Emma-gaala 2007 | yle.fi

Sislt

Artology- JPP

JPP

JPP on legendaarinen, alun perin kaustislainen pelimannikokoonpano, joka on  toiminut kohta neljännesvuosisadan. Järvelän kylän musiikkiperinteistä ammentanut  sekstetti on siirtänyt 1800-luvun talonpoikaismusiikin uudelle vuosituhannelle. Tunnusomaista JPP:n musiikille on vanhalta kuulostava soundi ja moderni sävelkieli, joka nojaa kuitenkin vahvasti perinteeseen. Vuonna 1982 alkanut kansainvälinen ura kattaa yli 80 kiertuetta kaikilla mantereilla. Artology on yhtyeen yhdeksäs levy, ja julkaistu myös USA:ssa (NorthSide) ja Japanissa (Koruna Music).Kaikki Artologyn kappaleet ovat yhtyeen viulistin Arto Järvelän sävellyksiä. Kokonaisuudessaan Artology on vankkaa JPP osaamista. Viulut soivat muhevasti ja yhtyeelle ominainen juureva sointi sitoo tyylillisesti monikerroksiset kappaleet yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Monista vaikutteista huolimatta Artology on kuitenkin selvästi suomalaista  konstailematonta pelimannimusiikkia.

www.thejpp.fi

Halituli- Turkka ja Paalanen

Turkka ja Paalanen -duon muodostavat Eero Turkka ja Antti Paalanen. Turkka on yksi Suomen parhaista huuliharpun soittajista ja Paalanen vähärivisten haitareiden kysytyimmistä esiintyjistä. He soitavat ilolisesti ja herkästi kontaktipelillä suomalaisia ja pohjoismaisia perinnesävelmiä. Ohjelmistoon kuuluu myös omia sävellyksiä. Soitossaan Turkka ja Paalanen antavat hartaan tunnelmoinnin yhtyä omintakeiseen musiikilliseen huumoriin. Sovituksissa on aina ovi raollaan luovalle hulluudelle ja hetken mielijohteille. Duon esikoisalbumi Halituli onkin tehty yhtyeen linjaa noudattaen, jamisoiton hengessä. Turkka ja Paalanen ovat kiertäneet kotimaan lisäksi mm. Belgiassa, Ranskassa, Hollannissa ja Irlannissa sekä edustanut Suomea nuorten kansanmuusikoiden Euroopan-konferenssissa Eurofolkissa Italiassa vuonna 2001.

www.perinnearkku.net/turkkapaalanen

Lempilauluja- Freija

Freija on nykykansanmuusikoista koostuva yhtye joka tulkitsee suomalaisia kansanlauluja ja -sävelmiä raikkaasti, tunteella ja svengillä. Ohjelmistossa on tuttuja ja vähemmän tunnettuja lauluhelmiä eri aikakausilta sekä omia sävellyksiä. Freijan musiikki pohjautuu perinteeseen suomalaiseen melodiikkaan, mutta sovituksissa haetaan omaa ilmaisua ja tuoreita sävyjä. Freija julkaisi oman kansanlauluihin pohjautuvan levynsä Lempilauluja keväällä 2006.

www.freija.fi

Lnnen-Jukka- J. Karjalainen

Jo 1980-luvun alkupuolelta saakka J. Karjalainen on rikastuttanut suomalaista musiikkikenttää kansalliseen lauluaarteistoon nousseilla hiteillään. Hän on julkaissut yli kaksikymmentä albumia, myynyt liki miljoona levyä ja vastaanottanut 14 jalometallilevyä. Muusikko ja lauluntekijä Karjalaisen uusin levy, lokakuussa 2006 julkaistu Lännen-Jukka, nousi nopeasti kriitikoiden ja yleisön suosikiksi. Lännen-Jukan laulut ovat ainutlaatuinen yhdistelmä Yhdysvaltain etelän vuoristoseutujen tanssimusiikkia, Mississippin bluesia ja vanhoja suomalaisia rekilauluja.
Albumilla Karjalainen muistelee yli kolmen vuosikymmenen takaisia tapaamisiaan oppi-isänsä kanssa seuraavasti: "Hiski Salomaa lauloi aikanaan Lännen lokari -rallissaan Lännen-Jukasta. Lännen-Jukka sanoi minulle silmää räpäyttämättä olevansa sama mies. Ukko kertoi, että he olivat menneet Hiskin kanssa Amerikkaan samalla laivalla. Kangasniemen poikia molemmat.”

www.lannenjukka.com

Semmosta- Hyperborea

Hyperborea koostuu neljästä taitavasta, monessa liemessä marinoidusta nuoren polven pelimannista. Kaikilla on kokemusta lukemattomista yhtyeistä ja produktioista, soittotyyleistä maailman eri kolkilta ja festivaaleilta ympäri Eurooppaa. Hyperborean musiikissa sen soitannollisiin tavaramerkkeihin - mehevään svengiin, konstailemattomaan meininkiin ja tinkimättömään taitoon - kietoutuu eeppisten perinneteemojen juurevuus ja lumo. Yhtye tulkitsee polkkia, sottiiseja ja polskia tyrmäävän tanssittavalla otteella omien sävellysten lomittuessa jouhevasti perinteisen materiaalin sekaan. Yhtye on toiminut nykyisessä kokoonpanossaan vuodesta 2002 lähtien ja konsertoinut lukuisilla kotimaisilla musiikkiareenoilla sekä myös ulkomailla, viimeksi kiertueella Hollannissa ja Belgiassa joulukuussa 2006. Vuonna 2006 Hyperborea valittiin Kaustinen Folk Music Festivalin vuoden yhtyeeksi. Vuonna 2004 julkaistiin yhtyeen debyyttialbumi Perinnearkku" ja sitä seurasi heinäkuussa 2006 julkaistu Semmosta.

www.perinnearkku.net/hyperborea

Yleis-Emmat

Yleis-Emma
Yleisö äänesti voittajat kahdessa eri kategoriassa,
vuoden kotimainen artisti ja
vuoden ulkomainen artisti.