
|
Puhdista ja pilko kasvikset. Kuullota valkosipuli (ja chili) sekä sipuli öljyssä suurehkolla pannulla. Siirrä sipulit sivuun ja ruskista kevyesti broilerisuikaleet. Lisää sitten kaikki ainekset (paitsi mausteet) ja kypsennä miedolla lämmällä parikymmentä minuuttia. Lisää 1 tl mausteseosta ja erota sitten lasten annos ruoasta. Mausta tuliseksi rouhitulla mustapippurilla ja Tex Mex -mausteseoksella. Tarjoa keitetyn riisin tai Taco-kuorien kera.
Karpalograavattu lohi |
---|
|
Keitä karpalot vesitilkassa pehmeiksi. Purista ne siivilän läpi ja sekoita sose viinietikkaan ja äljyyn. Mausta seos, kaada astiaan ja aseta kalafile seoksen päälle. Ripota kalan nahalle hieman suolaa. Anna kalan maustua viileässä yön yli ja viipaloi sitten ohuiksi viipaleiksi, jotka tarjotaan alkupalana esimerkiksi mädin ja smetanan kera. Karpalon sijasta voi käyttää myös puolukkaa.
(resepti puuttuu)
Poliisin vasikkaa |
---|
|
Leikkaa ja nuiji liha ohuehkoiksi leikkeiksi. Ripauta päälle varovasti suolaa - kinkussa on jo sitä - ja pippuria. Aseta jokaiselle leikkeelle pari isoa salvianlehteä. Levitä päälle leikkeen kokoinen kinkunviipale. Taita kahtia ja kiinnitä kaksinkerroin cocktailtikulla. Kuumenna öljyä ja voita pannussa. Paista vasikat molemmin puolin kullanruskeiksi. Kaada viini tai liemi pannuun ja hauduta hetki. Nosta pöytään ja tarjoa vihreän nauhapastan ja parmesan-raasteen kera.
Aamupuuro |
---|
Pannaan yöksi jääkaappiin. |
Kun vesi kiehuu, lisätään 2 rkl kauralesettä, 2 rkl vehnälesettä ja lopuksi kauraryynejä niin, että puurosta tulee ohuehko. Ennen puuron valmistumista juodaan viileä luumuvesi ja syädään myäs luumut. Vatsaystävällinen puuro nautitaan kohtuullisen voisilmän kera, jota saattelee puoli lasillista kevytmaitoa.
Vorschmack |
---|
|
Liha, sipulit ja sillifile tai anjovikset jauhetaan tehosekoittimessa tai lihamyllyssä. Seokseen lisätään kerma tai smetana ja mahdollinen paistinliemi sekä murskatut valkosipulinkynnet. Maustetaan 1-2 rkl:lla tomaattisosetta ja mustallapippurilla. Seos lusikoidaan voideltuun uunivuokaan ja paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Nautitaan uuniperunan kera tai räiskäleen täytteen, kyytipoikana kuperapintainen ryyppy.
VERIPALTTU 4-6 annosta |
---|
|
Sekoita nestet ja vispilöi jauhot sekaan. Lisää raaka hienonnettu sipuli ja anna turvota tunti. Kaada seos leivinpaperilla peiteltyyn uunivuokaan ja paista 175 asteessa kunnes seos tuntuu puutikulla kiinteältä eikä verta tartu tikkuun. Lounasaikaan Tom Turpeinen ei syö mitään muuta kuin kahvia jota ryydittää mansikkaviineri tai kunnon siivu kermalla kuorrutettua mansikkakakkua. Se pitää verensokerin mukavan korkealla monta erää.
TÄYTETYT OHUKAISET JUKKA PURONLAHDEN TAPAAN 4-6 annosta |
---|
|
Vatkaa munista rakenne rikki. Lisää puolet maidosta ja sekoita jauhot joukoon.Lisää loput maidosta ja mausta. Voit lisätä hieman rasvaa taikinaan, mutta se ei ole välttämätöntä kun voitelet pannun kunnolla kun paistat ohuita räiskäleitä molemmin puolin.
KASVIS- JAUHELIHATÄYTE
Jauhelihaa ja pakastekasviseosta kumpaakin 300 grammaa.Valmispussista juusto-valkoviinikastiketta ja mausteeksi currya, paprikaa, suolaa, oreganoa, rakuunaa. Ruskista jauheliha ja mausta. Paista kasviksia kunnes neste on haihtunut.Sekoita lihan joukkoon. Tee kastike ja sekoita muun täyteen joukkoon . Varo tekemästä liian juoksevaa täytettä. Voit kokeilla myös kevyempänä kun jätät jauhelihan pois. Nautitaan mieluiten mansikoista tehdyn kotiviinin kera. Huomautus! Täyteestä saat erinomaisen pastakastikkeen lisäämällä siihen 1-2 purkkia tomaattimurskaa ynnä ketsuppia ja sinappia mielihalujesi mukaan.