Emma-gaala 2007 | yle.fi

Sislt

Jean Sibelius: Orkesterisestyksellisi lauluja (sis. Luonnotar) - Soile Isokoski

Soile Isokoski

Sopraano Soile Isokoski on äänityyppinsä hienoimpia laulajia ja esiintyy säännöllisesti maailman johtavilla oopperanäyttämöillä ja konserttisaleissa. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja piti ensikonserttinsa siellä vuonna 1986. Ensikonserttinsa jälkeen Isokoski voitti lukuisia merkittäviä kansainvälisiä laulukilpailuja. Soile Isokoski tekee yhteistyötä useiden tunnettujen orkesterinjohtajien kanssa, joista mainittakoon esimerkiksi Jukka-Pekka Saraste, Esa-Pekka Salonen, Seiji Ozawa ja John Eliot Gardiner. Isokosken levytys Richard Straussin Neljä viimeistä laulua -teoksesta ja muista orkesterisäestyksellisistä lauluista Marek Janowskin ja Berliinin radion sinfoniaorkesterin kanssa sai Gramophone-palkinnon 2002. Isokosken Emma-ehdokkaana oleva Sibelius-levy sai MIDEM Classical Award 2007 -palkinnon kuluvan vuoden tammikuussa.


Jukka Tiensuu: Minds and Moods

Jukka TiensuuJuhani Lagerspetz, piano; Tampere Filharmonia; kapellimestarina Susanna Mlkki

Jukka Tiensuun huikea uutuuslevy sisältää hänen sävellyksiään kymmenen vuoden ajalta: Alma III: Soma (1998), sinfoniaorkesterille ja samplerille; Mind (2000), konsertto pianolle ja orkesterille; Mood (1999), stereofonista musiikkia pienelle orkesterille sekä Alma II: Lumo (1996), sinfoniaorkesterille ja samplerille. Tiensuun hienot sointivärit ja hänen luomansa erikoinen tonaalisuus/modaalisuus mikrointervalleineen on kompleksisuudestaan huolimatta poikkeuksellisen yleisöystävällistä. Tampere Filharmoniaa johtaa kapellimestarien kansainväliseen kärkeen kiilannut Susanna Mälkki. Hän toimii tällä hetkellä maineikkaan pariisilaisen Ensemble Intercontemporainin Music Directorina. Susanna Mälkki palkittiin Suomi-palkinnolla joulukuussa 2005.


Seppo Pohjola Sinikka Nopola: Arabian jnis - yksinytksinen ooppera lapsille

Arabian JnisPivi Kantola, sopraano; Pivi Kiljala, klarinetti; Terhi Paldanius, viulu; Eveliina Sumelius-Lindblom, piano

Kumpi lieneekään suurempi ongelma? Sekö, että on poikkeava, kovin erilainen kuin muut - vai sulautuminen täysin yhdenmukaisena, kasvottomana toisten joukkoon? Arabian Jänis on valloittava uutuus kaikille lapsille ja lapsenmielisille. Seppo Pohjolan säveltämä, Sinikka Nopolan librettoon pohjautuva monologiooppera on tragikoominen tarina siitä, miten jäniksen väri ei vaihdukaan kevään tullen. Sibelius-Akatemiassa sävellystä opiskellut Seppo Pohjola on säveltänyt esimerkiksi kaksi sinfoniaa ja neljä jousikvartettoa sekä kolme kamarioopperaa: Arabian Jänis, Kaappi ja Rakkaimpani. Kirjailija Sinikka Nopola kirjoittaa sekä aikuisille että lapsille. Sisarensa Tiinan kanssa hän on kirjoittanut parikymmentä lastenkirjaa. Sopraano Päivi Kantola on valmistunut Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta musiikin maisteriksi. Sinikka Nopolan ja Seppo Pohjolan Arabian jänis -monologioopperan hän kantaesitti vuonna 2004 Helsingin Juhlaviikoilla.


Sergei Rahmaninov: Pianosonaatti nro 1, Pjotr Tsaikovski: Vuodenajat - Olli Mustonen

Olli Mustonen

Olli Mustonen on vakiinnuttanut asemansa yhtenä aikamme jännittävimmistä pianisteista. Hän aloitti pianon- ja cembalonsoiton sekä sävellyksen opinnot viisivuotiaana ensimmäisenä opettajanaan Ralf Gothóni. Myöhemmin hänen opettajinaan ovat toimineet pianotaiteilija Eero Heinonen ja säveltäjä Einojuhani Rautavaara. Mustonen on työskennellyt maailman merkittävimpien orkestereiden kanssa - mm. Berliinin filharmonikot, Chicagon ja Bostonin sinfoniaorkesterit. Olli Mustosen levyluettelo on laaja ja poikkeuksellisen ansiokas. Hänen levytyksensä Sostakovitsin ja Alkanin preludeista sai 1992 Edison Award- ja Gramophone Award -palkinnot parhaasta instrumentaalilevytyksestä.


Thomas Bystrm: Kolme sonaattia klaveerille ja viululle op. 1

Thomas BystrmTuija Hakkila fortepiano; Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch viulu

Levy esittelee suomalaissyntyisen, Ruotsissa elämäntyönsä tehneen upseerin, harrastajasäveltäjän ja -muusikon Thomas Byströmin (1772-1839) Kolme sonaattia viululle ja klaveerille op. 1. Levyllä kuultavat sonaatit ovat Byströmin pääteoksia, ja hän sävelsi ne noin 1797. Byström on klassismin edustaja ja ensimmäisiä suomalaisia nimeltä tunnettuja säveltäjiä. Levyllä soittavat tuore musiikin tohtori Tuija Hakkila (piano) ja Suomen vanhan musiikin "Grand Lady" Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch (viulu).

Yleis-Emmat

Yleis-Emma
Yleisö äänesti voittajat kahdessa eri kategoriassa,
vuoden kotimainen artisti ja
vuoden ulkomainen artisti.