Emma-gaala 2007 | yle.fi

Sislt

Kaksi Mannerta- Emma Salokoski Ensemble

Emma Salokoski on noussut raketin lailla kotimaiseen laulajaeliittiin.  Aktiivisen muusikkouransa Salokoski aloitti vuoden 2001 aikoihin, jolloin Quintessencen ensimmäinen ep White Light ilmestyi. Ep julkaistiin englantilaisella Dorado-levymerkillä ja Suomen musiikkilehdistössä kävi kohina. Salokosken musiikkiuraan mahtuu kuitenkin muutakin kuin Quintessence. Hän on esiintynyt usean eturivin jazzmuusikon kanssa ja tehnyt paljon vieraliuja levyillä ja konserteissa. Joulukuussa 2005 Salokoski orkestereineen julkaisi ensimmäisen kokopitkän suomenkielisen albuminsa Emma Salokoski Ensemble: Kaksi mannerta. Levy nousi virallisen listan sijalle 4 ja on myynyt tähän päivään mennessä jo yli 10 000 kpl.

www.texicalli.net/emmasalokoski

Oddarang- Music Illustrated

Olavi Louhivuori perusti Oddarrangin syksyllä 2003. Oddarrangin muodostavat sello, pasuuna, kitara, basso ja rummut. Yhtye on helposti tunnistettavissa soittimien luoman äänimaailman vuoksi. Oman sävyn musiikille antavat myös Louhivuoren sävellykset, joissa yhdistyvät sulavasti vaikutteet länsimaisesta taidemusiikista, etnomusiikista sekä afroamerikkalaisesta rytmimusiikista. Louhivuorelle on tärkeää luoda musiikissaan tunnelmia, värejä ja maisemia, jotka ohittavat musiikilliset kategoriat ja välittävät kuulijalle vahvoja tunne-elämyksiä.  Tämä kaikki välittyy hienosti yhtyeen mainiolta debyyttialbumilta Music Illustrated.

www.olavilouhivuori.com/oddarrang

Plus- Rinneradio

Rinneradio on ollut jo 18 vuotta yksi suomalaisen elektronisen jazzin ja modernin klubimusiikin edelläkävijöstä ja suunnannäyttäjstä. Edward Vesalan Sound & Furyssa oppinsa saanut saksofonisti Tapani Rinne palkittiin vuoden jazzmuusikon Yrjö-patsaalla jo 1992. Vuonna 1994 julkaistu Unik palkittiin Jazz-Emmalla. Rinneradio oli ensimmäinen merkittävä kotimainen bändi, joka luopui kitarasta ja sitten myös rummuista, jotka korvattiin koneilla ja DJ:llä. Aletttiin puhua tekno-jazzista ja syntyi tyylisuunta, jota on myöhemmin kutsuttu nu-jazziksi. Rinneradion levyistä USA:n BMG julkaisi maailmanlaajuisesti RinneRadio-kokoelman “The Finnish Ambient Techno Chant”, jossa oli mukana myös Tapani Rinteen tuottamia uria joikaaja Wimmen ensimmäiseltä levyltä. + on  jälleen vahva osoitus RinneRadion elinvoimaisuudesta ja uusiutumiskyvystä. Varsinkin Hiili Hiilesmaan miksaamilla urilla on yllättävää ärhäkkyyttä ja jopa industriaaleja sävyjä. Esiintymislavoilla Rinneradio on yhtä kotonaan Northsea Jazzissa Hollannissa tai Herbie Hancockin isännöimässä konsertissa Lontoon Barbicanissa kuin Massive Attackin avausesiintyjänä Riigan stadionilla tai tanssittamassa klubiyleisöä Helsingissä, Tallinnassa tai Pietarissa.

www.rinneradio.com

Songs For Trio- Jarmo Savolainen

Jarmo Savolainen Trio on toiminut runsaat 12 vuotta, tehnyt 4 levyä, ja esiintynyt yli 300 kertaa yli kymmenessä Euroopan ja Aasian maassa. Yhtye teki kesällä 2006 uuden levyn Songs for Trio, joka julkaistiin syksyllä maailmanlaajuisesti. Trion jäsenet ovat pianisti Jarmo Savolainen, basisti Uffe Krokfors ja rumpali Markku Ounaskari. Musiikki on enimmäkseen Savolaisen ja Krokforsin käsialaa sekä kollektiivi-improvisaatiota. Yhtyeen jäsenet ovat omilla tahoillaankin luoneet mittavat kansainväliset karriäärit.

www.jarmosavolainen.com

Wonders Never Cease- Nordic Trinity

Nordic Trinity-kokoonpanossa kolmen eri sukupolven soittajat yhdistävät voimansa. Yhtyeen esittämä materiaali perustuu improvisointiin sekä soittajien väliseen mahdollisimman kuuntelevaan ja reagoivaan kommunikointiin. Yhtye esittää jäsentensä omia sävellyksiä, mutta mukana on myös Tapio Rautavaaran melodioita esitettynä bändin omalla vapaalla tyylillä. Juhani Aaltonen (s. 1935 ) on maailmanluokan saksofonisti, jolle on ominaista vahva tarinankerronta sekä puhutteleva soundi. Suomalaisen jazzin legenda palkittiin vuonna 1968 Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnolla, ja hän on monivaiheisella urallaan tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Edward Vesalan, Otto Donnerin, Heikki Sarmannon ja Paroni Paakkunaisen kanssa. Klaus Suonsaari (s. 1959) on yksi harvoista suomalaisista jazzmuusikoista, jolla on merkittävä kansainvälinen ura. Hän on jo 20 vuoden ajan toiminut New Yorkissa rumpalina ja säveltäjänä. Vuonna 1992 Pori Jazz vuoden taiteilija -palkinnolla palkittu Suonsaari on esiintynyt ja levyttänyt lukuisten kansainvälisten huippujazzartistien kuten Geri Allenin, Bob Bergin, Tom Harrellin, Joe Lovanon ja Diana Krallin kanssa. Mikko Iivanainen (s. 1975) tunnetaan parhaiten Free Control-yhtyeen perustajajäsenenä. Hän soittaa myös Loco Motife, Kurkirku ja Johanna Iivanainen bändeissä. Laajan soundivalikoiman omaava kitaristi-säveltäjä on myös Nordic Trinityn alullepanija.

www.ksjazz.com

Yleis-Emmat

Yleis-Emma
Yleisö äänesti voittajat kahdessa eri kategoriassa,
vuoden kotimainen artisti ja
vuoden ulkomainen artisti.